Victorie esențială: Naționala de handbal masculin trece de Ucraina, face primul pas – și încă unul mare – spre EURO 2024!
Lead.ro 16 octombrie 2022Naționala de handbal masculin a României câștigă convingător cu Ucraina, 34-26, adună primele două puncte în grupa de calificare la Campionatul European din 2024.
Venită la doar trei zile după înfrângerea din Austria, această victorie cu Ucraina se poate dovedi – chiar dacă suntem abia în a doua etapă a preliminariilor – decisivă pentru calificarea României la turneul final organizat de Germania.
Nicușor Negru, Demis Grigoraș, Octavian Bizău și portarul Ionuț Iancu au fost cei mai inspirați oameni ai României azi.
Așa cum știi, au trecut deja 26 de ani de la ultima apariție a Naționalei la un Campioat European masculin. Echipa României nu s-a mai calificat la Europene din 1996 (Spania): a terminat atunci pe poziția a noua, ispravă care ne-a lăsat indiferenți – eram obișnuiți cu binele.
De atunci, 12 turnee finale europene au venit și-au trecut, iar în ultimii trei ani pe banca echipei au fost Xavier Pascual, Manuel Montoya, Rareș Fortuneanu și acum din nou Xavi Pascual.
*
După înfrângerea din deplasare cu Austria (36-32), în primul meci din campania de calificare la Campionatul European din Germania, concluziile s-au tras singure: n-am jucat rău în atac, numai că Austria a marcat la foc automat. Așa că defensiva României – înainte de orice altceva – trebuia să ofere o imagine diferită contra Ucrainei, probabil adversara noastră directă la locul 2, care duce și el direct la EURO 2024.
Cu asta în minte, jucătorii antrenați de Xavier Pascual au început cu multă agresivitate meciul de azi: puțin goluri încasate în primele 10 minute, când scorul a ajuns la 6-2.
Iar defensiva României a ținut bine și-n următoarea perioadă, când diferența a crescut la 13-6 și 15-8, asta mulțumită și fazelor finalizate excelent de Bizău, Negru sau Grigoraș – cei mai activi jucători ai României.
Din păcate, odată cu ratările simple de la poarta adversă, ucrainienii au reușit să încheie prima repriză mai bine, la doar patru goluri în spate: 18-14.
HALF-TIME: Still all to play for between 🇷🇴 Romania and 🇺🇦 @Ukrainianhandba 🤜🤛 18:14 for the hosts after 30 minutes played! #ehfeuro2024qualifiers pic.twitter.com/jwbM23gJZT
— EHF EURO (@EHFEURO) October 16, 2022
Că Pascual și ai săi au gestionat cu mult calm startul reprizei secunde, când Ucraina a făcut eforturi serioase pentru a strânge și mai mult scorul, asta e o dovadă de maturitate – calitate care a lipsit mai mereu în precedentele preliminarii.
Ajutată și de intervențiile grozave ale lui Ionuț Iancu, echipa României a reușit cinci goluri consecutive, până la 32-23, iar de acolo lucrurile au devenit clare: a mai contat doar golaverajul, iar din punctul ăsta de vedere, victoria asta la 8 goluri distanță arată tare bine pentru calculele viitoare: avem două puncte, dar avem un avantaj considerabil în head-to-head-ul cu Ucraina.
Austria rămâne principala favorită a unei grupe din care mai fac parte Ucraina și Insulele Feroe. Primele două clasate din fiecare grupă, dar și cele mai bune patru locuri 3 vor merge la turneul organizat de Germania.
Grupele. Și programul meciurilor: în martie 2023, urmează cele două meciuri cu Insulele Feroe.
**
În precedentele preliminarii europene, România s-a clasat pe ultimul loc într-o grupă cu Suedia, Muntenegru și Kosovo.
„Trebuie să fim sinceri și corecți cu noi. Trebuie să știm unde suntem. Avem nevoie de toți antrenorii, de toți jucătorii, avem nevoie de toată lumea să muncim împreună. După părerea mea, aceasta este cheia. Dacă vrem să ajutăm echipa României să crească. În acest moment suntem într-o perioadă grea și trebuie să muncim. Să vorbim puțin și să muncim mult.” Asta spunea Pascual atunci când s-a întors să antreneze echipa României, în septembrie 2021.
Obictivul? Calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Or pentru asta naționala României trebuie să participe la EURO 2024.
Pascual (54 de ani) antrenează în paralel pe Dinamo, cu care țintește (cel puțin) optimile de finală în actuala ediție a Ligii Campionilor. Timp de 12 ani, ibericul a antrenat-o pe FC Barcelona, cu care a câștigat 61 de trofee, între care Liga Campionilor (de trei ori), Campionatul Mondial al cluburilor (de cinci ori), campionatul spaniol (de 11 ori), Cupa Spaniei (de 10 ori) și Supercupa Spaniei (tot de 10 ori). Cu el pe bancă, Barcelona a ajuns să dețină recordul de meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 146, ceea ce înseamnă aproape 5 ani de victorii (și un singur egal), între 18 mai 2013 și 13 aprilie 2018.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni