SCM Râmnicu Vâlcea începe bine, dar termină slab și pierde cu Brest, în primul meci din Liga Campionilor
Lead.ro 12 septembrie 2020SCM Râmnicu Vâlcea a ajuns în portul Brest, în vestul Franței (Bretania), la o săptămână după impresionanta victorie cu CSM București din finala Cupei României. Acel meci din Sala Polivalentă a venit după mai bine de șase luni de pauză, dar echipa lui Florentin Pera n-a arătat deloc prăfuită. Cu un start grozav – foarte agresive în apărare, rapide și creative în atac -, vâlcencele au câștigat finala cu CSM încă din prima repriză, și au pornit foarte bine și contra vicecampioanei Franței, în debutul noului sezon de Champions League.
Într-o sală animată de suporterii francezi, Vâlcea a deschis meciul cu gol, a stat la conducere în primele 10 minute, n-a clipit nici când a fost egalată la 4, nici când a fost depășită, iar după o serie de patru goluri la rând jucătoarele lui Pera s-au dus la 8-5.
Până aici, Diana Ciucă a găsit câteva intervenții foarte bune în poartă (titulara Batinovic s-a lovit la gleznă în timpul încălzirii), Trifunovic s-a remarcat de la distanță, la fel Glibko și Liscevic, iar Norgaard și Florica au finalizat din extremă.
A fost nevoie de primul timeout al antrenorului Laurent Bezeau, în minutul 18, pentru ca Brest să revină la 9-9, cu toată opoziția Dianei Ciucă. N-au fost goluri ușoare, ba dimpotrivă, însă Gullden, Gros și Niakate au găsit rezolvări spectaculoase de la distanță.
Poate tocmai de-asta a cerut Florentin Pera timeout, în minutul 23, pentru a-și muta linia apărării un pas spre linia de nouă metri, acolo unde Brest a demonstrat (încă o dată) că are foarte multă calitate.
Mișcarea a prins bine, mai ales că Ciucă a rămas în starea de grație, doar că dincolo, în poarta cealaltă, cunoscuta Darleux nu s-a lăsat nici ea mai prejos.
La vestiare s-a intrat cu un 12-12 îngrijorător pentru echipa franceză și încurajator pentru Vâlcea, care anul trecut, în prima deplasare de la revenirea în Liga Campionilor, pierdea clar, 22-9, prima repriză din aceeași sală din Brest.
Prin comparație, SCM arată acum ca o echipă mai echilibrată, mai solidă, foarte greu de depășit în apărare și mult mai curajoasă în atac. Poate că este rezultatul experienței, a omogenității pe care clubul din Vâlcea a urmărit-o în ultimii ani, o rețetă bine aplicată în Franța și de Brest, dar și de campioana Metz, pe care CSM București o va întâlni duminică seară, de la ora 17.00, în Sala Polivalentă.
Cu aceeași disciplină tactică pe care a arătat-o în primele 30 de minute, Vâlcea a reușit să stea lângă Brest și în debutul reprizei secunde, chiar dacă patru din primele 10 minute au fost jucate în inferioritate.
A fost nevoie de una dintre puținele ratări ale Martei Lopez și de două depășiri foarte frumoase ale lui norvegiencei Loseth pentru ca Brest să se desprindă pentru prima dată în meci: mai întâi 18-16, apoi 19-16, după o contră finalizată de puternica Pop-Lazic.
Pera a cerut din nou timeout, pentru a mai tăia din elenul adversarelor, însă echipa lui și-a rătăcit aici, la jumătatea reprizei a doua, claritatea din atac: mingea a continuat să circule repede, dar Brest a blocat extremele și a obligat-o pe SCM să caute finalizare pe centru, fie prin pătrunderi, fie prin finalizări de la distanță – greu de izbutit peste înalta linie de apărare a franțuzoaicelor.
Rezultatul? Brest a recuperat alte trei-patru mingi la rând, s-a dus la 22-17, cu doar 12 minute rămase de jucat, iar Vâlcea n-a mai găsit drumul înapoi în meci.
Asta și pentru că Darleux, campioana mondială cu naționala Franței, a rămas foarte zgârcită în poarta adversă, dar mai ales pentru că Brest a găsit una sau două viteze în plus pe finalul de meci, grație și băncii de rezerve mai valoroase.
S-a terminat 28-21 pentru Brest, față de 37-24 anul trecut, iar SCM Râmnicu Vâlcea va căuta acum să câștige acasă cu Odense, pe 19 septembrie. Danezele au trecut destul de clar (32-27) de Dortmund, una dintre cele două debutante din grupa lui SCM.
Cealaltă debutantă, CSKA Moscova, a reușit un egal impresionant, 27-27, cu Gyor, campioana ultimelor trei ediții.
**
În noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, Râmnicu Vâlcea trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai aproape de visul de-a participa în Final 4-ul de la Budapesta, în primăvara viitoare. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.
CSM București va juca duminică (ora 17.00), contra celeilalte echipe puternice a Franței, Metz, într-un derbi al Grupei A. Tot în grupa asta, Rostov a câștigat greu, 26-25, pe terenul lui Ferencvaros, iar Kristiansand a bătut-o pe Krim.
The draw is over. Here are both groups for the #deloehfcl 2020/21 ⭐🔥 #ehfcl pic.twitter.com/RlxAfmpR9K
— EHF Champions League (@ehfcl) July 1, 2020
Imagini: Ionut Buharu/Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni