Succes imens pentru naționala de rugby! După șapte ani de așteptare, România își învinge marea rivală, Georgia, și câștigă (fără să știe) Rugby Europe Championship!
Vlad Pîrvu 19 martie 2017După o luptă teribilă și un final chinuitor, în care adversarii au ratat două lovituri de pedeapsă în ultimele 10 minute – una dintre ele lovind bara -, România a trecut, în sfârșit!, de Georgia.
Șapte ani lungi fără victorie în fața gruzinilor s-au încheiat duminică, după un 8-7 smuls cu cleștele de Mihai Macovei, Florin Vlaicu și ai lor, în fața unui stadion Arcul de Triumf neîncăpător.
Bâlba (de Oscar)
#Romania is crowned #RugbyEurope #Champion 2017 ! #REC2017 thanks to its victory on #Georgia (8-7)! Congratulations to players and staff ! pic.twitter.com/CUJvP0NUww
— Rugby Europe (@rugby_europe) March 19, 2017
După ce au anunțat că Georgia a câștigat ediția de anul acesta a Rugby Europe Championship, datorită esaverajului mai bun, oficialii și-au dat seama că au rătăcit regulamentul. De fapt, România este campioana Rugby Europe Championship (REC) în 2017, grație victoriei din meciul direct cu Georgia!
Din păcate, anunțul a venit la câteva ceasuri după ce gruzinii au apucat să se pozeze cu trofeul (primit tocmai de la Octavian Morariu, președintele Rugby Europe), în aplauzele generoase ale publicului. Dar e mai bine mai târziu decât deloc, mai ales că tot șapte ani trecuseră și peste ultima ediție de REC câștigată de România.
Prin succesul de duminică, jucătorii antrenați de Lynn Howells și-au asigurat, în bună măsură, calificarea la Cupa Mondială din Japonia, peste doi ani.
Meciul
It's time for the anthems. Karla Ursu, 7 years old, sing "Desteapta-te Romane". Great atmosphere here! #ROUvGEO pic.twitter.com/tsLNAr0evj
— Romanian Rugby Union (@RugbyRomania) March 19, 2017
În fața unui stadion Arcul de Triumf plin, România au făcut spectacol mai degrabă prin determinare, nu neapărat prin reușitele de excepție. Dar nimeni nu se va plânge de un meci închis, lent, cu multe greşeli și ratări în ambele tabere: Vlaicu şi Kvirikashvili, transformeorul Georgiei, au ratat câte trei oportunităţi de a aduce puncte echipelor lor în urma conversiilor sau loviturilor de pedeapsă, amândoi reuşind performanţa de a lovi bara o dată.
Dar victoria e mult prea mare ca să lase loc de regrete, mai ales că „Stejarii” sunt calificaţi în proporţie de 99% la Cupa Mondială din Japonia.
Georgia reuşeşte să îşi păstreze titlul în Rugby Europe Championship graţie esaverajului mai bun, și nu poți să nu te-ntrebi ce s-ar fi întâmplat dacă jucătorii lui Howells n-ar fi avut derapajul din Germania, în prima etapă a competiției.
Primul eseu al partidei a venit în minutul trei, din partea lui Cătălin Fercu, care a concretizat o acţiune superbă a lui Florin Surugiu la câţiva metri de terenul de ţintă advers. Florin Vlaicu, cel mai selecţionat jucător din istoria Stejarilor, a ratat transformarea, astfel că scorul a rămas 5-0 în debutul jocului. Partida a fost extrem de fragmentată în prima ei jumătate, iar Vlaicu – total necaracteristic – a ratat alte două oportunităţi de a aduce puncte în dreptul României pe tabela de joc, din lovituri de pedeapsă. Și asta ne-a costat pe finalul primei reprize.
Cu doar trei minute înainte de pauză, presiunea gruzinilor s-a concretizat prin eseul lui Merba Sharikadze, care a culcat balonul în stânga terenului nostru de ţintă. Kvirikashvili a reuşit conversia, astfel că Georgia a trecut în avantaj, 7-5. În ciuda unei şanse importante de eseu pe care băieţii noştri au avut-o în finalul reprizei, când s-au aflat la numai câţiva centimetri de a doua reuşită a meciului, scorul a rămas neschimbat la pauză.
Repriza a doua a continuat în ritmul cu care cei 30 de jucători ne-au obişnuit în primele 40 de minute. Singurele puncte de pe tabelă au venit din partea lui Florin Vlaicu, care a transformat în minutul 52 prima lui lovitură de pedeapsă.
În fața unei naţionale a gruzinilor care a pierdut neașteptat de multe margini şi a comis numeroase greşeli la construcţie, „Stejarii” au reuşit să apere avantajul de un punct până la finalul meciului.
În România, fanii jubilează la capătul unei victorii extrem de muncite şi foarte importantă în faţa celei mai puternice echipe din această competiţie. Este o pată de culoare binevenită, de care atât băieţii noştri, cât și Rugby Europe Championship aveau mare nevoie.
În celelalte două meciuri alte ultimei etape din REC 2017, Spania a trecut de Blegia cu 30-0, iar Rusia a învins categoric Germania, 52-25, într-o partidă cu 11 eseuri.
