Stranierii | Avem și campioni în Europa, dar românii din cele mai puternice campionate se bat să evite retrogradarea

Ciprian Rus 19 aprilie 2021

În seria Stranierii, Ciprian Rus ne ține la curent cu evoluțiile jucătorilor români din străinătate.

*

PRESSING | FEATURE
Pentru ce luptă ai noștri?

La sfârșit de aprilie, ligile europene și cele din lumea arabă încep să intre, rând pe rând, pe ultima sută de metri. Ba, acolo unde campioane se consumă pe sistem clasic și unde competiția a fost dominată de la bun început de o echipă, avem deja titlul decis, dacă nu matematic, atunci cu siguranță statistic.

Cum în România „play-off”-ul de-abia a început, e timpul, poate, să aruncăm o privire asupra reușitelor fotbaliștilor noștri care joacă în străinătate. Dincolo de simpla trecere în revistă, e un bun prilej să analizăm și nivelul la care performează „Stranierii”. În ce ligi ne remarcăm, în ce campionate ne chinuim în partea de jos a clasamentului și – de ce nu? – la ce echipe ne integrăm fără mari probleme? Abia pornind de la această analiză onestă putem judeca creșterea sau descreșterea, individuală și ca grup a fotbaliștilor noștri, respectiv a fotbalului nostru.

Campionii

desen de Ciprian Rus

Întâi de toate, felicitările. Într-un an deloc fast pentru Națională – cu excepția lucrurilor frumoase arătate, din nou, de echipa U21 la Euro – consolarea vine din evoluția unora dintre jucătorii noștri de bază la echipele lor de club. Iar pentru unii dintre acești jucători premiul este câștigarea trofeului suprem în ligile în care evoluează. 

La capătul unui sezon remarcabi în Cehia, Nicolae Stanciu e campion cu Slavia, alături de care a avut un traseu frumos și în cupele europene. Nicu e om de bază la Praga, iar presa internațională a vorbit pe larg despre jocul său în cronicile meciurilor cu Glasgow Rangers și Arsenal. Cum Slavia vinde bine în Europa, noul sezon ar putea aduce un salt spectaculos pentru mijlocașul nostru.

Scos din Europa League de echipa lui Stanciu, Ianis Hagi are și el un sezon pe plus cu Rangers, cu care a ieșit campion în Scoția și cu care merge mai departe și în Cupă, chiar în detrimentul marilor rivali de la Celtic. Început greu, sezonul lui Ianis Hagi e unul consistent, cu multe reușite. Și în cazul lui se vorbește despre un interes din Italia, acolo unde Lazio l-ar vrea în echipă. Cu un lot bine garnisit – dovadă concurența pe post căruia trebuie să îi facă față Ianis – Rangers l-ar putea vinde pe Hagi Jr pentru o sumă bună, în jurul a 10 milioane de lire sterline.

„Veteranul” Claudiu Keseru va termina și el anul cu laurii de campion pe cap, alături de Moți și Grigore, care sunt la capăt de drum cu Ludogorets. Pentru Claudiu, care a devenit căpitan între timp, miza ultimelor etape este titlul de golgheter în Bulgaria.

Cum Ionuț Radu va fi campion cu Inter Milano, în Serie A, fără să joace, concluzia e că jucătorii noștri sunt campioni în ligi de eșalonul doi, ligi care, totuși, dau echipe în rundele superioare ale Cupelor Europene sau prind grupele Champions League mai des decât campioanele Ligii 1. În cazul lui Stanciu, Hagi jr sau Keseru, pasul spre Slavia, Rangers și Ludogorets este, categoric, un pas înainte. În cazul primilor doi, mai tineri, el poate fi doar o treaptă spre zona de elită a Europei fotbalistice.

Români în top

Pe lângă cei șase campioni, avem destui „Stranieri” care au fost, anul acesta, la un pas sau doi de trofee importante: Ciprian Tătărușanu e pe locul 2 în Serie A cu Milan, iar Radu Drăgușin pe locul 4 cu Juventus. Mult mai important la echipa sa decât cei doi, Ștefan Radu e pe un onorabil loc 6 cu Lazio, cu șanse de a prinde chiar Champions League. Mai ales dacă apariția Super League va schimba peisajul fotbalului european.

Tot la un pas de titlu se află Florin Niță în Cehia, cu Sparta (locul 2, la distanță mare de Slavia, dar pe loc de preliminarii în CL), Cristian Ganea (locul 2 cu Aris Salonic) și Ionuț Nedelcearu (locul 3 cu AEK Atena) în Grecia, unde urmează „play-off”-ul, Alexandru Băluță (locul 2 cu Academia Puskas, la 11 puncte de Ferencvaros) și Adrian Rus (locul 3 cu MOL Fehervar) în Ungaria, respectiv Alexandru Crețu (locul 2 cu Maribor) în Slovenia.

În fine, de remarcat și de urmărit în continuare Alex Maxim și Alin Toșca, locul 6 în Super Liga din Turcia, cu șanse totuși mici să prindă locul 4, care duce în cupele europene, Sergiu Buș,locul 5, loc de „play-off”, după 10 etape, cu Seongnam, în Coreea de Sud, și George Pușcaș, locul 7 în Championship, la 4 puncte de locul 6, Barnsley, ultimul loc de „play-off” pentru promovarea în Premier League, cu 4 etape înainte de final.

La retrogradare

Ilustrată perfect de derbiul retrogradării din Serie A dintre Cagliari și Parma, situația multora dintre echipele la care joacă „Stranierii” e una critică în acest moment al sezonului. Situația e cu atât mai delicată cu cât la retrogradare, în Serie A, se luptă jucători titulari ai Naționalei, precum Răzvan Marin (locul 18 cu Cagliari), respectiv Man și Mihăilă (locul 19, virtual retrogradați, cu Parma). Ar mai fi și Denis Drăguș (împrumutat la Crotone, locul 20), dar el oricum nu mai contează la echipa sa. Chemat la prima echipă în ultima vreme, Louis Munteanu are și el emoții cu Fiorentina, aflată pe locul 16. Foarte consistentă în ultima vreme, prezența jucătorilor noștri în Serie A, în cel mai populat campionat cu „Stranieri” români, este, vedem, una destul de complicată. Rămâne de văzut câți dintre ei vor prinde contracte în prima ligă și câți vor avea de tras în Serie B.

În Franța, tânărul Alexandru Dobre e ca și retrogradat cu Dijon, în vreme ce, în Polonia, Râpă și Hanca (locul 14, la 4 punte de retrogradare cu KS Cracovia) vor avea un final tensionat de sezon.

Deși a plecat în Golf, soarele nu pare să fi apărut pe strada lui Budescu: cu 4 etape înainte de final, Damac e pe loc de retrogradare în Arabia Saudită, la un punct de zona de salvare. Dacă Costică mai are șanse de salvare, Vlad Dragomir (ultimul loc în Serie B cu Virtus Estella) trebuie să își caute un nou angajament, dacă nu vrea să continue în Serie C.

„Stranieri” fără griji

În fine, un consistent eșalon de fotbaliști români sunt la mijlocul clasamentului în ligile în care joacă: Chiricheș (locul 8 cu Sassuolo în Serie A), Vasile Mogoș (locul 7 în Serie B cu Chievo), Marius Marin (loc 13 în Serie B cu Pisa), Andrei Rațiu (la Villareal B, în Segunda B, unde luptă pentru promovarea în eșalonul superior), Alex Pașcanu (Ponferradina, locul 8 în Segunda spaniolă, la 7 puncte de locul 6, de „play-off”), Bicfalvi (locul 12 în Rusia cu Ural), Gabi Iancu (locul 11 cu Akhmat Groznîi, tot în Rusia), Claudiu Bumba (locul 7, cu Kisvarda, în Ungaria), Țîru (locul 10 cu Jagellonia, în Polonia), Alex Mitriță (mijlocul clasamentului cu Al-Ahli în Arabia Saudită).

*

UP 👍 VESTEA BUNĂ
Duel spectaculos cu români în Serie A

Avem, după multă vreme, un derbi al românilor într-o ligă de top, în care stranierii noștri se remarcă și de o parte, și de cealaltă. Meciul Cagliari – Parma i-a scos la rampă pe Marin și pe Man, primul cu gol și pasă de gol, al doilea cu o reușită de clasă. Din păcate, cum analizam și mai sus, nivelul acestor derbiuri cu români este unul de partea inferioară a clasamentului.

DOWN 👎 VESTEA PROASTĂ
Rosso d’Italia

Vești proaste vin tot din Italia, acolo unde Denis Drăguș, trimis de Crotone să joace la echipa U19, a reușit performanța de a lua două galbene în 45 de minute și de a-și lăsa echipe în zece oameni. Tot din pricina unui gest nesăbuit stă pe bară de două etape talentatul Louis Munteanu, care a luat roșu direct la un meci al Fiorentinei U19.

💪🏻 OMUL SĂPTĂMÂNII
Claudiu Keseru are cifre spectaculoase în Bulgaria

Profităm de săptămâna mai plată a lui Nicușor Stanciu la Slavia pentru a-l remarca la rubrica „Omul săptămânii” pe Claudiu Keseru. Junior extrem de talentat, șlefuit la școala fotbalului francez, atacantul român și-a mai pierdut din strălucire în ultimii ani, dar a rămas același jucător dedicat, onest și muncitor. Iar rezultatele muncii lui tăcute se văd și în acest sezon, când a fost „uns” căpitan la Ludogorets. Claudiu e lider în clasamentul golgheterilor din Bulgaria și a marcat din nou în ultima etapă, confirmându-și seriozitatea prin cifre spectaculoase: 18 goluri și 6 pase decisive în toate competițiile. La fel ca alți jucători care nu sunt pe gustul exigentului chibiț din fotbalul nostru, Keseru își vede de treabă acolo unde e apreciat cu adevărat.

👀 „STRANIERII”, OM CU OM

ITALIA

Răzvan Marin

A făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale lui la Cagliari (4-3 cu Parma), exact în momentul în care echipa avea mai multă nevoie. Cagliari e acum prima sub linie, la 5 puncte de Benevento, Fiorentina și Torino, cu 7 etape rămase de jucat.

Dennis Man

S-a remarcat din nou în tricoul Parmei, care a cedat după ieșirea sa de pe teren. Gol sau pasă de gol în trei din ultimele cinci meciuri ale Parmei, pare să își fi consolidat statutul de titular. Fără efecte în clasament, golul spectaculos marcat lui Cagliari rămâne, însă, doar un argument personal pentru un transfer ulterior retrogradării echipei sale în Serie B.

Valentin Mihăilă

A intrat pentru ultimele 45 de minute din Cagliari vs Parma, dar s-a remacat abia în prelungiri, când o acțiune a sa, judecată greșit – șut din unghi în loc de pasă în gura porții la un coechipier – a declașat o contră terminată cu golul adversarilor. A fost criticat deschis de antrenor pentru naivitatea de care a dat dovadă – la fel ca alți colegi – în momente critice ale meciurilor.

Vlad Chiricheș

Integralist în victoria lui Sassuolo din weekend, 3-1 cu Fiorentina, și-a recâștigat locul de titular după o serie lungă de accidentări, urmate de pauza meciurilor la echipa națională.

Ștefan Radu

Integralist într-o nouă victorie spectaculoasă a lui Lazio, 5-3 cu Benevento. Întâmplător sau nu, de la revenirea sa după problemele inghinale, Lazio are cinci victorii în cinci meciuri. În cele patru etape cât lipsise, romanii pierduseră trei meciuri din patru. Asta spune ceva despre rolul important pe care Ștefan Radu îl are în angrenajul echipei sale.

Ionuț Radu

Un nou meci pe bancă la Inter. Poate spera, cel mult, la o titularizare pe final de sezon, ca să se poată bucura de medalia de campion.

Ciprian Tătărușanu

În continuare rezervă la AC Milan.

Radu Drăgușin

Trimis, surprinzător, la echipa a doua, cu care a pierdut în Serie C. Învinsă la Atalanta, Juventus completează un sezon de coșmar, fiind abia pe locul 4 în Italia.

Denis Drăguș

Trimis de Crotone să joace la echipa U19, a reușit performanța de a lua două galbene în 45 de minute și de a-și lăsa echipe în zece oameni. Sezonul prăfuit al lui Denis continuă.

Vlad Dragomir

Integralist în ultimele cinci etape, o consolare mică după pierderea Europeanului de tineret din Ungaria. Din păcate, echipa lui, Virtus Entella, a adunat un singur punct în aceste cinci erape și e pe ultimul loc în clasamentul Serie B.

Vasile Mogoș

Titular în ultimele două meciuri ale luik Chievo, victorie cu Pisa și înfrângere cu Cittadella.

Louis Munteanu

Nu joacă de două etape, după un cartonaș roșu luat la începutul lunii, într-un meci cu Ascoli U19.

Marius Marin

A marcat primul său gol în acest sezon pentru Pisa, în victoria clară, 3-0, cu Cosenza.

Alexandru Borbei

Titular la Lecce U19 în victoria cu Cosenza U19, 2-0.

 

ANGLIA

George Pușcaș

Doar rezervă, a jucat mai bine de jumătate de oră în egalul (1-1) lui Reading cu Cardiff, meci greu, în care echipa sa a pierdut două puncte esențiale în lupta pentru accederea în „play-off”-ul pentru Premier League.

 

SPANIA

Andrei Rațiu

După ce a pierdut ultima convocare posibilă la U21, nu reușește să se impună la prima echipă a lui Villareal, jucând doar la Segunda B, unde luptă pentru promovarea în eșalonul superior.

Alexandru Pașcanu

Și-a revenit după accidentarea din ultimul meci al „tricolorilor” mici de la Euro și a fost integralist la Ponferradina, 0-0 cu Fuenlabrada. Se pregătește pentru revenirea la CFR Cluj.

 

SCOȚIA

Ianis Hagi

Nu a jucat nici un minut în victoria concludentă a lui Rangers în fața rivalilor de la Celtic, în Cupa Scoției.

 

FRANȚA

Alexandru Dobre

15 minute în victoria lui Dijon cu Nice, 2-0, prima după 15 etape. Dijon e deja retrogradată în a doua ligă franceză.

 

SLOVENIA

Alexandru Crețu

Alternează meciurile în care e integralist la Maribor, cu cele în care e rezervă neutilizată.

 

CEHIA

Florin Niță

A închis poarta în meciul Spartei Praga cu Slovacko, câștigat cu 1-0 de echipa sa.

 Nicolae Stanciu

După eșecul dramatic din Europa League, 0-4 cu Arsenal, în care nu a jucat decât prima repriză, a stat în teren o oră în victoria Slaviei Praga cu Slovan Liberec, 1-0.

 

BULGARIA

Claudiu Keșeru

Încă un meci cu gol, de data asta în victoria cu Levski Sofia. Căpitan de șase etape la Ludugorets, timp în care a marcat de trei ori.

Dragoș Grigore

Introdus titular și ținut integralist, după șapte etape în care nu a prins, uneori, nici lotul, în victoria lui Ludugorets cu Montana, a fost lăsat din nou în afara lotului la meciul cu Levski. Între timp, fără a fi anunțat ca accidentat, Cosmin Moți e ținut constant în afara lotului în 2021.

 

TURCIA

Alexandru Maxim

A marcat etapa precedentă contra lui Fenerbahce, un gol frumos, pe sub zid, din lovitură liberă. În ultima etapă, 2-2 cu Kesimpasa, nu s-a mai remarcat.

Alin Toșca

Doar pe banca de rezerve cu Kasimpasa, după două etape pierdute din cauza infecției cu SARS-CoV-2.

Costel Pantilimon

Fără echipă după ce, la sfârșitul lunii martie, nu s-a mai prezentat la antrenamentele lui Denizlispor.

 

RUSIA

Eric Bicfalvi

Nu mai prinde lotul lui Ural de două etape.

Gabriel Iancu

Rezervă neutilizată de către Akhmat, de două meciuri.

 

UNGARIA

Adrian Rus

Integralist la MOL în victoria cu Honved, 3-2.

Claudiu Bumba

Integralist în meciul lui Kisvarda cu Ferencvaros, 0-0.

Alexandru Băluță

Pasă de gol în victoria cu 3-0 a Academiei Puskas în fața lui MTK Budapesta. Revine ca titular după șase etape.

 

GRECIA

Ionuț Nedelcearu

Integralist la AEK Atena, care pierde la Volos, 0-1. Se pregătește de „play-off”.

Cristian Ganea

Integralist cu Aris Salonic, 1-0 contra lui OFI Creta.

 

POLONIA

Bogdan Țîru

A jucat 90 de minute în egalul (2-2) Jagelloniei cu Wisla Plock.

Cornel Râpă

A jucat tot meciul pentru KS Cracovia, în egalul (0-0) contra Legiei Varșovia.

Sergiu Hanca

Căpitan și integralist și el contra Legiei.

 

ARABIA SAUDITĂ

Constantin Budescu

Integralist cu Al-Fateh. Are o singură pasă de gol în opt meciuri la Damac.

Alex Mitriță

Înfrângeri pe linie cu Al-Ahli.

 

COREEA DE SUD

Sergiu Buș

Doar 13 minute în înfrângerea lui Seongnam cu Jeonbuk Hyundai. 

 

ULTIMA ORĂ
Tudor Băluță, capăt de drum cu Kiev

Chinuit de o fractură și de un îndelungat proces de recuperare, Tudor Băluță nu va continua la Dinamo Kiev, a anunțat antrenorul Mircea Lucescu. „A avut ghinion, mare ghinion. Nu pot decât să-i doresc să aibă parte de un club care să-l înțeleagă, iar el să înțeleagă clubul. Și rămâne să fie sănătos”, a comentat Lucescu. Talentatul mijlocaș se va reîntoarce la Brighton, cu care mai are contract, urmând a fi redirecționat spre o altă echipă.

 

desen de Ciprian Rus

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.