Un pas înainte: România câștigă la scor în Malta, tinerii încep să-și facă loc în echipa națională

Lead.ro 10 iunie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu un ochi în propria ogradă, cu celălalt pe derbiul dintre Spania și Suedia, Cosmin Contra a îndrăznit să mizeze pe tinerețe în acest ultim meci al sezonului de primăvară-vară. 

Și asta chiar dacă Malta, ca toate celelalte echipe pe care le numeam, nu demult, „foarte mici“, a mai crescut și arată respectabil în aceste preliminarii. Mai ales că a reușit și o rară (și chiar eroică) victorie cu Insulele Feroe, un 2-1 obținut cu om mai puțin în ultimele 30 de minute. De la meciul acela au urmat două înfrângeri, 0-2 acasă cu Spania și 0-3 în Suedia, scoruri care n-au făcut decât să confirme drumul ascendent al unei adversare pe care, dacă e să te califici la Euro 2020 din această grupă, ești obligat să o bați. Că România a învins-o la scor, jucând binișor, ăsta e un bonus oportun mai ales pentru Cosmin Contra.

La câteva zile de la egalul norocos din Norvegia, un meci în care Naționala României n-a jucat mare lucru, dar a avut puterea să revină de la 0-2, lui Contra i s-a cerut un răspuns. O simplă victorie parcă nu mai era de ajuns în Malta, așa că selecționerul a mutat curajos: șapte schimbări față de meciul din nordul Europei și mulți tineri care sunt așteptați să facă pasul la echipa mare. Între ei, Ianis Hagi și Iulian Cristea pentru prima dată titulari, ultimul făcând pereche în centrul apărării cu Nedelcearu. De fapt, din linia de patru apărători din Norvegia a mai rămas doar Chipciu, căci pe stânga a intrat Bancu, cel care avea să centreze perfect pentru primul gol al meciului: George Pușcaș, în minutul șapte, a ratat șutul, dar a prins cumva poarta.

A fost începutul perfect pentru România, care a reușit să taie imediat elanul afișat de Malta în primele minute.

De aici încolo, Maxim, Băluță și Ianis Hagi au controlat bine mijlocul terenului, zonă unde Răzvan Marin, revenit și el în primul 11, n-a arătat tocmai bine în primul sfert de oră. Mai activ a fost Băluță, mai creativ a fost Ianis Hagi, cel care l-a găsit în careul advers, cu o superbă pasă la întâlnire, pe același Pușcaș, care, eliberat perfect din marcaj, a depășit portarul, dar a lovit doar bara.

Vârful lui Palermo n-a mai greșit în minutul 29, când un-doi-ul făcut cu Keșeru – omul meciului în Norvegia, acum trei zile – l-a lăsat din nou față în față cu Bonello. De data asta, finalizarea a fost perfectă, lângă bara de la colțul lung – al treilea gol al lui Pușcas la echipa națională.

Cu punctele în sacoșă, în jocul României s-a văzut ceva mai multă dezinvoltură, iar Chipciu, un om care s-a remarcat și în apărare, a găsit, doar cinci minute mai târziu, golul al treilea: un șut grozav de la vreo 20 de metri, după o minge respinsă slab de apărarea adversă.

Până la pauză n-a mai fost timp decât pentru accidentarea bietului Nedelcearu, lovit cu genunchiul în figură și trimis direct la spital, spre disperarea lui Contra, care l-a trimis în teren pe Săpunaru și apoi a punctat scorurile primei reprize în grupa României: 0-0 peste tot.

A doua repriză a fost și mai deshisă, românii din tribune au fost și mai gălăgioși, iar jocul i-a ținut în priză: câteva ratări importante la poarta Maltei, mai întâi prin Maxim, apoi prin Dennis Man și Răzvan Marin, printr-un șut de la mare distanță care a șters bara lui Bonello.

Până la urmă, golul patru a venit de la Dennis Man, și singura pată de pe această victorie a rămas eliminarea lui Chipciu, pentru două cartonașe galbene. Noroc că din Spania au venit vești bune: favorita grupei a bătut destul de clar (3-0, primele două goluri din penalti) pe Suedia.

Misiune îndeplinită pentru tricolori în Malta ❗👉 bit.ly/2K8DjZQ#HaiRomania #LuptamImpreuna 🇷🇴

Gepostet von Echipa națională de fotbal a României am Montag, 10. Juni 2019

Ce urmează

Cu 7 puncte din primele patru meciuri – între care cele două deplasări din Suedia și Norvegia -, Naționala ia acum o pauză până la început de septembrie, când Spania va veni în vizită. E devreme pentru concluzii, dar unele se propun și singure: nu avem încă o formulă de joc clară, Cosmin Contra nu s-a decis asupra nucleului acestei noi echipe naționale, însă linia de clasament nu-i rea deloc.

România e pe locul doi, la egalitate de puncte (7) cu Suedia, pe care o va întâlni acasă pe 15 noiembrie, un meci care poate decide dacă România va juca sau nu la acest European în care Bucureștiul va găzdui trei meciuri în grupe și una dintre optimile de finală.

Dar până-n toamnă mai este. Atenția noastră se mută de-acum pe Europeanul U21 din Italia și San Marino, unde, pe 18 iunie, România va debuta cu Croația. Acest turneu final (pe care România l-a prins după 20 de ani de așteptare) va avea un rol important în viitorul unei echipe naționale a României care are nevoie ca tinerii remarcați în ultima vreme să facă încă un pas în direcția bună. Or pentru Nedelcearu, Ianis Hagi, Băluță, Man, Pușcaș și alții ca ei, Euro 2019 poate aduce plusul de curaj pe care suporterii îl așteaptă în jocul echipei mari.

Nu uita că România U21 joacă în Grupa C – considerată cea mai complicată – alături de Anglia, Franța și Croația.

GRUPA A: Italia, Spania, Polonia, Belgia
GRUPA B: Germania, Danemarca, Serbia, Austria
GRUPA C: Anglia, Franța, România, Croația

Programul: 
18 iunie 2019: România – Croația (San Marino, 19:30), Anglia – Franța (Cesena, 22:00)
21 iunie 2019: Anglia – România (Cesena, 19:30), Franța – Croația (San Marino, 22:00)
24 iunie 2019: Franța – România (Cesena, 22:00), Croația – Anglia (San Marino, 22:00)

Campionatul European se joacă între 16 și 30 iunie, în San Marino și cinci orașe din Italia: Bologna, Reggio nell’Emilia, Cesena, Trieste, Udine, Serravalle. Din cele trei grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde.

 

FOTO: Razvan Pasarica / Sport Pictures

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories