N-a fost ușor, n-a fost frumos, dar poate fi un punct prețios: CSM București termină la egalitate cu Krim, se menține pe primul loc în grupa ei de Liga Campionilor

Lead.ro 14 noiembrie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Fără Cristina Neagu, fără multe idei în atac, însă cu multă intensitate în apărare, CSM București termină la egalitate cu Krim Ljubliana, 22-22, își păstrează primul loc în Grupa A: 11 puncte din șapte meciuri, două puncte și două jocuri în plus față de Rostov, următoarea ei adversară (19 noiembrie, ora 18.00).

*

Cu doar trei săptămâni înaintea Campionatului European din Danemarca și Norvegia (dacă nu cumva norvegienii, de teama Coronavirusului, se vor retrage din organizare), meciurile de Champions League au căpătat o miză în plus pentru suporteri: forma jucătoarelor de echipă națională. Dacă ținem cont că perioada de pregătire cu loturile naționale a fost și va rămâne destul de subțire – asta pentru toate echipele, nu doar pentru a României -, aceste ultime meciuri europene ale anului ne pot arăta pe unde suntem.

CSM București le-ar putea trimite la EURO pe Cristina Neagu, pe Crina Pintea, Denisa Dedu, Laura Moisă sau Bianca Bazaliu – deși Bianca a revenit pe teren recent, după lunga suspendare primită la Corona Brașov. Cu Krim, ea a putut intra chiar de la început, pentru că ghinionista Alexandrina Barbosa, din ce în ce mai importantă pentru echipa lui Adi Vasile, s-a accidentat la genunchi după primul gol marcat în poarta lui Krim.

Cristina Neagu a început pe bancă, la fel cum s-a întâmplat și în startul meciului din Slovenia, doar că acum avea să rămână pe bancă până la final. Astfel, Gabi Perianu – care încă nu s-a întors în circuitul echipei naționale – a fost trimisă din nou să joace în centru și pe inter stânga, și a făcut-o din nou bine: două goluri și o pasă de gol în primele 10 minute, când CSM a și reușit prima ei desprindere: 6-4.

Până aici, Barbara Lazovic și-a continuat și ea forma bună, cu două goluri frumoase din inter dreapta, însă Krim, ajutată de golurile Da Silvei – excelentă și în meciul tur – a răspuns bine și a ținut aproape.

A urmat o perioadă de aproape 10 minute cu multe greșeli simple, cu doar patru-cinci goluri marcate în ambele porți, iar handbalul din Sala Polivalentă n-a arătat prea grozav. Protejată ba de bară, ba de agresiva apărare din fața ei, Denisa Dedu a primit doar șapte goluri în primele 20 de minute: 8-7 pentru CSM, mult mai bună în defensivă decât pe atac, unde Omoregie, intrată și ea la coordonare, n-a găsit prea multe angajări nici pentru Crina Pintea, pe pivot, dar nici spre extreme.

Singura soluție care a continuat să se arate a fost în interul dreapta, de unde Lazovic a marcat alte două goluri, pentru a-și ține echipa înainte. Când slovena, fostă jucătoare a lui Krim, a găsit a cincea ei finalizare – o săgeată care s-a lovit tare de bara de sus, înainte să intre în poartă – CSM a avut șansa să intre la vestiare cu un +3 nesperat (după cum s-a jucat).

Din păcate, ocazia a fost ratată, iar Pletikosic, una dintre cele mai active adversare, alături de puternicele Ljepova sau Sercien-Ugolin, a profitat și a stabilit ea scorul pauzei: 12-11 pentru CSM, o primă repriză în care apărarea a încercat – cu destul succes – să ascundă lipsurile din atac, unde aproape jumătate dintre acțiunile încercate au fost fie ratate, fie blocate bine de apărarea lui Krim.

Experimentata Dembele a intrat și ea în partea a doua, dar nici franțuzoaica n-a reușit să aducă prea multă claritate în atacurile lui CSM: cu doar patru goluri (două dintre ele de la șapte metri) în primele 10 minute ale repriezei secunde, echipa lui Adi Vasile a reușit totuși să se distanțeze la 16-13, însă Krim a reușit să răspundă din nou.

Cu trei goluri consecutive, campioana Sloveniei a egalat la 16, a avut chiar atacul să treacă în față, însă Omoregie și Pintea au recuperat mingea și i-au dat ocazia lui Vasile să ceară un time-out, cu doar 15 minute înaintea finalului.

Lazovic, de la distanță, și-a tras din nou echipa înainte, tot ea a rezolvat – din prepasiv – și atacul următor, însă Krim a revenit prin Sercien și Da Silva.

Mai mult, cu 10 minute rămase de jucat, adversarele au trecut pentru prima dată la conducere, 19-18, profitând de construția greoaie, lentă și indecisă a CSM-ului.

Carmen Martin, angajată bine de Perianu, a egalat din extremă – al șaselea ei gol, dar abia al doilea din acțiune -, însă o altă minge rătăcită la 10 metri de poarta adversă a ajutat-o pe Krim să rămână înainte.

Lazovic, cea mai bună jucătoare a CSM-ului, a egalat printr-o nouă pătrundere frumoasă, însă slovencele au început să găsească mai multe spații în centrul apărării bucureștene, de unde au și marcat două goluri consecutive, pentru 22-20 în minutul 26.

A fost nevoie de un alt șapte metri – obținut de Dragana Cvijic și transformat sigur de Carmen Martin – pentru ca CSM să rămână în joc. Și tot Cvijic a recuparat și apoi a marcat în poarta goală, din propria jumătate, pentru a ne asigura un final cât se poate de tensionat: 22-22, cu 90 de secunde rămase de jucat.

Timp suficient pentru ca CSM să recupereze o nouă minge, să risipească un nou atac, să recupereze din nou, cu opt secunde înaintea finalului, și apoi să rateze victoria la ultima aruncare, când Omoregie, de la mare distanță, a fost blocată de portărița Risovic.

S-a terminat 22-22 și, la trasul liniei, acest egal e concluzia firească a unui joc pestriț, cu momente bune în apărare, dar cu multe, foarte multe scăpări în atac.

CSM mai are de jucat alte două meciuri de Champions League în luna noiembrie: cu Rostov, pe 19, și cu Bietigheim, pe 22 noiembrie, ambele jocuri la București. Vor fi ultimele ocazii pentru Cristina Neagu să reintre în ritm înainte de Campionatul European (3-20 decembrie).

**

În noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai aproape de obiectivul de-a participa în Final 4-ul de la Budapesta, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.

În Grupa B, SCM Râmnicu Vâlcea va juca tot în seara aceasta (ora 19.00) la Podgorica, cu Buducnost. SCM va căuta primele puncte într-o grupă complicată, în care a pierdut primele patru meciuri și se va bate probabil pentru locurile 5 și 6.

 

Foto main: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Happening now