Updates Stranierii | Ianis Hagi arată tot mai bine, Răzvan Marin conduce grupul românilor din Italia

Ciprian Rus 26 februarie 2021

Pe Lead scriem constant despre tinerii fotbaliști români – am avut serii și proiecte editoriale ca Naționala 2020, România U21 sau 40 pentru 2020. Scriem despre progresul lor, în ideea că el va aduce cu el și schimbarea de direcție pe care o așteptăm – și o anticipăm – în fotbalul de la noi. Și pentru că poveștile și încercările lor ne-au convins că un salt important nu poate fi prea departe, am hotărât să fim (și) mai vigilenți. Săptămânal, în seria Stranierii, Ciprian Rus va face o trecere în revistă a evoluțiilor jucătorilor români din străinătate. Credem că, stând mai aproape de ei, putem înțelege mai bine și unde suntem, dar și ce ne mai trebuie pentru a reveni unde vrem să fim.

Hai să pornim de aici.

PRESSING | FEATURE
Unde ne sunt stranierii

Acum trei decenii, după căderea zidului comunismului și încă din timpul Cupei Mondiale din Italia 1990, jucătorii români primeau oferte de la cluburi din cele mai puternici ligi ale continentului. Mulți dintre ei erau deja certificați de momente precum Sevilla, când Steaua a câștigat Cupa Campionilor, sau Monaco, unde a luat Supercupa Europei; restul aveau oricum experiența unor finale sau semifinale europene intercluburi.

Astfel, Marius Lăcătuș, Dan Petrescu sau Florin Răducioiu ajungeau în Italia, Gică Hagi și Gabi Balint în Spania, Gică Popescu și Ovidiu Sabău în puternicul pe atunci campionat olandez, Ionuț Lupescu era transferat în Bundesliga. După fabulosul Mondial din 1994, am cucerit și Premier League, prin Dan Petrescu, Gică Popescu sau Ilie Dumitrescu. În fine, vreme de mulți ani, LaLiga a părut a fi campionatul în care românii s-au simțit cel mai bine. Gică Hagi, Gică Craioveanu, Gică Popescu, Cosmin Contra sau Costel Gâlcă sunt și azi nume de referință pe la echipele la care au trecut. Asta în vreme ce chiar și jucători de linia a doua, precum Jean Vlădoiu sau Sergiu Radu (o singură selecție la Națională), își găseau lejer loc, ani de zile, la echipe bune din Bundesliga.

Unde ne sunt acum stranierii? e o întrebare logică la începutul seriei. Iar o simplă trecere în revistă a jucătorilor români care se află sub contract cu cluburi din afara țării ne dă un prim răspuns despre starea fotbalului nostru actual. Italia a devenit, în ultimii ani, destinația favorită a fotbaliștilor români. Mulți dintre ei și-au făcut un nume înainte să ajungă la seniori (vezi George Pușcaș sau Ionuț Radu) și au prins împrumuturi importante prin Serie A sau Serie B. În ultima vreme, filiera de transfer pare să se fi rafinat, așa că au apărut și transferurile directe, unele pe sume importante, precum cele ale lui Valentin Mihăilă sau Dennis Man la Parma.

Serie A sună bine în momentul de față în fotbalul european. Necazul e că ai noștri, cu excepția notabilă a lui Ștefan Radu de la Lazio (însă ieșit de ani buni din circuitul Naționalei), și, poate, Chiricheș, a cărui echipă face figură bună în prima ligă, ceilalți luptă în zona de jos a clasamentului, cu șanse destul de slabe de a se menține în prima ligă. Avem, apoi, câțiva jucători interesanți care trudesc din greu în Serie B, un campionat extrem de dur, dar care nu e neapărat o trambulină spre fotbalul mare.

Dincolo de Italia, prezențele românești în țările cu ligi de Top 5 sunt pur întâmplătoare: Andone, accidentat, în Anglia, sau tânărul Andrei Radu, singurul nostru om în Spania. Chiar și Franța, Belgia sau Olanda, unde vindeam destul de bine în urmă cu ceva timp, nu par să fie prea potrivite pentru fotbaliștii români.

În aceste condiții, în ultimii ani s-a dezvoltat un fenomen interesant: jucătorii români, unii foarte talentați, au invadat spațiul proxim al României. E plin Estul de foști sau actuali internaționali români, din Slovenia până în Polonia și din Cehia și Ungaria până în Bulgaria și Rusia. Spune și asta ceva despre fotbalul românesc: anume că Liga 1, altădată un spender generos, este depășită măcar la nivelul salarizării de ligile din țările vecine. Piață tradițională de desfacere pentru Liga 1, campionatul turcesc se chinuie, parcă, în ultima vreme, să reșapeze jucători români veniți din Occident – cazurile lui Alexandru Maxim sau Alin Toșca, cu evoluții apreciate la sud de Marea Neagră.

Ne amăgim, la fiecare început de preliminarii – cum sunt cele care pentru Mondialul din Qatar, 2022, care debutează în martie – că putem obține o mult-așteptată calificare ori că putem ieși din mediocritatea ultimilor ani. Trebuie să fim, însă, realiști: performanțele de la mijlocul anilor ’90 au fost obținute de jucători care excelau la echipe de top din campionate de top. Mai avem de tras până să revenim acolo, dar drumul ăsta vine cu încercări frumoase. Așa că ne-am propus să stăm mai aproape de „stranierii” noștri, să le urmărim mai atenți dezvoltarea.

UP 👍 VESTEA BUNĂ
George Pușcaș revine pe gazon

Știrea cea mai îmbucurătoare a ultimelor zile este revenirea pe gazon a lui George Pușcaș, după o lungă pauză cauzată de problemele medicale, care au impus, până la urmă, o operație. George, om de încredere pentru selecționerul Mirel Rădoi, a prins deja trei finaluri de meci pentru Reading, în Championship. E, practic, în linia startului de sezon, pe care nu îl începuse ca titular și pe care l-a continuat, ghinionist, cu o accidentare.

PRIM-PLAN ⚽ PORTRET DE ETAPĂ
Ianis Hagi, cel mai periculos om al lui Rangers

Chiar dacă Scottish Premiership nu are o reputație grozavă în Europa, treaba pe care o face în acest sezon Steven Gerrard la Glasgow Rangers se face remarcată peste tot pe continent. Echipa are cele mai bune cifre din Europa, cu o singură înfrângere în peste 40 de meciuri, un golaveraj de +64 și doar 4 goluri primite în campionat!

Rangers a performat și în Europa League, unde tocmai a depășit cu 9-5 în dublă manșă pe Royal Antwerp. Intrat pe final în tur, când a ratat o șansă mare de gol și a pus o pasă ideală, ratată și ea, de Ryan Jack, Ianis Hagi a fost titular în retur, unde s-a aflat la originea primelor trei reușite ale echipei sale. Chiar dacă nu a avut „lipici” în fața porții, Ianis a făcut un meci consistent în cele 70 de minute jucate. Sub conducerea lui Steven Gerrard, jucătorul nostru și-a îmbunătățit foarte mult jocul fără minge, capitol la care era deficitar și fără de care i-ar fi fost foarte greu să se impună în primul 11. Spre deosebire de sezonul trecut, Hagi Jr face un pressing de întâmpinare foarte agresiv și foarte inteligent.

Din genul acesta de presiune pusă pe adversar s-au marcat, de altfel, primele două goluri ale meciului retur de joi cu Antwerp. La primul gol, Ianis l-a forțat pe unul dintre fundașii adverși să dea o pasă greșită, la al doilea a recuperat chiar el mingea și l-a pus pe Morelos în postură de pasator decisiv. La al treilea gol al lui Rangers, Ianis și-a dovedit calitățile de mijlocaș de creație: a ieșit dintre doi adversari și l-a trimis spre poartă pe același Morelos, care a pasat simplu pentru 3-0.

După un început de sezon mai greu, Ianis și-a câștigat pe merit locul de titular. A jucat din primul minut și în weekend-ul trecut, când a marcat primul gol al echipei lui în victoria cu Dundee United, după ce, cu trei etape înainte, marcase singurul gol al meciului contra lui Hibernian.

Dezinvolt, mereu implicat în joc, atât la construcție, cât și la finalizare, Ianis Hagi e dat de statistică drept jucătorul din prima ligă scoțiană care creează cel mai mult pericol la poarta adversă. Cele 6 goluri și 11 pase decisive sunt și ele un argument pentru sezonul solid făcut de fiul lui Gică Hagi, ale cărui evoluții sunt monitorizate de AC Milan și, mai insistent, de FC Sevilla. Lăsat la tineret de Mirel Rădoi la ultima convocare, Ianis Hagi va fi cu siguranță rechemat la echipa mare la meciurile din martie.

💪🏻 OMUL SĂPTĂMÂNII
Gicu Grozav, rezervă cu triplă în Ungaria!

Cândva o mare promisiune a fotbalului nostru, Gicu Grozav a ajuns să joace în Ungaria, la Diosgyor, ultimul loc în campionat. Convocat de Cosmin Contra pe final de mandat, Grozav nu l-a convins pe Mirel Rădoi, dar ultima evoluție din țara vecină ne reamintește de jucătorul spectaculos pe care îl cunoșteam. Intrat pe teren în minutul 65, Gicu Grozav a semnat o triplă (două goluri a dat cu capul, în doar două minute) în ultima etapă, în fața unei echipe cu pretenții ca MOL. Are șase goluri în campionat și două în cupă și, deși a început sezonul ca integralist, în ultima vreme prinde mai puține minute în meciuri. Ultima evoluție îl va ajuta, cu siguranță, să revină în formă.

DOWN 👎 ACCIDENTAȚII

Denis Alibec

Atacantul lui Kaiserispor s-a accidentat chiar în meciul în care marcase, spectaculos, de două ori, pentru echipa sa, în victoria cu 2-0 împotriva lui Basaksehir.

Florin Andone

A revenit la Brighton, după o accidentare extrem de gravă în timpul împrumutului la Galatasaray. Puțin probabil să mai joace la nivel de primă echipă până în vară.

Tudor Băluță

Adus la Dinamo Kiev de Mircea Lucescu, nu a apucat să joace nici 15 minute, că s-a accidentat grav și a fost operat.

👀 „STRANIERII”, OM CU OM

ITALIA

Răzvan Marin

Titular, cu o singură excepție, în cele 23 de etape din Serie A, are un gol și două pase decisive pentru Cagliari. Joacă lângă un jucător foarte valoros precum belgianul Nainggolan, iar asta nu poate decât să îi servească în carieră. Din păcate, Răzvan și ai lui luptă din greu pentru salvarea de la retrogradare, într-o ediție foarte dură de Serie A. Echipa sa a scos un singur punct în ultimele 10 etape, și atunci cu un gol marcat din pasa lui Răzvan.

Vlad Chiricheș

Problemele de sănătate l-au ținut departe de teren aproape jumătate de sezon. Nu mai joacă la Sassuolo de cinci etape.

Valentin Mihăilă

Accidentat în startul de sezon, a început să prindă minute – și două titularizări – la Parma în ultimele 9 etape. A dat pasă de gol în egalul din ultima etapă (2-2) cu Udinese.

Dennis Man

În patru etape jucate, nu a strâns încă 90 de minute pentru Parma și nu are vreo reușită remarcabilă. Doar 24 de minute a jucat etapa trecută, cu Udinese. Dar Dennis e la început. Are încă timp de acomodare, însă bine-ar fi – pentru el și pentru Mihăilă – ca Parma să rămână în Seria A.

Ștefan Radu

Titular etapă de etapă la Lazio, are o accidentare la inghinali care l-a ținut pe margine în ultimele două etape. A ratat astfel  și meciul cu Bayern din Champions League, pierdut de Lazio cu 1-4, acasă, pe „Olimpico”. Un meci în care absența lui s-a simțit destul de serios.

Ionuț Radu

Rezervă eternă la Inter Milano, nu a mai jucat de un an calendaristic, nefiind folosit nici măcar în meciurile de cupă din Italia. Când aveam mai mare nevoie de un portar la Naționala mare, Ionuț Radu e indisponibil.

Ciprian Tătărușanu

E rezervă la AC Milan, dar, spre deosebire de Ionuț, a prins câteva meciuri și în campionat, și, mai ales, în Cupă, unde s-a și remarcat. Din păcate, tocmai s-a retras de la Națională.

Radu Drăgușin

Tânărul fundaș al lui Juventus a marcat zilele trecut primul său gol ca profesionist, la tineret, în liga a III-a. Are deja câteva meciuri la prima echipă și negociază un nou contract. Se interesează de el câteva echipe serioase din Europa. A fost pe bancă la victoria cu Crotone din ultima etapă.

Vlad Dragomir

S-a despărțit de Perugia, dar continuă tot în Italia. Fostul jucător al lui Arsenal joacă acum la Virtus Entella, ultimul loc în campionat, cu cinci înfrângeri la rând de când a ajuns Vlad acolo. Vlad intră doar din postura de rezervă de când s-a transferat.

Vasile Mogoș

Face un campionat solid la Chievo, în Serie B, integralist în toate cele 24 de etape jucate. Are două goluri și trei pase de gol, continuă să fie o soluție pentru Națională.

Denis Drăguș

Împrumutat de Standard Liege la Crotone, Denis de-abia a strâns 164 de minute în cele 8 apariții în Serie A. Nu mai joacă de 6 etape. La ultimum meci, 0-3 cu Juventus, a fost rezervă.

Louis Munteanu

Tânărul de numai 18 ani transferat de Gică Hagi la Fiorentina joacă deocamdată la echipa U19, unde e titular și are 3 goluri și o pasă de gol în 8 meciuri.

Marius Marin

Mijlocașul central timișorean a fost titular în jumătate din meciurile jucate de Pisa, trupă de mijlocul clasamentului în Serie B. A fost om de bază la U21, integralist în ultimele cinci partide de la tineret, dovadă că munca sa din Italia este apreciată la Casa Fotbalului.

*

SPANIA

Andrei Rațiu

Rechemat în această iarnă la Villareal, după un împrumut la Den Haag, în Olanda, tânărul Andrei Rațiu este rezervă la prima echipă în ultimele meciuri. Antrenorul a insistat pentru readucerea lui, motivând că are nevoie de un fundaș dreapta de meserie în lot. În aceste condiții, debutul său în LaLiga pare iminent.

Alexandru Pașcanu

Fundașul de 22 de ani a fost integralist în cele 20 de meciuri jucate pentru Ponferradina, în Segunda Division, unde a marcat și 1 gol. A lipsit doar cât a fost bolnav de coronovirus și când a fost chemat la lotul de tineret, unde este om de bază. Edi Iordănescu plănuiește readucerea lui la CFR Cluj, club care l-a împrumutat în Spania.

*

FRANȚA

Alexandru Dobre

Transferat de Dijon de la Wigan, Alexandru este rezervă în Ligue 1, intrând pe finalurile meciurilor. Prezența în prima ligă franceză l-a readus, însă, în atenția selecționerului Adi Mutu.

*

CEHIA

Nicolae Stanciu

Om de bază la Slavia Praga (lider în Cehia), cu reușite în campionat (4 goluri + 4 pase decisive) și în Europa (1+2). A jucat 73 de minute în meciul tur din Europa League, contra lui Leicester, și 69 în returul de joi seară, când s-a remarcat printr-o centrare extraordinară la primul din cele două goluri care au calificat-o pe Slavia în optimile Europa League.

Florin Niță

Aflat pe locul 2 în campionat cu Sparta Praga, Niță a început ca rezervă, dar a devenit titular și joacă constant de 12 etape, o veste excelentă pentru Mirel Rădoi. A apărat și în Europa League împotriva celor de la Celtic și Lille, la finalul lui 2020.

*

SLOVENIA

Alexandru Crețu

Surprinzătoarea „descoperire” a lui Mirel Rădoi este titular în ultimele meciuri la NK Maribor, în campionatul sloven, și a dat două goluri recent, în urmă cu trei etape, contra celor de la Domzale.

*

BULGARIA

Claudiu Keșeru

Claudiu Keșeru traversează o formă excelentă la Ludogorets și rămâne o variantă sigură pentru Mirel Rădoi în perspectiva primelor meciuri din preliminariile Campionatului Mondial. Are 10 goluri și două pase de gol în ultimele opt meciuri, a înscris și în ultima etapă, în meciul pierdut cu Lokomotiv Plovdiv. A marcat, în toamnă, și în Europa, împotriva celor de la Tottenham Hotspurs.

Tot la Ludogorets, Cosmin Moți și Dragoș Grigore nu mai intră în lot de la finele anului trecut.

*

TURCIA

Alexandru Maxim

Alex Maxim rămâne un jucător esențial pentru Gaziantep și după plecarea lui Marius Șumudică. Are 11 goluri și o pasă decisivă, face un sezon excelent în Turcia, iar echipele de top de acolo sunt cu ochii pe el.

Alin Toșca

Integralist tot sezonul, cu excepția unei schimbări în minutul 84 și a unei suspendări pentru cumul de galbene, este și el indispendabil la Gaziantep și rămâne o variantă pentru Națională.

Costel Pantilimon

Portarul în vârstă de 33 de ani al lui Denizlispor a încasat nu mai puțin de șase goluri, acum câteva săptămâni, în meciul cu Galatasaray, și e rezervă de cinci partide.

*

RUSIA

Eric Bicfalvi

Accidentat, nu a jucat ultimele două etape, dar are un sezon consistent, titularizat meci de meci pentru FC Ural, cu 5 goluri marcate și o pasă de gol.

*

UNGARIA

Adrian Rus

Joacă destul de regulat la MOL în ultima vreme. Rezervă în ultimul meci, a intrat doar pe final de joc. Tot la MOL e legitimat și Arpad Tordai, venit de la Viitorul lui Gică Hagi. Nu a prins încă minute la echipă.

Claudiu Bumba

Jucător la Kisvarda, atacantul român luptă pentru locurile de top din prima ligă ungară. Joacă meci de meci, a marcat acum două etape în victoria echipei sale, are 6 goluri și 8 pase decisive în toate competițiile.

Alexandru Băluță

Gol în ultima etapă pentru Academia Puskas (locul 2, dar fără șanse la titlu), are apariții destul de neregulate în echipă, de la 5 la 90 de minute pe meci, dar e mereu o soluție pentru formația sa.

*

GRECIA

Ionuț Nedelcearu

Titular la AEK Atena, locul 4 în Grecia, are locul asigurat și la Naționala României.

Cristian Ganea

Mai mult rezervă la Aris Tesalonic, jucătorul de bandă stângă trecut pe la Bilbao nu a jucat în ultimul meci, contra celor de la Olympiacos.

*

POLONIA

Bogdan Țîru

Fostul căpitan al echipei lui Gică Hagi joacă meci de meci la Jagellonia Bialystok, echipă de mijlocul clasamentului în Polonia.

Costel Râpă

E integralist la KS Cracovia.

Sergiu Hanca

Căpitan la KS Cracovia, pentru care are două goluri și două pase decisive în jumătatea de sezon în care a fost disponibil. Face bandă cu Râpă, pe dreapta, Hanca jucând mai avansat.

*

ARABIA SAUDITĂ

Alex Mitriță

Accidentat la ligamentele încrucișate, extrema lui Al-Ahli Jeddah are 4 goluri și 5 pase de gol în cele 16 etape jucate de el, cu gol și pasă de gol la început de februarie.

Constantin Budescu

A fost integralist la Damac FC în primele două partide, fără să se remarce în mod deosebit.



CONTEXT

Echipa națională a României începe peste doar o lună preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022. Mulți dintre cei de mai sus se află în vederile selecționerului Mirel Rădoi pentru convocarea la lot. În decurs de o săptămână, România va juca cu Macedonia de Nord, cu Germania și Armenia, după cum urmează:

25 martie 2021: ROMÂNIA – Macedonia de Nord (21:45);

28 martie 2021: ROMÂNIA – Germania (21:45);

31 martie 2021: Armenia – ROMÂNIA (19:00).

 

Imagine de Ciprian Rus

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.