Stejarii au câştigat și Cupa Antim Ivireanul
Rivale încă din 1998, când s-au înfruntat pentru prima oară, la Dublin, cele România și Georgia îşi dispută anual şi Cupa ”Antim Ivireanul”. Purtând numele mitropolitului român de origine georgiană, trofeul a fost realizat de sculptorul Guia Japaridze, fost jucător de rugby, şi a fost donat de suporterii din ţara caucaziană în 2002. De atunci, Georgia l-a câştigat în nouă rânduri, România de şase ori, iar disputa din 2013 s-a încheiat la egalitate (9-9).
În 1992, Antim Ivireanul a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, fiind prăznuit în fiecare an pe 27 septembrie.
România – Georgia, scurt istoric al rivalității
România şi Georgia ţin capul de afiş în fosta Cupă Europeană a Naţiunilor, denumită azi Rugby Europe Championship. Istoria confruntărilor dintre cele două reprezentative a început la finalul anilor `90 şi a traversat, până în acest moment, 20 de episoade. Și-n timp ce rugbiul din Georgia s-a dezvoltat foarte serios în ultimii ani, în România sportul mai degrabă a stagnat și abia de doi-trei ani încearcă să-și găsească pașii.
Antiteza asta se poate observa limpede și în ultimele rezultate directe: dacă după primele nouă confruntări, „Stejarii” conduceau cu un categoric 7-2, începând din 2007 şi până în prezent – în restul de 11 confruntări – scorul este 9 la 1 pentru Gerogia, o partidă terminându-se la egalitate. Totodată, România nu a mai reuşit să îşi treacă în palmares o victorie cu Georgia din anul 2010, când tricolorii s-au impus pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti cu 22-10.
De-a lungul timpului, au fost multe voci care au insistat pentru includerea României şi Georgiei în cadrul celei mai prestigioase competiţii de rugby din Europa, Turneul celor 6 Naţiuni. Deocamdată, însă, răspunsurile au fost negative.
Trebuie să recunoaştem că sunt demult apuse vremurile în care România strângea la Bucureşti, la un meci de rugby, zeci de mii de spectatori. Din nou, comparația cu Georgia nu ne complimentează: în 2015, media spectatorilor la meciurile de acasă ale României a fost de 3.000, în timp ce Georgia a avut pe teren propriu, în medie, 21.000 de oameni în tribune.
Cum ne calificăm la Cupa Mondială din Japonia
România va fi prezentă în Japonia, la Cupa Mondială din 2019, dacă îndeplineşte una dintre cerinţele de mai jos:
– câştigă Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018);
– ocupă locul doi în Cupa Europeană a Naţiunilor (sezonul 2017/2018), după Georgia, care este calificată direct la turneul final;
– ocupă locul trei în Cupa Europeană a Naţiunilor (după Georgia şi încă o echipă) şi se impune în barajul cu ocupanta locului trei în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa şi Tonga).
Meciuri-test cu echipele din Six Nations
Cu doar câteva zile înaintea meciului direct, World Rugby a dat o veste pe care iubitorii rugbyului din România o aşteptau de mult timp: naționalele de rugby ale României și Georgiei se vor confrunta, începând din 2020, cu puternicele echipe din Six Nations. Meciurile-test au apărut deja în calendarul internațional adoptat de World Rugby, forul mondial suprem în sportul cu balonul oval, pentru perioada 2020-2032.
”O prioritate anunțată de președintele WR, Bill Beaumont, după alegerea sa în mai 2016, a fost optimizarea programului pentru perioada 2020-2032, adoptarea de noi standarde prin prioritizarea perioadelor de odihnă, promovarea principiului echității pentru puterile emergente ale sportului cu balonul oval și armonizarea relației dintre jocurile internaționale și interne”, a scris site-ul WR, citat de Agerpres.
Printre cele mai importante aspecte asupra cărora s-a convenit se numără efectuarea unor turnee ale țărilor din primul eșalon rugbystic în SUA, Canada, România, Georgia, zona Pacificului sau Japonia, mutarea meciurilor-test internaționale din iunie în iulie și posibilitatea ca națiunile emergente să înfrunte puternicele țări din emisfera de sud sau din Turneul celor Șase Națiuni. Mai mult, se menționează că în partidele de pregătire din vară, România și Georgia vor găzdui meciuri cu echipele din Six Nations, urmând ca în noiembrie cele două țări din Europe de Est să întoarcă vizitele.
”Înțelegerea pe care am convenit-o asupra optimizării calendarului global pentru intervalul 2020-2032 oferă certitudine și stabilitate pentru perioada de după Cupa Mondială din 2019 din Japonia”, a menționat, printre altele, Bill Beaumont.
Săptămâna trecută, cei 17 membri ai Comitetului Executiv al Rugby Europe, organizație prezidată de românul Octavian Morariu și care regrupează federațiile din 48 de țări europene care nu participă la Turneul celor Șase Națiuni, au pledat la Paris în favoarea unei deschideri și accesibilități mai mari către națiunile „mici” ale sportului cu balonul oval.
Articolul a fost actualizat după anunțul greșelii oficialilor Rugby Europe.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni