Tragerea la sorți World Cup Qatar 2022: România va întâlni Germania și Islanda în preliminarii!

Ciprian Rus 7 decembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

România a fost trimisă în Grupa J a preliminariilor Campionatului Mondial din 2020, care urmează să fie găzduit în Qatar în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022. Tragerea la sorți a avut loc azi, la Zurich.

România va întâlni Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia și Liechtenstein.

*

N-a ieșit nici cea mai grea variantă de grupă, nici cea mai ușoară. În schimb, selecționerul Mirel Rădoi a „ghicit” echipa din urna a treia, Islanda, teoretic concurenta directă la locul 2 din grupă, care duce la un baraj pentru Mondialul din Qatar – maximum ce ne putem propune, realist vorbind, în acest moment.

Intrată cu ceva noroc în urna a doua valorică a tragerii la sorți a preliminariilor CM 2022, România va avea ocazia, așa cum și-a dorit selecționerul Naționalei, să-și ia revanșa în fața Islandei, echipă care ne-a blocat accesul spre Europeanul din acest an. Chinuitorul meci din „play-off” cu Islanda, fără nici o ocazie serioasă de partea alor noștri, e indicatorul cel mai bun pentru traseul complicat care îi așteaptă pe „tricolori” în drumul spre Mondial.

Favorita detașată a grupei e, desigur, Germania, care, chiar dacă a suferit teribil, recent, în fața Spaniei, e genul de echipă care merge „ceas” în preliminarii. Meciurile cu Germania, echipă de top, cu care ne intersectăm destul de rar, vor fi un test important pentru Rădoi și pentru elevii săi.

*

Dar grupa României se complică și dacă trecem de componentele primelor trei urne valorice. Pentru că din urnele 4 și 5 ne-au picat două echipe imprevizibile, Macedonia de Nord și Armenia (cea mai bună echipă din urna sa). Cele două formații s-au întâlnit recent în Liga Națiunilor, unde și-au împărțit victoriile în meciurile directe (2-1, respectiv 0-1), într-o grupă câștigată, finalmente, de Armenia: încă un indiciu despre echilibrul grupei.

Despre Liechtenstein nu sunt prea multe de spus, dar prezența sa implică o grupă de șase echipe pentru România, deci un calendar mai lung și mai greu de gestionat. De altfel, Mirel Rădoi își alesese o grupă de cinci echipe când a fost rugat de presă să spună cu cine și-ar dori să cădem în preliminarii.

Un impediment în plus al grupei este distanța uriașă dintre „extemele” sale, 5.000 de kilometri, un întreg continent, între Islanda și Armenia.

*

Practic, cu excepția meciurilor din Liechtenstein, unde, în funcție de calendarul negociat, Mirel Rădoi va putea să mai experimenteze, Naționala e obligată să fie mereu în priză pe parcursul acestor preliminarii. Armenia și Macedonia pot smulge puncte oricui din grupă, așa încât lupta pentru locul 2 va fi o luptă pentru fiecare punct. României îi va trebui nu doar concentrare continuă, ci și multă flexibilitate tehnică și mentală, pentru că grupa este una foarte eterogenă, iar contextul de joc s-ar putea să difere radical de la un meci la altul.

GRUPA J
Germania
România
Islanda
Macedonia de Nord
Armenia
Liechtenstein

Grupele pentru Qatar 2022

Care e sistemul de calificare

– 55 de naționale se vor lupta pentru cele 13 locuri rezervate Europei la Mondialul din Qatar. Ele au fost împărțite în 10 grupe, cinci de câte cinci și cinci de câte șase echipe.

– Cele 10 câștigătoare ale seriilor se califică direct la turneul final;

– Ocupantele locurilor 2 și cel mai bine clasate două formații în faza grupelor Ligii Națiunilor 2020 (cu excepția celor deja calificate din aceste preliminarii clasice) vor disputa un „play-off” în două trepte; adică 6 semifinale și 3 finale (câte un singur meci, gazda urmând să fie trasă la sorți), pentru ultimele trei locuri care duc în Qatar.

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now