Jocurile Olimpice au fost amânate pentru 2021. Motivele le cunoaștem, consecințele le vom cunoaște pe parcurs
Andreea Giuclea 23 martie 2020UPDATE: De acum e oficial, Jocurile Olimpice 2020 sunt amânate cu un an.
Amânarea Jocurilor Olimpice pentru vara lui 2021 (23 iulie – 8 august) va avea o sumedenie de consecințe pe plan organizatoric, va influența alte competiții sportive și va costa Japonia peste 6 miliarde de dolari. Însă va da o șansă tuturor sportivilor să vină pregătiți la Tokyo.
Nicio ediție a Jocurilor nu a fost amânată sau anulată de la al doilea război mondial încoace.
Chiar dacă se vor desfășura în 2021, Jocurile își vor păstra aceeași denumire: Jocurile Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020.
Am detaliat de ce amânarea JO era aproape imposibil de evitat:
După ce-a fost aprinsă în Olympia, Grecia, într-o ceremonie mai restrânsă decât de obicei, flacăra olimpică a ajuns în Japonia vineri, unde a fost întâmpinată tot de un număr restrâns de persoane. În weekend însă, peste 50.000 de oameni au ignorat restricțiile de mobilitate din cauza pandemiei de coronavirus și au stat la coadă ore întregi, conform presei locale, să vadă flacăra expusă în orașul Sendai din nord-estul Japoniei.
Drumul flăcării olimpice prin Japonia trebuia să înceapă pe 26 martie în Fukushima, să traverseze cele 47 de prefecturi și să fie un simbol pentru modul în care Japonia și-a revenit după cutremurul, tsunamiul și dezastrul nuclear din 2011. Trebuia să fie un drum al vindecării și rezilienței, doar că vine într-un moment în care planeta trece printr-un nou moment de criză care pune sub semnul incertitudinii (și) desfășurarea Jocurilor care erau numite, în Japonia, „The Recovery Olympics”.
În ultimele săptămâni, în timp ce marile competiții s-au oprit, turneele de calificare s-au anulat și sportivii de peste tot au rămas în case, fără posibilitatea de a se antrena, atât Comitetul Olimpic Internațional cât și organizatorii japonezi au insistat că nu există încă motive să se gândească la anularea sau amânarea Jocurilor, care ar trebui să înceapă pe 24 iulie.
“I don’t think it’s fair to compete in an Olympics where 90 percent of the guys are losing two, three weeks — and probably way more — to training." https://t.co/cBMI69uflQ
— NYT Sports (@NYTSports) March 22, 2020
Sportivii, jurnaliștii și chiar reprezentanții Comitetelor Olimpice locale le-au cerut însă organizatorilor să ia cât mai repede decizia de amânare, iar Canada și Australia au hotărât deja că nu vor trimite sportivii la Tokyo, dacă acestea vor avea loc în iulie 2020. „Nu e doar despre sănătatea atleților, e vorba despre sănătate publică. Nu e sigur pentru atleți și nici pentru sănătatea și siguranța familiilor lor și a întregii comunități canadiene ca ei să continue antrenamentele pentru aceste Jocuri. Dimpotrivă, e împotriva sfaturilor specialiștilor medicali, pe care rugăm toți canadienii să le urmeze. Suntem în mijlocul unei crize globale de sănătate care e mult mai importantă decât sportul”, spune un comunicat al Comitetului Olimpic din Canada.
O decizie în patru săptămâni
În urma presiunilor și îngrijorării globale, comitetul executiv al Comitetului Olimpic Internațional s-a reunit duminică și a decis că va analiza în următoarele patru săptămâni mai multe scenarii, luând în calcul inclusiv o altă dată pentru începerea competiței.
„Viețile oamenilor sunt mai importante decât orice, inclusiv decât Jocurile Olimpice. Comitetul Olimpic Internațional vrea să fie parte din soluție. Așa că principalul nostru obiectiv este acum protejarea sănătății tuturor celor implicați și contribuția la oprirea răspândirii virusului”, a spus președintele CIO, Thomas Bach, la finalul ședinței, într-o scrisoare trimisă tuturor sportivilor. În aceeași scrisoare, Bach mai spune că este prematur să ia o decizie acum, că amânarea este „o problemă extrem de complexă”, iar anularea „ar distruge visul olimpic a peste 11.000 de sportivi”.
Luni, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a recunoscut și el pentru prima oară, într-o sesiune parlamentară, că decizia amânării competiției poate deveni inevitabilă dacă Jocurile Olimpice nu pot fi organizate într-o formă completă. „Dacă devine dificil să găzduim Jocurile într-o astfel de formă, va trebui să luăm decizia amânării, pentru că prioritară trebuie să fie sănătatea sportivilor. Deși Comitetul Olimpic Internațional va lua decizia finală, suntem pe aceeași lungime de undă că anularea nu este o opțiune”, a spus Abe.
Dacă anularea nu e o opțiune, cel mai probabil scenariu rămâne amânarea competiției – fie cu câteva luni, fie cu un an, la fel cum se întâmplă și cu Campionatul European de fotbal, pe care UEFA l-a decalat pentru vara lui 2021. Australia a anunțat deja că le-a transmis atleților săi să se pregătească pentru o ediție care va avea loc anul viitor, pentru că asta le-ar oferi timp pentru o mai bună planificare.
Australian athletes told to prepare for Olympic Games in 2021 | Tokyo Olympic Games 2020 | The Guardian https://t.co/mxkBf4Nok1
— Guardian Australia (@GuardianAus) March 23, 2020
„Suntem conștienți că o astfel de amânare prezintă o mulțime de probleme. Dar când lumea se va reuni în Tokyo pentru Jocurile Olimpice va fi cu adevărat o celebrare a sportului și umanității”, scrie într-un comunicat Ian Chesterman, șeful misiunii olimpice din Australia.
Până la luarea unei decizii pe care o așteaptă întreaga lume sportivă, drumul flăcării olimpice va reîncepe joi, conform planului, a declarat ministrul olimpic al Japoniei Seiko Hashimoto. Va fi fără ceremonii publice, iar organizatorii au rugat oamenii să nu formeze mulțumi în jurul ei. Dar speră, cum le-a transmis Bach sportivilor, ca „flacăra olimpică să lumineze finalul acestui tunel întunecat pe care-l străbatem cu toții, împreună, fără să știm cât de lung va fi.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni