Un meci superb, o înfrângere frustrantă | SCM Râmnicu Vâlcea joacă spectaculos, dar pierde la Buducnost, rămâne fără puncte în Liga Campionilor
Lead.ro 14 noiembrie 2020După patru săptămâni de la ultimul său meci european, înfrângerea grea cu Gyor, SCM Râmnicu Vâlcea s-a întors în Liga Campionilor cu același obiectiv: să câștige primele puncte într-o Grupă B în care, după patru înfrângeri la rând, singura țintă realistă, dar și respectabilă – mai ales după problemele de sănătate ale echipei – rămâne clasarea pe locurile 5 sau 6, care duc și ele în optimile de finală.
Ei bine, ținta asta rămâne în picioare și după această înfrângere frustrantă, 28-29, la capătul celui mai bun – și cu siguranță celui mai spectaculos – meci pe care SCM Râmnicu Vâlcea l-a reușit în actuala ediție a Ligii Campionilor. Dar există și o veste bună pentru SCM: dacă echipa își va păstra forța aceasta de atac și când lotul va fi din nou complet – nu s-a întâmplat prea des în acest sezon -, atunci nimeni nu trebuie să-și facă griji pentru calificarea în optimile de finală.
Meciul
SCM a ajuns la Podgorica cu doar 13 handbaliste și fără antrenorul Florentin Pera, aflat și el, la fel ca patru dintre jucătoarele sale, în carantină, după ce testul pentru virusul Sars-CoV-2 i-a ieșit pozitiv. Cristina Florica, Maren Aardahl, Evgenija Minevskaja și Zeljka Nikolic au fost în aceeași situație, iar Fraga Fernandez și Irina Glibko sunt în continuare accidentate.
În condițiile astea, principala încercare pentru Vâlcea a rămas – și am putut observa asta în celelalte patru meciuri – menținerea ritmului și intensității de joc de la prima și până la ultima aruncare. Lucrul ăsta n-a fost posibil nici contra lui Brest (după 12-12 la pauză, Vâlcea a pierdut la șapte goluri diferență), nici cu Odense sau CSKA Moscova (Vâlcea s-a ținut bine în prima repriză, pentru a pierde apoi la nouă, respectiv 10 goluri), și cu atât mai puțin la Budapesta, unde Gyor a revenit la 15-17, pentru a câștiga cu 38-31.
Acum, cu Buducnost, SCM n-a mai început bine. Echipa din Vâlcea a reușit primul ei gol abia în minutul șase, însă nici Buducnost – cu excelentele Radicevic și Lekic întoarse la Podgorica, la fel ca Mehmedovic și Grbic, trecute toate pe la București – n-a fost mai grozavă în primele cinci-șase atacuri: doar două goluri, și acelea venite pe contrele rapide cu care echipa din Muntenegru ne-a obișnuit.
Aceleași contre au condus la prima desprindere adversă, 4-1 în preajma minutului 10, când Liscevic, Gonzalez sau Lopez – cu câteva greșeli atipice pentru ele – au părut neintrate cu totul într-un meci jucat în ritmul alert preferat de Buducnost.
Dovadă, muntenegrencele s-au distanțat la 6-2, înainte ca Vâlcea, prin două goluri marcate consecutiv de Elghaoui, să strângă scorul, măcar pentru moment. Și asta pentru că Buducnost, cu portărița Armalle Attingre în ziua ei bună, a răspuns cu trei goluri la rând, pentru un 9-4 spectaculos, dar îngrijorător.
Wait for it… 💥 What focus and what a save from @ZrkBuducnost's Armelle Attingré! #deloehfcl #ehfcl pic.twitter.com/IjmSOPRwV3
— EHF Champions League (@ehfcl) November 14, 2020
Din fericire, Vâlcea a reușit să-și ridice nivelul exact la timp, a revenit la 9-6 și 10-7, prin golurile lui Lopez, și chiar dacă Buducnost s-a dus din nou la +5, 13-8, SCM a răspuns fără întârziere: trei recuperări, trei contre rapide, trei finalizări de toată frumusețea, goluri care l-au convins pe experimentatul antrenor Dragan Adzić să ceară primul time-out la 13-11, cu cinci minute înainte de pauză.
De pomană, căci SCM Râmnicu Vâlcea – ajutată și de intervențiile Martei Batinovic, dar mai ales de cursivitatea cu care a dus mingea spre excelenta Elghaoui, pe pivot – și-a continuat revenirea: 14-14 cu câteva secunde înainte de pauză.
#deloehfcl 2019/20 All-star Team line player Asma Elghaoui is always a big danger to Valcea's opponents, and it's perfect passes like this one from Kristina Liscevic that help get her there 🙌 #ehfcl pic.twitter.com/UeAkjad6Hd
— EHF Champions League (@ehfcl) November 14, 2020
Și chiar dacă la vestiare s-a intrat cu 15-14 pentru Buducnost, ultimele 15 minute ale reprizei au aparținut lui SCM, tot mai inspirată și chiar spectaculoasă în atac, unde Liscevic, Lopez și Elghaoui au găsit împreună 12 din cele 14 goluri ale echipei, unul reușit chiar de adolescenta Corina Lupei (18 ani).
HALF-TIME: After falling behind early, Valcea have fought their way back into the game for a one-goal difference at the break vs @ZrkBuducnost #deloehfcl #ehfcl pic.twitter.com/gweUhxH0lL
— EHF Champions League (@ehfcl) November 14, 2020
Tocmai Corina a reușit să egaleze din nou pentru Vâlcea, 18-18, într-un start furibund de repriză, patru-cinci minute în care Lopez și Gonzalez, colege în echipa națională a Spaniei – vicecampioana mondială din 2019 – au marcat câte două goluri.
În punctul ăsta, cu ambele echipe la un nivel foarte ridicat, golurile au fost împărțite cu repeziciune când la o poartă, când la alta, până când Liscevic, de la șapte metri, a reușit să-și ducă pentru prima dată echipa în avantaj: 21-20! Și apoi 22-21, 23-22.
Dar mai mult decât prin scor, Râmnicu Vâlcea a impresionant prin ritm și prin creativitatea acestei linii de atac pe cât de eficiente, pe atât de spectaculoase: dovadă că în primele 10 minute scurse din repriza a doua, SCM a reușit nouă goluri; și cel puțin șapte dintre ele ar merita să prindă rezumatul acestei etape de Liga Campionilor.
Are they the dream duo or what? Another great passage of play from Valcea, featuring Liscevic assisting Elghaoui as she notches up goal after goal 🙌 #deloehfcl #ehfcl pic.twitter.com/KuDPI6ybjA
— EHF Champions League (@ehfcl) November 14, 2020
Că la 24-23 pentru Vâlcea, cu 15 minute înaintea finalului, primele trei marcatoare ale meciului veneau toate de la SCM – Elghaoui cu șapte goluri, Lopez cu șase, Liscevic cu cinci – asta trebuie să ne arate că atacul campioanei României a fost într-adevăr la înălțime.
Și neobosit.
Această oboseală de care s-au temut antrenorii lui SCM – la gândul că e foarte greu să joci în ritmul lui Buducnost cu doar 13 jucătoare -, a început să se vadă când muntenegrencele au decis să se apere mai avansat, cu 10 minute înaintea finalului (la 26-26), în încercarea de a le scoate din joc pe Liscevic și pe Gonzalez.
Mișcarea a dat roade destul de repede, când două atacuri ale lui SCM au fost finalizate mai slab din cele două extreme, iar Buducnost, prin două pătrunderi frumoase ale lui Grbic, a reușit să fugă la 28-26.
Însă Vâlcea nu s-a lăsat nici aici. Cu aceleași pase nemaipomenite, Liscevic a găsit-o din nou pe Elghaoui (care n-a făcut un pas greșit toată seara), și ea a adus-o pe Vâlcea pe un singur gol, 28-27 și apoi 29-28.
Șansa egalării a fost ratată de două ori, însă Batinovic, cu o intervenție grozavă în ultimul minut al meciului, le-a oferit colegelor o a treia ocazie.
Din păcate, aruncarea lui Lopez a lovit bara, iar Vâlcea trebuie să se împace acum cu o înfrângere frustrantă și nemeritată: 29-28 pentru Buducnost, a cincea înfrângere pentru SCM Râmnicu Vâlcea în Grupa B a Ligii Campionilor.
Dar există și vești bune pentru SCM.
În primul rând, dacă echipa își va păstra forța aceasta de atac și când lotul va fi din nou complet – nu s-a întâmplat prea des în acest sezon -, atunci nimeni nu trebuie să-și facă griji pentru calificarea în optimile de finală.
În rând secund, la Vâlcea se ridică acum, alături de Diana Ciucă (20 de ani), și alte jucătoare tinere: Corina Rupei (18 ani) s-a făcut remarcată azi, dar pe banca lui SCM au fost și Daria Bucur (20 de ani), Daniela Marin (20 de ani) și chiar portărița Sara Rus (18 ani), care are ce învăța de la Batinovic sau Ciucă.
***
Din cauza problemelor cauzate de Coronavirus, SCM Râmnicu Vâlcea a jucat doar cinci meciuri în actuala ediție a Ligii Campionilor; cinci meciuri contra primelor cinci favorite. În condițiile acestea, jocul din Germania cu Borussia Dortmund, de săptămâna următoare (22 noiembrie), e cu adevărat important pentru calificarea în optimile de finală.
În noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, Râmnicu Vâlcea trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai bine pentru eventualul duel din optimile competiției, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.
În Grupa A, CSM București n-a reușit să o bată pe Krim și la București, deși reușise lucrul acesta în deplasare, acum o săptămână. Cu toate astea, CSM și-a păstrat primul loc în Grupa A, cu 11 puncte din șapte meciuri.
Foto main: Ionut Buharu/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni