Un El Clasico mai bun decât ne-am așteptat aduce o victorie solidă Madridului și îi expune iar problemele Barcelonei

Lead.ro 24 octombrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Barcelona – Real Madrid 1-3 (Fati | Valverde, Ramos-11m, Modric)

– Madrid conduce cu 97-96 în istoria El Clasico
– Ronald Koeman coboară la o linie de clasament 2-1-2 în debutul său
– Zidane e neînvins în șase meciuri pe Camp Nou.
– Barca a titularizat doi jucători de 17 ani a 2-a oară în istoria derby-ului.

 

Și Barcelona, și Real se găseau într-un moment slab înainte de acest derby, era raționamentul general la ora meciului. Nu toate momentele slabe sunt egale între ele, însă; pe parcursul acestui prim El Clasico fără spectatori aveam să ne lămurim că realitățile profunde evidențiate de finalul sezonului trecut sunt încă valide.

Poate că rezultatele de la mijlocul săptămânii din Ligă au creat o falsă impresie de avantaj, sau de oportunitate, pentru Barcelona, care a făcut scor cu Ferencvaros. Asta în vreme ce Real a alergat tot meciul cu Șahtior ca să salveze fața, fără să evite însă înfrângerea, a doua la rând, după cea cu Cadiz. Dar orice probleme o fi având Zidane de rezolvat în acest start de sezon, ele sunt incomparabil mai puțin serioase decât cele de la Barcelona, unde tot nu e pace. Și unde nu e pace, e greu să fie rezultate.

E drept, Barcelona a stat bine în meci aproape o oră și se poate argumenta că e un eșec prea dur pentru cum a arătat o vreme meciul. După o primă repriză în care golurile, ocaziile mari și inițiativa s-au împărțit toate în mod egal, Barca putea să și treacă în avantaj la startul reprizei a doua, când a avut momentele și oportunitățile mai bune. Apoi a venit penalty-ul scos și transformat de către expertul Sergio Ramos, și totul s-a frânt pentru catalani. E drept, se poate discuta, cu argumente pro și contra, despre acordarea acestui penalty, dar e o discuție care nu va duce la nimic, așa cum nu duc aproape nicăieri toate discuțiile despre arbitraj, sau despre loviturile de la 11 metri care se acordă în zilele noastre. Dar dacă putem să trecem dincolo de acest moment, observăm cu destulă ușurință cum a fost iarăși reliefată o problemă sistemică la Barcelona. Cum a dat de un moment greu, greu mai ales din punct de vedere emoțional, gruparea catalană s-a pierdut cu totul, așa cum a tot făcut-o în ultimii ani în meciuri importante, cu adversari importanți. Barca n-a avut nici reacție, nici orgoliu, iar decizia lui Ronald Koeman de a-și goli banca pe final și de a arunca în luptă toți jucătorii de atac pe care-i avea prin preajmă (Griezman, Trincao, Dembele, Braithwaite) a rupt echipa și a expus-o în fața unui adversar mult mai solid, mai experimentat, mai compact, mai bine organizat și mult mai disciplinat. Golul al treilea a venit aproape inevitabil, iar dacă meciul ar mai fi durat câteva minute, putea foarte bine ca scorul să se umfle ca o gogoașă, pentru că Barca încă suferă după episodul Bayern și pare a se comporta exact la fel în situații de criză: pierdută, statică, intimidată, fără energie.

Depresia sportivă pe care o traversează în mod evident Messi (fără gol contra Madridului de șase meciuri) nu ajută nici ea. Barcelona va trebui, la un moment dat, să confrunte cu adevărat elefantul din cameră și să își asume efectele de a-și fi rănit cel mai important jucător din istorie. Pe care riscă să-l piardă oricum și, până să facă asta, să îi mai irosească un an important de pe final de carieră.

În contextul acestei crize prelungite pe care o traversează Barcelona, era poate prea mult pentru catalani să aștepte un rezultat mai bun din acest Clasico, pierdut acasă prima dată după patru ani. Rămân doar niște satisfacții individuale izolate (faptul că Ansu Fati a devenit cel mai tânăr marcator din epoca modernă a acestui derby, felul în care a intrat în echipă Sergio Dest, titularizarea a doi jucători de 17 ani într-un Clasico, eveniment petrecut abia a doua oară în istorie). Victoria Realului este însă clară și meritată, o reacție excelentă avută de campioana Spaniei, care a gestionat cum greu se putea mai bine momentul și oportunitățile ivite.

Madridul se întoarce pe primul loc în campionat (pentru care rămâne principala favorită), dar Zidane, care rămâne neînvins în șase meciuri pe Camp Nou, are în continuare durerile lui de cap. Cum marea rivală din Spania trece însă printr-o eclipsă incomparabilă, problemele Realului beneficiază de luxul timpului pentru a putea fi reglate.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories