Tomas Ryde: „La Jocurile Olimpice vom avea un turneu greu, dar nu mergem acolo în vacanță. Vrem o medalie”

Andreea Giuclea 20 aprilie 2016

A trecut o lună de la calificarea naționalei feminine de handbal la Jocurile Olimpice, o pată de culoare într-un peisaj sportiv românesc tot mai gri. Revenit în România pentru câteva zile, Tomas Ryde, suedezul care a jucat un rol decisiv în povestea de succes din handbalul feminin, ne-a povestit despre obiective și viziune, despre planul de pregătire pentru Jocuri, despre transferul Elizei Buceschi la FC Midtjylland și cum vede campionatul intern românesc.

Ne-am întâlnit într-o zi ploioasă, dar discuția cu Tomas ne-a făcut să ne gândim la soare. Pentru că ne-a povestit cum a eliminat frica și anxietatea din jocul fetelor, înlocuindu-le cu bucuria de a juca și de a fi împreună, și pentru că am vorbit de Brazilia, de Jocurile Olimpice la care se gândește de la încheierea turneului preolimpic, unde va fi soare. Dar unde, a ținut să sublinieze, echipa României nu va merge în vacanță.

„Avem un scop, vrem o medalie, pentru că de asta suntem acolo. Dacă ești acolo, trebui să fii competitiv. Nu mă duc să fac turism. Dacă vreau să fiu turist la vară, mă duc pe o insulă de lângă Stockholm.”

Viziunea

Ca de obicei, Ryde are un plan, o viziune pe care a creionat-o împreună cu conducerea Federației de Handbal încă de anul trecut, în iunie, când s-au așezat la o masă în Cluj și au vorbit de viitor. Se întâmpla înaintea dublei cu Serbia, barajul de calificare la Campionatul Mondial. Dar, pentru Ryde, Mondialul era doar o etapă intermediară.

„Cred că am fost primul care am avut curaj să spun că ne propunem aurul la Rio. L-am întrebat pe Alexandru Dedu ce ne dorim când ne pregătim pentru barajul cu Serbia, de ce jucăm aceste meciuri. Pentru calificarea la Campionatul Mondial – dar acolo ce ne propunem? Calificarea la Olimpiadă, apoi o medalie. Ok, super. Deci jucăm cu Serbia pentru că vrem să mergem la Olimpiadă. Și acolo?”

ryde2

Sunt întrebări pe care Ryde le pune mereu, pentru că planurile lui sunt pe termen lung, aliniate unei viziuni. În cazul proiectului naționalei de handbal, viziunea a fost, încă de acum un an, aurul olimpic. „Dar atunci nu eram nici calificați. Acum, că suntem, trebuie să transformăm viziunea într-un scop.”

Munca

Un scop care nu e deloc ușor de atins. Va fi un turneu greu, spune suedezul, cu nouă jocuri, 12 echipe, cele mai bune din lume, iar echipa României nu e încă la cel mai bun nivel, cel puțin din punct de vedere fizic.

„Nu suntem încă pregătiți fizic pentru Jocurile Olimpice. Nu toate jucătoarele sunt foarte puternice, în România nu ne antrenăm la nivelul ridicat de care e nevoie. Sunt și jucătoare cu nivel ridicat, cam șase-șapte; Alice Ardean-Elisei, de exemplu, are una din cele mai bune condiții fizice din lume, poate juca trei meciuri într-o zi, și ziua următoare să joace din nou. Dar, dacă te compari cu Norvegia, ei au 14-16 jucătoare la cel mai înalt nivel fizic.”

Dacă joci un meci acasă, spune suedezul, cum a fost cel de la Cluj, acest nucelu de șase-șapte jucătoare pot câștiga împotriva oricui. Dar, la Rio, fetele vor juca nouă meciuri în trei săptămâni. „Azi, nu suntem pregătiți pentru asta.”

Așa că pregătirea fizică e o prioritate în perioada următoare, iar Ryde va profita de zilele din țară să pună la punct un program împreună cu Dragoș Luscan, preparatorul naționalei. Un program pe care fetele să-l înceapă cât mai repede, din luna mai.

„Nu poți să începi pe 27 iunie și să ai șase săptămâni la dispoziție să realizezi asta. Dacă ridici acum 80 kg, în august o să poți ridica 105, și atunci o să stai mai bine în apărare și o să ai pătrunderi mai bune. Dacă alergi azi 3 kilometri în 12 minute și 25 de secunde, la final de august, cu o zi înainte de lupta pentru aur, o să-i alergi în 11 minute și 49 de secunde, și atunci o să fii mai rapid în sprinturi, să ții pasul cu Nora Mørk (vedeta Norvegiei n.a.).”

Pentru că, la nivelul ăsta, fiecare metru contează.

Iar dacă fetele o să fie bine pregătite fizic, adaugă suedezul, o să aibă mai multă încredere în ele, o să simtă că sunt puternice și planul de pregătire va trece la următoarea etapă.

Atitudinea

Încrederea e unul din aspectele la care Ryde a lucrat mult de când a devenit antrenorul naționalei, acum un an și ceva. A simțit că fetelor le era frică să greșească, erau defensive și se apărau, fiind obișnuite cu un sistem centrat pe rezultate pe termen scurt. „Nu e despre a arăta înspre un antrenor sau altul, așa e sistemul, creează situația asta. E despre obiective pe termen scurt, despre rezultatele de azi; managerul se teme, jucătoarele se tem.”

„Și atunci când pui presiune pe un jucător – pe orice om, de fapt – când simte că e încolțit, se întâmplă uneori ca un șoricel să doboare un leu. Dar se întâmplă o singură dată, de frică. Atunci când ți-e foarte frică, poți muta un munte, dar a doua zi ești atât de obosit că nu mai ești în stare s-o iei de la capăt, să joci iar.”

Ryde a înlocuit teama cu o atitudine pozitivă, care pornește de la plăcerea de a juca și de a fi împreună cu colegele de echipă. „Aceste două sentimente sunt foarte importante: să te simți sănătos, puternic din punct de vedere fizic, și să te simți fericit, pentru că eliberezi dopamină și tot felul de resurse în corpul și creierul tău. Și când joci cu atitudinea asta, seara te poți relaxa și poți s-o iei de la capăt a doua zi.”

Acum simte că echipa are mai mult curaj, e mai proactivă și că fetelor le place foarte mult să fie împreună și să facă parte din echipă. Și că simt, cum a spus Cristina Neagu de atâtea ori, că împreună sunt o echipă învingătoare.

Ce spune Ryde de transferul Elizei

FC Midtjylland a anunțat, marți dimineață, transferul centrului naționalei, Eliza Buceschi, care va semna un contract pe doi ani. Discuțiile au început după turneul preolimpic din Danemarca, unde Eliza a jucat un rol decisiv în victoria asupra țării gazdă, fiind declarată jucătoarea meciului.

Ryde, care cunoaște bine echipa daneză și pe antrenoarea Helle Thomsen, fostă antrenoare a Suediei, a fost sunat de președintele clubului, căruia i-a vorbit de Eliza. E o mutare bună pentru ea, crede suedezul. „Helle e un antrenor bun, au o atmosferă bună la echipă, condiții bune, e un oraș liniștit. Și e bine, ca experiență de viață, că a jucat și-n Germania, iar acum va juca în Danemarca.  Personalitatea ei se va dezvolta. Primul sezon e mereu mai greu, mai ales anul acesta. Când vii după Olimpiadă ești un pic obosit și trebuie să te adapezi noilor condiții. Asta o să fie o provocare, dar ei au experiență la club cu jucătoare străine”, crede Ryde.

Despre campionatul românesc

La o zi după ce CSM București a devenit campioana României, Ryde ne-a vorbit despre strategia abordată de unele echipe de a aduce jucătoare străine. Nu e neapărat bine pentru jucătoarele tinere, dar există și un avantaj, spune suedezul. „Îți dezvoltă stilul de joc. Cred că jucătoarele braziliene, de exemplu, au influențat mult campionatul intern. Trebuie să te aperi diferit cu ele, cu Rodrigues de exemplu e un coșmar. Și cred că asta e bine pentru jucătoarele din România.”

În legătură cu problemele cu care se confruntă Baia Mare, Ryde s-a arătat dezamăgit. „Pentru handbalul românesc e o situație dificilă. Aduci asemenea jucătoare, creezi o echipă de vis, un dream team care poate juca împreună cinci-șase ani, apoi o lași să cadă într-o gaură neagră. Nu știu ce s-ar întâmpla la Liverpool dacă echipa de fotbal ar fi tratată în același fel. Cred că tot orașul ar porni o revoluție.”

Ryde mai crede că situația de la Baia Mare poate afecta pregătirea pentru Rio. Fiecare decizie, fiecare acțiune pe care o faci are un efect. Le-a simțit pe fete afectate și înainte de Campionatul Mondial, când nu a crezut că vor putea lăsa deoparte problemele de la club.

„Am fost surprins de cum au ieșit din starea aceea negativă și au intrat în starea de spirit a naționalei. Pentru că iubirea pentru echipa asta e mai mare decât ce simțeau față de situația de la club. Se vede, cum spuneam, că le place cu adevărat să facă parte din acest grup.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.