Un nou început pentru echipa națională de handbal feminin. „Ele trebuie să trăiască, să se hrănească, să se antreneze ca niște campioane. Doar niște campioni merg la Olimpiadă”
Andreea Giuclea 20 ianuarie 2020Cu exact două luni înainte de turneul preolimpic și la doar câteva zile după ce-au devenit noii antrenori ai naționalei feminine de handbal, Bogdan Burcea și Robert Licu au început munca de construcție a echipei pe care speră s-o califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Cei doi antrenori au astfel șansa să cunoască jucătoarele și să înceapă să-și pună în aplicare ideile, în cadrul unui stagiu de trei zile desfășurat la București, pentru care au convocat un lot de 20 de jucătoare, printre care nouă nume noi față de lotul României de la Mondialul din Japonia. Mai mult, de la antrenamentul deschis presei de luni după-amiază, au lipsit, din motive medicale, alte trei jucătoare din echipa de bază a României – Cristina Neagu, Denisa Dedu și Gabriela Perianu.
„Sunt ceva schimbări, sper să ne integrăm cât se poate de repede. Sperăm să ne legăm relațiile de joc cât mai repede, timpul este foarte scurt”, a spus Andreea Pricopi Rotaru, centrul Gloriei Buzău, la întâlnirea cu jurnaliștii. Ea crede însă că jucătoarele se cunosc între ele destul de bine pentru a crea repede o echipă omogenă: „Nu s-au schimbat așa multe, până la urmă toate ne cunoaștem între noi, toate, la un moment dat, am jucat una cu cealaltă, suntem prietene, deci suntem convinse că lucrurile vor decurge bine.”
E o idee împărtășită și de Bianca Tiron, interul stânga al Dunării Brăila, revenită și ea la echipa națională: „Nu e o schimbare foarte mare, cunoaștem antrenorii, sperăm să fie mult mai bine, să ajungem la un punct comun, să putem face lucruri bune. Noi suntem pregătite de muncă, asta e cel mai important.”
Jucătoarele încearcă să privească spre turneul preolimpic din Muntenegru cu optimism: „Noi sperăm, suntem foarte optimiste, o să facem tot ce depinde de noi să nu dezamăgim pe nimeni”, spune Rotaru, completată de Tiron: „Plecăm optimiste, trebuie să avem încredere în noi și să jucăm una pentru alta.”
Despre schimbarea băncii tehnice, Andreea Pricopi Rotaru spune că jucătoarele se adaptează repede. „Nu a fost nicio problemă când a fost antrenor străin, toată lumea a lucrat și cu antrenori români, și cu antrenori străini, atât timp cât îți faci treaba și asculți ce ți se spune, totul trebuie să decurgă bine. Am lucrat cu domnul Burcea și la Craiova, și la Brașov, m-a ajutat foarte mult, m-a format ca jucătoare. E benefic pentru mine și pentru fetele care au mai lucrat cu el să știm ce-și dorește și ce stil de antrenamente are.”
Bogdan Burcea: „Ne uităm doar spre viitor”
În prima discuție cu jurnaliștii în calitate de selecționer, antrenorul lui SCM Craiova a vorbit despre obiectivul din martie și de timpul scurt de pregătire, de dependența echipei de Cristina Neagu și de doi factori importanți pe care îi va lua în considerare – și în selecție, și în abordarea turneului preolimpic: pregătirea fizică și mentală.
„Știm la ce ne-am înhămat din punct de vedere al obiectivelor de instruire și de performanță în perioada următoare. Sper și am convingerea că atât fetele, cât și noi ne vom angrena în acest proiect în următoarele două luni așa cum se impune, pentru a ne atinge obiectivele, respectiv calificarea la Olimpiadă. Timpul este foarte scurt, din păcate, zilele de pregătire sunt puține, nu vom încerca să inventăm handbalul noi, însă vom impune clar o strategie ofensivă și defensivă pentru acest turneu, pentru cei trei adversari, astfel încât să ne conducă la victorie”, a spus Bogdan Burcea.
Antrenorul, care a petrecut mult timp discutând cu oamenii din staff-ul naționalei – mai ales cu team-managerul Nicoleta Alexandrescu și cu antrenorul cu portarii Jaume Fort – nu crede că echipa trebuie să schimbe ceva în timpul scurt de pregătire: „Nu neapărat, foarte importante din perspectiva acestui turneu vor fi pregătirea mentală și fizică. Sunt trei jocuri în trei zile, trebuie să fim pregătiți, dacă vor exista momente greleva trebui să le depășim din punct de vedere mental, iar asta putem ajuta cu fizicul, trebuie să ne simțim foarte puternici și foarte pregătiți.”
Bogdan Burcea a vorbit și despre faptul că a criticat rezultatele obținute de România la Campionatul Mondial din Japonia, dar spune că acum privește spre viitor: „N-a fost un act de aroganță, eu consider că la ultimul Mondial, echipa merita și putea să se claseze mai sus, indiferent de situația în care ne-am aflat – pentru că au existat destule probleme, de care nu aș vrea să amintesc. Foarte important este cât de mult ne interesează viitorul. Și tot focusul meu este înspre treaba asta. Nu trăim în trecut, sunt lucruri care s-au consumat, din toate punctele de vedere. Noi ne uităm doar spre viitor. Așa cum am criticat, așa am recunoscut față în față că până una alta a lăsat (n.r. fostul selecționer Tomas Ryde) o performanță mare în palmarestul echipei naționale, medalia de bronz la Mondialul din 2015.”
Bogdan Burcea spune că nu se aștepta să fie propus și numit selecționer: „A fost o decizie inițiată de profesorul (Gheorghe) Tadici la Comisia Tehnică și votată de 10 colegi, un lucru care mă obligă. Chiar nu mă așteptam. Mă obligă în continuare, reprezint această breaslă a antrenorilor români și, cu suportul dumnealor la echipele de club, apropo de sportivele care vor fi selecționate, sunt convins că vom face cele mai bune alegeri pentru a duce această echipă la Jocurile Olimpice.”
Cum va încerca selecționerul să coaguleze – și să motiveze – echipa în următoarele luni? „Ușa echipei naționale este deschisă oricărei sportive, indiferent de vârstă. Ne interesează jucătoarele care pot performa, care din punct de vedere mental-fizic se pot alinia la cerințele înaltei performanțe, la cerințele unei olimpiade. Le-am spus și fetelor, și colegilor să facem tot ce ne stă în putință: ele trebuie să trăiască, să se hrănească, să se antreneze ca niște campioane, pentru că numai niște campioni merg la Olimpiadă.”
Despre rolul Cristinei Neagu în echipă, Burcea spune: „Vorbim totuși de Cristina Neagu, de patru ori cea mai bună jucătoare din lume. Singurul lucru pe care îl doresc pentru ea, și din perspectiva echipei naționale, este să fie extrem de sănătoasă. E o fată care știe să își facă treaba profesionist. Eu zic că interesul nostru e să aliniem o echipă extrem de competitivă, mă refer la restul sportivelor care vor face parte din această națională. De la ea știm ce să așteptăm, știm pe ce să ne bazăm, important e ca toată lumea să vină aproape de performanțele ei.”
Întrebat și de posibila selecționare a Cristinei Zamfir, antrenorul (care e și soțul handbalistei), spune că „nu e o soluție pentru echipa națională, primul criteriu de selecție e sănătatea, iar ea este refăcută în proporție de 60%, deci nu avem ce să discutăm apropo de selecționarea acestei sportive la echipa națională. Viitorul nu știm ce ne rezervă.”
Robert Licu: „N-ar trebui să ne sperie niciun advesar”
Cooptat în echipă ca antrenor secund cu responsabilități egale, Robert Licu a vorbit și el de misiunea pe care și-a asumat-o alături de Bogdan Burcea și de timpul scurt pentru a crea omogenitate în echipă: „E clar că timpul e foarte, foarte scurt pentru doi antrenori noi și o serie de jucătoare noi, dar vom încerca să creăm un grup și să calificăm echipa la Olimpiadă. N-ar trebui să ne sperie niciun advesar, chiar dacă jucăm pe terenul Muntenegrului. Eu sper ca noi să le creăm probleme, să performăm acolo și să ne calificăm.”
Robert Licu, care a dominat vocal antrenamentul de luni seara, a spus că selecția jucătoarelor până la turneul preolimpic va fi una continuă, până vor găsi cele mai bune soluții: „O să vedem cum evoluează jucătoarele în viitor. Le vom urmări în continuare și în campionat, o să facem o selecție continuă, să vedem dacă există jucătoare și în săptămânile următoare care au rezultate bune, care joacă, care se pot implica și pot aduce progres pentru echipa națională.”
Fostul mare jucător spune că îl îngrijorează problemele pe care le vede în handbalul feminin, pentru care trebuie gândită rapid o strategie: „Absolut, e un semnal de alarmă, este o problemă, e clar că ne uităm pe lista jucătoarelor eligibile care ar putea să ajute cu succes echipa națională și avem probleme să alegem. Asta înseamnă că trebuie gândită o strategie și la feminin. Din păcate, eu am trăit asta și cu handbalul masculin, atunci când performa – și, în timp, performanțele au dispărut. N-aș vrea să se întâmple și cu handbalul feminin și trebuie văzut ce strategie trebuie aplicată în viitorul apropiat, pentru ca echipa națională să nu sufere.”
Fotografii de Sabin Malisevschi/ FRH
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni