Una caldă și alta rece în Liga Campionilor: cum arată lupta echipelor românești pentru sferturile de finală ale Ligii Campionilor
Andrei Năstase 8 februarie 2016România și Ungaria sunt singurele țări cu două echipe în grupele principale ale Champions League, iar weekendul a oferit șansa unui foc încrucișat: HCM Baia Mare a reușit o victorie importantă în fața lui Ferencváros, CSM București a trebuit să lase toate punctele în deplasarea de la Györ.
Și chiar dacă handbalul românesc putea accepta o concluzie de tipul una caldă, alta rece, grupa băimărencelor s-a complicat serios după surprinzătoarea victorie a lui Fleury Loiret pe terenul lui Larvik.
Victorie mare pentru HCM. Și apoi…
Inspirată de paradele Paulei Ungureanu în poartă și de rezolvările coordonatoarei Allison Pineau în atac, HCM Baia Mare a trecut cu 32-24 de Ferencváros. Astfel, într-un meci decisiv pentru calificarea în sferturile de finală, HCM a obținut a treia victorie consecutivă în grupa principală.
Ajutate și de atmosfera electrizantă din Sala Polivalentă Lascăr Pană, fetele lui Aurelian Roșca au părut mereu hotărâte. Ca elevul care trage subiectul preferat la un examen dificil, jucătoarele lui HCM au trecut prin materie cu zâmbetul pe buze.
Prima desprindere a venit spre jumătatea primei reprize, odată cu golul de 7-5, iar de acolo, chiar dacă Ferencváros a rămas în concurs, HCM s-a păstrat în avantaj. La pauză, vicecampioanele României aveau două goluri avans: 16-14.
A fost o repriză în care Pineau a marcat des și la momentele potrivite, când adversarele începeau să pună mai multe întrebări. Franțuzoaica – numită în 2009 cea mai bună jucătoare din lume – a terminat jocul cu 10 goluri din 11 aruncări. Dar întreaga echipă a arătat impresionant, și nu doar atac, ci și în defensivă; când ceva nu a mers acolo, Paula Ungureanu, din poartă, a făcută uitată fiecare ezitare.
Top scorer @ehfcl et nominée meilleure joueuse MnRd3 #EHFCL ! Votez ici https://t.co/Vn55FcALOv Je compte sur vs 😉 https://t.co/1bEwOIiwy3
— ALLISON PINEAU (@PineauAllison) February 8, 2016
Și tot ce a mers bine în primele 30 de minute avea să meargă perfect în a doua parte a jocului, când Baia Mare a fugit cu meciul fără să privească înapoi. Această victorie o mută pe HCM pe locul trei în Grupa 1, la egalitate de puncte (6) cu următoarele echipe din clasament, Larvik și Fleury Loiret.
Cele două s-au întâlnit în ultimul meci al grupei, iar surprinzătoarea victorie a campioanei Franței, 31-26 chiar în Norvegia, complică și mai rău o calificare care era oricum dificilă. Dacă Larvik, echipa celebrei Nora Mörk, ar fi reușit să respecte calculele hârtiei și să păstreze punctele în Norvegia, HCM s-ar fi putut adăposti în Franța, în următoarea etapă, la umbra rezultatului de acum câteva săptămâni (31-28, la Baia Mare).
Acum, un singur lucru e cert: HCM Baia Mare, Larvik și Fleury Loiret se bat pe două locuri. Rostov (14 puncte) și Ferencváros (9) conduc Grupa 1, iar Thuringer, echipa Elizei Buceschi, rămâne pe ultimul loc în grupă, cu un singur punct.
CSM București nu a reușit surpriza pe terenul lui Györ
Chiar dacă au făcut față în prima parte a meciului, fetele lui Kim Rasmussen nu au reușit să păstreze ritmul propus de unguroaice și, încurcate de numeroasele greșeli personale din atac, dar și de o apărare adversă disciplinată şi agresivă, s-au trezit curând în urmărire: două goluri de recuperat la pauză, apoi, foarte rapid, Györ a reușit desprinderea decisivă, mai întâi la patru, apoi la șase și chiar șapte goluri.
De acolo, campioana României nu s-a mai putut întoarce în meci. Fără danezele Maria Frisker și Line Jorgensen, ambele accidentate, cu Linnea Torstenson încă nerefăcută complet, CSM pur și simplu nu a avut argumente să conteste direcția meciului. Indiferent cât de mult s-au zbătut Ana Paula Rodigues sau Isabelle Gullden, eforturile au fost ba de pomană, ba zădărnicite de portărița Kari Grimsbo.
Rasmussen, care imediat după victoria cu Midtiylland, de la jumătatea lui ianuarie, spera că cele trei săptămâni de pauză din timpul Campionatului European de Handbal Masculin îl vor ajuta să compenseze cumva numeroasele accidentări, are acum o săptămână pentru a reface moralul fetelor înaintea meciului cu Vardar, de la București.
În schimb, Gyor a bifat a treia victorie consecutivă în grupele principale și se găsește acum la egalitate de puncte (11) cu Buducnost, campioana en-titre, echipa Cristinei Neagu.
Vardar are opt puncte în clasament, cu unul mai mult decât CSM București, iar pe locul cinci, la două puncte distanță, pândește Midtiylland.