Stranierii | Mircea Lucescu a obținut cel mai greu titlu din cariera lui de antrenor. „Nea Mircea” a ajuns la 34 de trofee în fotbalul mare
Ciprian Rus 26 aprilie 2021În seria Stranierii, Ciprian Rus ne ține la curent cu evoluțiile jucătorilor și antrenorilor români din străinătate.
*
PRESSING | FEATURE
Încă un trofeu pentru „Nea Mircea”. Poate cel mai greu al carierei
Vara trecută, când, după un „an sabatic” forțat, și-a anunțat revenirea în fotbal, la 75 de ani, puțini au fost dispuși să-l înțeleagă pe Mircea Lucescu. Experiența deloc convingătoare pe banca naționalei Turciei a însemnat, pentru cei mai mulți, indiciul că vremea lui „Nea Mircea” a trecut și că de-acum era timpul să-și vadă mai degrabă de nepoți și strănepoți decât să stea cu lunile prin cantonamente și să bată Europa dintr-un capăt în celălalt în căutarea gloriei sportive. Cu fiul aflat în plină ascensiune ca antrenor, cu o familie frumoasă, întinsă pe patru generații, cu un cont mai mult decât consistent în bancă, ce-i mai trebuia lui Mircea Lucescu să o ia din nou de la capăt, ba încă la cârma unui nou proiect sportiv?
Dacă unii ar mai fi acceptat, cât de cât, că celui mai galonat antrenor român îi e imposibil să stea departe de gazon, aproape nimeni nu a înțeles opțiunea lui Mircea Lucescu de a o antrena pe Dinamo Kiev, rivala de moarte a Shaktar-ului pe care el însuși l-a ridicat până la gloria europeană. Reacția fanilor de la Kiev, cu care Lucescu, inevitabil, s-a contrat de multe ori în lunga sa carieră în fruntea echipei din Donețk, nu s-a lăsat așteptată: proteste, înjurături, amenințări, pancarte rasiste – tot arsenalul. La un moment dat, în ciuda rezultatelor bune, Mircea Lucescu a luat avionul spre casă, gata să renunțe. Dar gestul președintelui Igor Surkis, care a venit după el la București și i-a reconfirmat sprijinul și încrederea, l-a convins pe Mircea Lucescu să reziste șicanărilor de tot felul și să își vadă de munca sa.
Iar rezultatul muncii sale – în condițiile unui stres incomparabil cu cel trăit de un alt antrenor din fotbalul mare în acest an – se vede acum: Dinamo Kiev a pus capăt, în acest weekend, hegemoniei de patru sezoane a lui Shaktar în fotbalul ucrainean, câștigând titlul cu trei etape înainte de final și cu 13 puncte avans, încă din primul său sezon. „Il Luce” nu a pierdut decât un meci în campionat, derbiul din tur cu Shaktar, a luat deja Supercupa și e în finala Cupei, alături de Zoria, la doar un pas de o triplă istorică. În plus, Kievul tânăr al lui Mircea Lucescu s-a remarcat și în Europa, unde a prins grupele Ligii Campionilor după patru ani și s-a calificat în primăvara Europa League. Într-adevăr, nu există vârstă ideală să te înfrunți, de-a dreptul, pe bune, pe tine însuți.
Cu titlul recent obținut cu Kiev, Mircea Lucescu ajunge la 9 titluri în Ucraina și la un total de 34 de trofee într-o carieră de antrenor începută în 1979. Doar legendarul Alex Ferguson are mai multe trofee decât Mircea Lucescu în fotbalul mare. Iar Pep Guardiola, cel mai titrat antrenor al noului val, e încă în spatele lui „Nea Mircea”.
de Ciprian Rus
*
UP 👍 VESTEA BUNĂ
Antrenorul Adrian Ursea are un an grozav la Nice
Vestea bună a săptămânii vine tot de pe banda tehnică. Din Franța de data aceasta, acolo unde foarte puțin cunocutul la noi Adrian Ursea are un an remarcabil cu Nice, locul 9 în Ligue 1. Fostul jucător al Petrolului a devenit un nume respectat în Europa francofonă și a condus deja formații ca Servette sau Neuchatel Xamax, pentru ca acum să fie singurul antrenorul român din Top 5 ligi europene. În ultima etapă, Nice a trecut de Montpellier cu scorul de 3-1.
💪🏻 OMUL SĂPTĂMÂNII
Răzvan Marin, mai bun de la meci la meci
„Energie pură!”. „Construiește, dar apare și la finalizare”. „Ce meci din nou din partea lui Marin! A înscris pentru 2-1 și a pasat decisiv pentru Joao Pedro”. Răzvan Marin este în formă mare pe final de sezon în Italia, exact în momentul în care echipa sa, Cagliari, dă asaltul decisiv pentru salvarea de la retrogradare. Mijlocașul nostru pare să își fi găsit locul potrivit în echipă, dovadă că, pe lângă munca neobosită la recuperare, apare tot mai des și la finalizare. În victoria cu Roma, a marcat un gol superb din afara careului și a dat o pasă de gol din corner. A primit nota 7,5, cea mai mare a echipei sale.
👀 „STRANIERII”, OM CU OM
ITALIA
Dennis Man
Continuă ghinionul pentru românii de la Parma, învinși din nou într-un meci nebun, 3-4 cu Crotone. Dennis Man a avut câteva incursiuni în care a produs pericol în primul sfert de oră, apoi s-a accidentat și nu a putut continua jocul.
Valentin Mihăilă
„A avut incursiuni enervante pentru defensivă lui Crotone. A marcat golul care a completat revenirea Parmei pe tabelă. Păcat, însă, că n-a fost suficient pentru a câștiga un punct”, au descris italienii jocul lui Valentin Mihăilă.
Vlad Chiricheș
Integralist într-o victore importantă pentru Sassuolo, 1-0 cu Sampdoria. Echipa lui Chiricheș e pe locul 8, la doar trei puncte în spatele Romei, aflată acum pe ultimul loc european în Seria A.
Ștefan Radu
A jucat și el 90 de minute în nebunia de meci Napoli 5 – 2 Lazio.
Ionuț Radu
O nouă apariție pe bancă la Inter, care a mai făcut un pas spre titlul de campioană a Italiei.
Ciprian Tătărușanu
În continuare rezervă la AC Milan.
Radu Drăgușin
Titular la echipa a doua a lui Juventus, cu care învinge, în Serie C, pe Carrarese.
Denis Drăguș
Suspendat pentru meciul cu Parma, ar fi avut, oricum, șanse minime să fi jucat.
Vlad Dragomir
Încă un pas spre retrogradarea din Serie B cu Virtus Entella, 0-3 cu Salernitana.
Vasile Mogoș
Titular în ultimele două meciuri ale lui Chievo, victorie cu Pisa și înfrângere cu Cittadella.
Louis Munteanu
Nu joacă de trei etape, după un cartonaș roșu luat la începutul lunii într-un meci la Fiorentina U19.
Marius Marin
68 de minute pentru Pisa, în egalul cu Pordenone Calcio.
Alexandru Borbei
A închis poarta pentru Lecce U19, locul 2 în campionat, în victoria cu Cosenza U19, 2-0.
ANGLIA
George Pușcaș
Doar 9 minute, pe final, în egalul (2-2) cu Swansea. În pierdere de ritm, nu își poate ajuta echipa să revină în Premier League.
SPANIA
Andrei Rațiu
Absent din echipa lui Villareal B în ultimele două meciuri, cu Barcelona B și Gimnastic.
Alexandru Pașcanu
Integralist la Ponferradina, învingător cu FC Lugo.
SCOȚIA
Ianis Hagi
Titular în Cupa Scoției, în meciul cu St. Johnstone, a fost primul schimbat la Rangers, în minutul 68. Echipa lui Ianis avea să fie egalată în ultimul minut al prelungirilor și apoi învinsă la loviturile de departajare.
FRANȚA
Alexandru Dobre
Încă un meci bifat pentru Dijon, 1-5 cu Rennes. Echipa lui e deja retrogradată în a doua ligă franceză.
SLOVENIA
Alexandru Crețu
Rezervă neutilizată la Maribor, într-un meci câștigat cu NK Bravo.
CEHIA
Florin Niță
Victorios cu Sparta Praga, 4-2 cu Opava.
Nicolae Stanciu
Schimbat de antrenor după o oră de joc în egalul cu Bohemians, 0-0. Acuză oboseala după un sezon foarte lung și foarte greu.
BULGARIA
Claudiu Keșeru
Pasă de gol în victoria cu 4-0 cu CSKA 1948. O duce pe Ludogorets, în calitate de căpitan, spre un nou titlu de campioană.
Dragoș Grigore și Cosmin Moți au fost din nou în afara lotului la Ludogorets.
TURCIA
Alexandru Maxim
87 de minute, fără să iasă în evidență, în înfrângerea lui Gaziantep la Erzurumspor, 2-3. Cade pe locul 7 cu echipa în prima ligă turcă.
Alin Toșca
Integralist la Gaziantep.
Costel Pantilimon
Fără echipă după ce, la sfârșitul lunii martie, nu s-a mai prezentat la antrenamentele lui Denizlispor.
RUSIA
Eric Bicfalvi
Căpitan și integralist la Ural, 1-1 cu Akhmat.
Gabriel Iancu
Rezervă neutilizată cu Ural, nu s-a întâlnit cu Eric Bicfalvi decât la vestiare.
UNGARIA
Adrian Rus
Integralist la MOL, învins de liderul Ferencvaros.
Claudiu Bumba
Trei sferturi de meci pentru Kisvarda, învinsă la Diosgyor.
Alexandru Băluță
A jucat tot meciul pentru Academia Puskas, învinsă dur și surprinzător, 1-4, la Zalaegerszeg.
GRECIA
Ionuț Nedelcearu
Revenit titular după două meciuri la AEK Atena, care pierde și la Volos, și acasă (0-2) cu liderul Olympiacos, în a șasea etapă de „play-off”.
Cristian Ganea
Integralist cu Aris Salonic, 1-1 cu Asteras în „play-off”.
POLONIA
Bogdan Țîru
A jucat 90 de minute în înfrângerea Jagelloniei cu Warta Poznan.
Cornel Râpă
A jucat tot meciul pentru KS Cracovia, în egalul (0-0) contra Wislei Cracovia.
Sergiu Hanca
Căpitan, 87 de minute în teren pentru KS în derbiul cu Wisla.
ARABIA SAUDITĂ
Constantin Budescu
Integralist cu Al-Fateh. Are o singură pasă de gol în opt meciuri la Damac.
Alex Mitriță
Înfrângeri pe linie cu Al-Ahli.
COREEA DE SUD
Sergiu Buș
Doar 4 minute în înfrângerea lui Seongnam cu Suwon Bluewings. În ciuda unui debut promițător, nu reușește să se impună ca titular în Coreea de Sud.
desen de Ciprian Rus
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni