US OPEN EXPRESSO: o zi plină pentru românce, o zi bună pentru favoriți și tot ce trebuie să știi despre turneul de la New York

Treizecizero.ro 30 august 2016

Prima zi de la New York a fost dulce-amară pentru români. Două fete au plecat deja din turneul de simplu – Irina și Sorana -, alte două s-au calificat. Partea proastă (sau bună, depinde cum privești) e că se vor întâlni între ele: performera Ana Bogdan și experimentata Monica Niculescu își vor disputa miercuri un loc în turul al treilea.

Azi debutează Simona Halep, pe care, veți vedea mai jos, un cunoscut site american de data journalism o creditează cu șase la sută șanse ca să ia trofeul. Roberta Vinci, finalista de anul trecut, îi dă mai multe șanse Simonei decât Serenei. Simona debutează azi, de la 6, cu Kirsten Flipkens.

Ce s-a întâmplat în rest? Djokovic și Nadal au debutat cu victorii, azi vom vedea cum rezistă și Serena la problemele medicale cărate după ea. Gael Monfils a stricat un ceas când a sărit după o minge, Benoit Paire a intrat cu o bere la conferința de presă, același Nole a cântat din Phil Collins, iar noul Grandstand a debutat, cum altfel, cu un meci de cinci seturi încheiat cu un tiebreak în decisiv.

Două pe față, două pe dos

Spuneam că Ana Bogdan a trecut de Sorana Cîrstea în primul tur, într-o neobișnuită întâlnire între două românce pe tabloul unui turneu de Grand Slam. Ca să se dubleze sentimentul de inedit, parcursul de debut al ei continuă tot contra unei românce. Despre toate astea, pe larg, pe Treizecizero.

Jurnal de pregătiri

Dacă v-ați deconectat de la net ca să vă odihniți înainte de startul US Open, posibil să fi ratat cele două articole despre atmosfera zilelor premergătoare startului. Adică debutul furtunos realizat pe Treizecizero de Andreea, aka Placebo (iată-l pe primul aici, iată-l și pe al doilea, cu o scurtă întâlnire cu Monica Niculescu). Bună treabă, Andreea, s-au dus vremurile când debutanții din presă erau trimiși la meciuri de juniori, acum se începe direct cu Slamuri!

CE A FOST ÎN PRIMA ZI

DJOKOVIC. N-a fost tocmai un debut perfect, dar Nole va lua victoria așa cum e: sârbul, care a necesitat un timeout medical în setul întâi cu dureri la cot, a trecut de Janowicz, nu înainte de a pierde un set: 6-3, 5-7, 6-2, 6-1. Durerile la cot nu au fost pomenite recent, când Nole s-a plâns de încheietură. Novak a servit cu dificultate pe alocuri, în special serviciul al doilea, dar Jerzy nu a știut și putut să-l întindă mai mult. La final, Nole a încheiat cu o scurtă repriză de Phil Collins, “I can’t dance”, mai exact. Urmează Vesely pentru sârb, prima lor întâlnire de la surpriza din Monte Carlo, când cehul l-a învins. Jiri s-a chinuit cinci seturi cu indianul Myneni, revenind după salvarea unei mingi de meci, mare parte și pentru că outsiderul, care a condus cu 5-2 în decisiv, a clacat fizic, pierzând ultimele 5 game-uri.

RAFA. Rafa a arătat bine în debutul cu Denis Istomin, căruia nu i-a lăsat decât șapte game-uri, înlăturând astfel o parte din dubiile care l-au însoțit la New York după efortul intens de la Rio. A adunat 21 de winners și 27 de UE, dar a câștigat 82 la sută pe primul serviciu și a concretizat 7 din 12 șanse de break. Îl va întâlni acum pe Seppi. “Cel mai important lucru e că sunt aici. Încheietura mea se îmbunătățește, astea-s vești bune”, a spus Rafa. Singurii doi capi de serie care au căzut pe tabloul masculin au fost Martin Klizan, învins rapid de veteranul Youzhny, și, notabil, Richard Gasquet, eliminat de Kyle Edmund, cel alături de care am făcut o plimbare la București, la turneu.

MONICA PUIG. Deloc surprinzător, campioana olimpică de la Rio n-a mai avut energia necesară pentru primul ei meci de după triumful din Brazilia. Monica Puig a pierdut cu Saisai Zheng, exact genul de adversar pe care nu ți l-ai fi dorit într-un astfel de context. Puig n-a apucat încă să digere succesul de la Jocuri și s-a păstrat rezonabilă, spunând că știe la ce să se aștepte și nu-și pierde încrederea așa ușor: “Joc bine, joc un tenis bun, simt bine mingea. Mulți oameni trec prin astfel de situații: Garbine a câștigat Roland Garros și a avut, apoi, un fel de cădere, dar acum revine. Nu-s doar eu într-o astfel de situație, unii oameni trebuie să înțeleagă asta. Am auzit multe lucruri negative în ultimele săptămâni. Dar cu timpul lucrurile vor fi mai ușoare. Încă învăț, încă am de tras. O să muncesc din greu în continuare, asta e tot ce o să fac”.

GARBINE. Apropo de Garbine, campioana de la Paris a avut un start asemănător cu cel de la RG. Atunci a pierdut primul set cu Schmiedlova și a părut că se îndreaptă spre o eliminare timpurie, acum l-a cedat pe primul cu Elise Mertens, o jucătoare de 20 de ani din Belgia, venită din calificări. Dar a reușit să revină, să taie din greșelile neforțate și să-și exercite presiunea: 2-6, 6-0, 6-3. Garbine n-are acum decât să spere că povestea de la Paris se va repeta până la capăt. Sevastova, finalista de la București, o așteaptă în turul secund.

Muguruza continuă să spere și ea că va prelua locul 1 de la Serena. Principala favorită la schimbare, Angie Kerber, nu a petrecut mult timp pe teren, luând toate cele 7 game-uri jucate cu Polona Hercog, înainte ca aceasta să se retragă. Angie va avea un test mai greu în runda a doua; o va întâlni pe Mirjana Lucic-Baroni, cu care a avut un meci dificil, recent, la Montreal. A trecut cu bine și Vinci, finalista de anul trecut, învingătoare cu Friedsam.

MONFILS. Ei bine, n-a durat mult până când Gael Monfils să facă o nefăcută. Francezul a avut iar probleme în a ateriza ca toți oamenii după contactul cu o minge, prăvălindu-se în ceasul din dotarea terenului. Experimentat în astfel de faze, Gael a scăpat cu bine, ceea ce nu se poate spune și despre ceasul care s-a prăpădit după nici o zi de turneu. Momente mai târziu, Gael a scăpat cu bine și după ce a călcat strâmb, transformând spaima într-o rostogolire spectaculoasă, la capătul căreia a reintrat și în punct. Ah, meciul s-a terminat și el cu bine, Gael trecând de Gilles Muller. Stay safe, Gael.

În alte știri cu francezi, Benoit Paire, proaspăt suspendat provizoriu de federația franceză alături de Mladenovic și de Garcia pentru comportamentul de la Rio, a intrat cu o doză de bere la conferința de presă de după victoria în cinci seturi cu Lajovic.

OSAKA. Am reținut-o cu toții după întâlnirea cu Simona Halep de la Roland Garros, și chiar cu mult timp înainte de acel moment; Naomi Osaka își face simțită prezența și la New York, și nu doar în selfie-urile în care e confundată cu Serena. Japoneza a scos-o pe Coco Vandeweghe, 6-7, 6-3, 6-4. La capătul meciului, Coco a refuzat să dea mâna cu arbitrul și s-a arătat mirată să descopere că Osaka mai câștigase meciuri la Slamuri înainte. “Nu știu, m-am relaxat după ce am pierdut primul set și am început să cânt chestii de Beyonce în gând. E cântecul acela în care ea e foarte furioasă și spune lucruri către cameră”, a comentat una dintre cele mai proaspete și nonșalante figuri din Press Room, după victorie. Naomi o întâlnește pe Duan în turul secund și o potențială confruntare cu Madison Keys în turul al treilea nu se anunță treabă sigură pentru spectatorii din primele rânduri.

GRANDSTAND NOU ȘI VECHI. US Open defilează cu două terenuri Grandstand anul acesta, atât cel nou, cât și cel vechi, care, până la urmă, a fost reactivat pentru că un alt teren n-a putut fi folosit. Noul Grandstand a fost botezat cum trebuie. Întâi, un meci câștigat cu 7-5 în decisiv de Caroline Wozniacki, care a supraviețuit lui Taylor Townsend. Apoi, un meci de cinci seturi câștigat de John Isner cu Frances Tiafoe, 7-6 în decisiv.

CÂȘTIGĂTORI. Cine a mai trecut cu bine de ziua întâi, afară de cei menționați deja? Darcis, Kuznetsov, Pella, Escobedo, Cilic, Stakhovsky, Ramos, Almagro, Delbonis, Satral, Chiudinelli, Baghdatis, Pospisil, K.Anderson, Cuevas, M.Zverev, Pouille, Sock, Tsonga, Harrison, Duckworth, Vesely, Bautista-Agut, Raonic. 
Respectiv Pironkova, Rodina, Davis, Bondarenko, Svitolina, Day, Konta, Witthoeft, Bencic, Buyukakcay, Kvitova, Petkovic, Rogers, McHale, Bellis, Kuznetsova, Putintseva, Duan, Wang și Cibulkova.

PROGRAM. Azi, programul începe cu Simona Halep pe Ashe, urmată de Wawrinka – Verdasco și Venus Williams vs Kozlova. Seara, Serena – Makarova și Murray – Rosol. 
Del Potro, Radwanska sau Nishikori mai sunt în programul zilei. 
Între timp, s-au decis și tablourile de la dublu. Iată-l aici pe cel feminin, în vreme ce aici îl găsiți pe cel al băieților.

LECTURI, SUBIECTE DE DISCUȚIE

Cel mai bun articol al acestor zile pre-US Open e cel din New York Times, semnat de Brian Phillips (ex-Grantland, o semnătură pe care v-am recomandat-o adesea) și dedicat lui Roger Federer. Care, chiar și el, e din carne și oase.

Favorita Robertei Vinci la titlul US Open nu este Serena, victima ei de anul trecut, ci Simona Halep. Mai mult, Roberta găsește surprinzător că Simona încă nu a câștigat vreun Slam.

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu tenisul din Africa? Dacă există, dacă are potențial, dacă întâmpină probleme, dacă sunt șanse ca un viitor număr 1 să provină din Kenya sau Botswana? Adevărul e că, exceptându-i pe jucătorii din Africa de Sud, rareori auzim ceva despre tenisul de pe continentul negru. Iată o sumedenie de detalii și răspunsuri în acest articol cuprinzător din New York Times; o lectură bogată, care merită atenția voastră.

Jucătorii își riscă sănătatea pe termen lung jucând cu dureri și cărând după ei accidentări vechi, pe care le “uită” pentru moment cu pastile pentru dureri. “Ai fi surprins să afli câte antiinflamatoare iau”, spune Richard Gasquet. “Nu pentru că vreau, ci pentru că n-am încotro”. O privire spre neplăcerile tenismenilor, pentru care ibuprofenul a ajuns precum Vitamina C.

“Ar putea fi cel mai bun urmaș al lui John McEnroe. Păcat, însă, că ar prefera să fie baschetalist”. Profilul realizat de New York Times Magazine lui Nick Kyrgios, un jucător despre care mulți dintre noi încă nu știm cum să-l citim: “The electric, infuriating Nick Kyrgios”, de Michael Steinberger.

Simona Halep e cotată cu 6 procente șanse la câștigarea titlului de către FiveThirtyEight, cunoscutul proiect de data journalism, devenit faimos pentru predicțiile politice făcute cu exactitate. Dacă vi se pare o cifră mică, să o citim așa: e a treia șansă la titlu.

Dacă sunteți la New York și aveți nevoie de detalii despre bilete și alte amănunte despre cum să trăiți experiența US Open, iată aici un grupaj cu info. Și încă unul, chiar mai extins, cu 44 de ponturi.

Acoperișul de pe Ashe înseamnă și că televiziunile americane vor avea mai puține motive să difuzeze a mia oară reluarea clasicului Connors – Krickstein. De ce e clasic și de ce este asta un soi de vindecare peste timp pentru Krickstein aflați de aici.

Câte ceva despre cum a fost primită Monica Puig acasă și ce impact a avut în țara ei medalia olimpică de aur. “E cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru Puerto Rico!”

Venus Williams, off the court. La 36 de ani, Venus își găsește fericirea prelungindu-și cariera, dar nu este dependentă de ce-i pe teren. Își găsește echilibrul cu cealaltă carieră a ei, experiența de designer. Proiectele ei de design interior și de fashion ne-o arată pe cealaltă Venus.

Aparent, US Open e cel mai solicitant Slam pentru jucători când vine vorba de obligațiile publicitare. Săptămâna premergătoare meciurilor e mai încărcată ca oricând. Detalii despre cum funcționează și cum încearcă jucătorii să împace capra antrenorilor cu varza sponsorilor.

Cum a ajuns US Open la Flushing Meadows? O privire spre toate precedentele locații ale US Open, utilă dacă vreți să câștigați următorul concurs despre fostele locații ale Slamurilor. Presupunând că există unul 😉

Cândva o speranță pentru tenisul american, Melanie Oudin a trecut prin multe de când a apărut pe scena tenisului feminin. După o intervenție pe cord, Melanie s-a întors acum la tenis.

Un timeline al dominației fără precedent exercitate de Federer, Nadal și Djokovic. Împreună, cei trei au câștigat 43 din ultimele 53 de Slamuri jucate. Wow.

Caroline, Piotr și antrenorii. E ca un făcut, dar niciuna dintre tentativele familiei Wozniacki de a aduce un antrenor pentru Caroline sunt soldate eșecului. Experimentul cu David Kotyza, fostul antrenor al Petrei Kvitova, s-a încheiat după o singură zi, acesta retrăgându-se din motive personale. Tatăl Piotr n-a fost fericit.

 

Dacă ți-a plăcut grupajul acesta cuprinzător și jucăuș, în perioada US Open îl poți primi direct în inbox: linkul de abonare este pe Treizecizero.

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.