Verdict amânat: România își mai dă o șansă să rămână în liga a doua europeană după egalul din Finlanda
Ciprian Rus 23 septembrie 2022Să schimbe fața „amicalelor” – dacă asta a fost intenția mai-marilor fotbalului european prin promovarea Nations League, mizând pe un plus de motivație prin noul format continental, limitele conceptului s-au văzut, cu subliniere, la întâlnirea dintre Finlanda și România din Liga B.
După trei înfrângeri în primele patru partide, „tricolorii” erau obligați să nu piardă la Helsinki ca să nu retrogradeze în C. Calculele finlandezilor, mai degrabă decât jocul nostru, au condus spre un joc foarte de tacticizat, iar golul gazdelor, marcat cu lejeritate la preluare de cel mai periculos om al finlandezilor, Pukki, avea să acutizeze impresia de meci decisiv.
Cu un prim 11 cu destule absențe, România a dominat, steril, și înainte, și după gol. Tănase la mijloc, într-un rol sureprinzător, de conector al fazelor de atac, și Sorescu, extremă stângă, au dat un dram de personalitate Naționalei în câteva ocaziie – bară Sorescu, bară Rațiu, plus șut aproape de bară, la aceeași fază.
„Dreptatea” avea să se arate imediat după pauză, printr-un gol marcat de Tănase, un pariu pentru care selecționerul Iordănescu merită creditat. Dar, la 1-1, după schimbări, România nu și-a întărit ascendentul moral. Meciul a curs pe muchie de cuțit, cu ocazii uriașe la ambele porți.
Pare un blestem, dar e mai degrabă un pattern: în loc să forțăm la prima ocazie pe care o avem, mai cu seamă în fața unei formații pe care am dominat-o istoric, intrăm într-un loc joc tactic, care e cât pe ce să ne coste. Egalul din Finlanda doar amână verdictul: România are, în principiu, nevoie de o victorie în fața deja câștigătoarei grupei, Bosnia-Herțegovina, pentru a scăpa de retrogradarea în nivelul al treilea ai Europei fotbalistice. Nu batem în Finlanda, în fața principalilor adversari la retrogradare, dar amânăm misiunea pentru luni, când jucăm cu liderii grupei. O proiecție a performanței care scoate în evidență o lipsă de motivație (sau de motivare?) care ar fi putut face diferența în aceste zile.
*
Constrânsă să nu piardă și în abia al cincilea său meci din grupă, Naționala lui Edi Iordănescu a început să dea semne de personalitate. Predispoziția lui Iordănescu Jr pentru forma de moment s-a văzut și vineri seara – cu plusuri în unele cazuri, cu un mare minus în cazul lui Alibec, unde au eșuat, invariabil, atacurile noastre. Dar, finalmente, jocul noii Naționale începe să se vadă. Trebuie să cădem în infernul Ligii C ca să pornim reconstrucția sau strângem tare din dinți și facem un rezultat bun cu Bosnia și Herțegovina luni? Oaspeții, deja câștigători ai grupei, nu mai au nicio miză directă. Dar ține și de noi să ne mobilizăm. Alternativa o știm, și nu e deloc „amicală”: să jucăm, de anul viitor, cu Gibraltar, Feroe sau Luxemburg…
*
Tactic, Edward Iordănescu nu a gândit greșit meciul. Pariul cu Alibec, esențial pentru victorie împotriva unei echipe care mai luase doar 2 goluri în Nations League și niciodată 2 în același meci, nu a funcționat, din păcate. Dar, cu Sorescu și Tănase, România a împins bine jocul și a câștigat, deopotrivă cu linia de fund, câteva puncte fixe pentru viitor. Ne lipsește entuziasmul: cu calitatea pe care o avem, nu putem obține mari rezultate altfel. E Edi Iordănescu tipul care să ne dea boost-ul dorit? Asta e întrebarea la care, dincolo de rezultatele imediate, trebuie să răspundă FRF. Ideal ar fi să nu o facă când suntem în Liga C.
*
Finlanda – România 1-1
Au marcat: Pukki (’12) / (Tănase ’52)
FINLANDA: 1. Hradeckiee – 17. Alho, 2. L. Valsanen, 4. Ivanov, 3. Jensen, 18. Uronen – 16. Valakari, 11. Schuller, 6. Kamara – 9. Jensen, 10. Pukki
Rezerve: 12. Eriksson, 23. Sinisalo – 5. Tenho, 7. Hostikka, 8. Niskanen, 13. Soiri, 14. Lingman, 15. Kairinen, 19. Forss, 20. Pohjanpalo, 21. Kallman, 22. Hoskonen
Selecționer: Markku Kanerva
ROMÂNIA: 1. A. Radu – 2. Rațiu, 5. Nedelcearu, 17. Ad. Rus, 11. Bancu – 18. R. Marine, 14. M. Marin, 19. Fl. Tănase – 20. Man, 7. Alibec, 13. Sorescu
Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 3. Mitrea, 4. Manea, 6. Băluță, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 10. Stanciu, 15. Olaru, 21. Drăguș, 22. Camora, 23. Cordea
Selecționer: Edward Iordănescu
Stadion: Olimpic (Helsinki), capacitate 36.251
Arbitri: Carlos del Cerro Grande. Asistenți: Raul Cabanero, Guadalupe Porras (toți din Spania)
Foto: frf.roeeeeeeee
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni