Tineretul, noua echipă națională! Nouă jucători de la U21 convocați de Cosmin Contra pentru Liga Națiunilor: Pașcanu și Ianis Hagi, printre ei

Ciprian Rus 9 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Selecționerul echipei naționale de fotbal, Cosmin Contra, lăsase deja să se întrevadă acest lucru încă din momentul în care a trimis listele de convocare preliminare pentru jucătorii din străinătate: cinci jucători de la echipa de tineret, calificată la Euro 2019, se aflau acolo.

Astăzi, în momentul anunțării întregului lot, Contra a mai plusat cu patru nume U21. În total, nouă jucători U21 pentru partidele cu Lituania și Muntenegru, ultimele din grupele Ligii Națiunilor.

Dacă prima surpriză – convocarea fundașului Alex Pașcanu, a cărei ascensiune e de luat în seamă – fusese deja devoalată la lista preliminară, a doua surpriză apare pe lista finală: selecționarea în premieră la echipa mare a lui Ianis Hagi. Ignorarea lui Ianis la precedentele convocări a fost subiectul unor contre între Gică Hagi și selecționer.

În urmă cu o jumătate de an, scriam despre riscantul pariu al lui Gică de a-l răscumpăra pe Ianis de la Fiorentina, pe mai mulți bani decât îl vânduse, pentru a-l relansa în fotbalul mare. Dezinvolt și matur atât la Viitorul, cât și la U21, Ianis Hagi primește acum șansa de a călca de-adevăratelea pe urmele tatălui său…

Pe lângă Pașcanu și Hagi Jr, alți șapte tineri eligibili la Sub 21 fac parte din lista lui Contra: Cristian Manea, Ionuț Nedelcearu, Răzvan Marin, Tudor Băluță, Alexandru Cicâldău, George Pușcaș și Andrei Ivan.

Lista lui Contra

Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 55/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj, 6/1), Romario Benzar (FCSB, 13/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 31/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 3/0), Cosmin Moți (Ludogorets, 12/0), Alexandru Pașcanu (Leicester City, 0/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 14/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 CS, 6/0)

Mijlocași: Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 38/5), Răzvan Marin (Standard Liege, 14/1), Paul Anton (Krylia Sovetov, 6/0), Tudor Băluță (FC Viitorul, 2/0), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 26/9), Alexandru Cicâldău (U Craiova 1948 CS, 2/0), Alexandru Mitriță (U Craiova 1948 CS, 6/0), Ianis Hagi (FC Viitorul, 0/0), Alexandru Maxim (Mainz, 32/3), Ciprian Deac (CFR Cluj, 16/3)

Atacanți: Claudiu Keșerü (Ludogorets, 27/6), George Pușcaș (US Palermo, 2/0), George Țucudean (CFR Cluj, 8/2), Andrei Ivan (Rapid Viena, 6/0)

Ultimele meciuri din Liga Națiunilor

Naționala României va juca pe 17, respectiv 20 noiembrie, ultimele două meciuri din grupele Ligii Națiunilor, contra Lituaniei și Muntenegrului.

Cu opt puncte din primele patru jocuri, Serbia conduce grupa, cu un punct în fața Muntenegrului și două în fața României. Lituania nu a adunat puncte până acum.

România – Lituania se va juca pe 17 noiembrie, de la 21:45, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești și va fi transmis live de PRO TV.

Meciul Muntenegru – România se va juca pe 20 noiembrie, ora 21:45, pe stadionul „Pod Goricom” din Podgorica și va fi transmis live de PRO TV.

Miza: încă o șansă pentru EURO 2020

Atenți la detalii și interesați să țină cât mai vie motivația pentru noua competiție, oficialii UEFA au ascuns o miză în formatul Ligii Națiunilor: 16 dintre echipele care nu se vor califica la capătul preliminariilor pentru EURO 2020 vor avea șansa să participe la un „play-off”, pe baza clasării lor în grupele din Liga Națiunilor. Patru echipe (câștigătoarele grupelor) li se vor alătura, astfel, celor 20 deja calificate, deci România are o șansă în plus să prindă „Europeanul” la care este co-organizatoare chiar și cu un loc 2 în grupa de Liga Națiunilor.

Uite tot ce trebuie să știi despre formatul Ligii Națiunilor.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Happening now