Un pas important înainte: Naționala României joacă matur, câștigă un meci esențial cu Armenia, își face curaj să viseze la Cupa Mondială din Qatar!

Lead.ro 11 octombrie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu o primă repriză impresionantă și un gol neașteptat marcat cu capul de Mitriță, România învinge Armenia cu 1-0 la revenirea (după 12 ani) în Ghencea, într-un meci vital pentru șansele de calificare la Cupa Mondială din Qatar.

Echipa lui Mirel Rădoi a făcut exact ce trebuia să facă și, în contextul victoriei Germaniei în Macedonia de Nord (4-0), România e acum pe mult-doritul loc 2.

Până la calcule, trebuie remarcat jocul României într-un meci sub multă presiune. O presiune care s-a văzut prea puțin în prima repriză, în care am văzut mult entuziasm, combinații în viteză și mult nerv. Bonus, România a recuperat mai abitir ca o echipă de baschet, și a făcut asta adesea foarte sus, oferindu-și noi și noi șanse de a pune presiune pe poarta adversă. Am marcat în cel mai neașteptat mod, prin lovitura de cap a lui Mitriță, apoi am protejat acest avantaj în repriza a doua.

Grupa noastră e condusă de Germania: 21 puncte, deja calificată. România are acum 13 puncte, unul în plus față  Macedonia de Nord și Armenia, ambele cu 12. Jucăm acasă cu Islanda, pe 11 noiembrie, și închidem apoi grupa cu Liechtenstein. Armenia mai are de jucat cu Germania și Macedonia de Nord, care va întâlni la rându-i și Islanda. În caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajare este golaverajul.

Altfel spus, depindem numai de noi, ceea ce, prin comparație cu multe alte preliminarii recente, e un lux.

Meciul

Pe o vreme rece și ploioasă, dar pe un gazon excelent și cu vreo 14-15 mii de oameni în tribune, România a dominat prima parte a meciului (decisiv) cu Armenia: posesie mult mai bună, intenții clare și câteva jumătăți de ocazie care au anunțat cumva golul prin care Alex Mitriță a reușit să deschidă scorul: gol cu capul dintr-un corner bine executat de Răzvan Marin, unul dintre cei mai activi oameni ai lui Rădoi în debutul jocului cu Armenia.

A fost doar al treilea gol al lui Mitriță pentru România. Jucătorul lui PAOK nu mai marcase pentru Națională de aproape doi ani, din preliminariile pentru EURO 2020.

România a început cu cinci schimbări față de înfrângerea de la Hamburg, cu Germania: Nedelcearu, Bancu, Cicâldău, Mitriță și Keseru au apărut din primul minut în locul lui Burcă, Toșca, Rus, Mihăilă și Pușcaș. Modificările lui Rădoi au prins bine, căci partida din Germania, pierdută la limită, a fost jucată la o intensitate aparte.

Și tocmai cu o bună intensitate a început Naționala meciul cu Armenia din Ghencea: mai rapizi și mai agresivi decât adversarii lor direcți, Marin, Stanciu, Cicâldău și Ianis Hagi au controlat bine mijlocul terenului, Keșeru și Mitriță au încercat – și izbutit – mai multe demarcări în spatele fundașilor centrali armeni, iar prima repriză s-a jucat în termenii României.

Dincolo, Armenia, care ne-a învins la final de martie (3-2, după două goluri marcate în minutele 87 și 89), nu l-a deranjat deloc pe Niță. Iar prima repriză se putea încheia cu un avans mai mare pentru România, dacă Mitriță, lansat singur spre poarta adversă printr-o deviere a lui Keșeru, ar fi reușit al doilea său gol.

Așa însă, adversarii au rămas în joc. Și nu doar atât, dar au și schimbat jocul în a doua repriză. Cu trei schimbări ofensive, armenii au intrat mult mai incisivi, au urcat liniile spre poarta României și și-au creat prima ocazie serioasă prin Haroyan, care a trimis cu capul pe lângă poarta lui Niță. Și asta, dintr-o poziție ideală.

Rădoi a sesizat și el avântul luat de Armenia, i-a trimis în teren pe Moruțan (la debutul său pentru echipa mare), Ivan și Manea, în locul lui Mitriță, Keșeru și Rațiu, iar plusul de prospețime s-a văzut în următoarele 10-15 minute, când România a început să pună din nou stăpânire pe minge.

În același timp, Germania a deschis scorul în Macedoania de Nord – o veste bună pentru speranțele României la locul secund. Iar când nemții au făcut 2-0, lucrurile au devenit destul de clare: pentru a-și păstra prima șansă la locul 2 (implicit și la barajul pentru Cupa Mondială din Qatar), România trebuia să-și protejeze acest fragil 1-0 cu Armenia.

Și exact asta au făcut băieții lui Mirel Rădoi. Cu mult calm, dar și cu câteva acțiuni periculoase la poarta adversă (Ianis Hagi a fost la un pas de 2-0 dintr-o lovitură liberă trimisă spre vinclu), România a controlat finalul de joc cu Armenia.

La trasul liniei, acest 1-0 poate fi un moment foarte important în maturizarea unei echipe care, pas cu pas, pare să meargă în direcția bună.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now