Victorie simplă la debut: România câștigă fără emoții cu Iran, în primul meci de la Campionatul Mondial de handbal feminin

Lead.ro 3 decembrie 2021

La Castellón, într-o sală de 6.000 de locuri destul de goală, dar animată de câțiva suporteri români entuziaști, naționala României a început cu o victorie simplă, așteptată, Campionatul Mondial de handbal feminin din Spania.

Acest 39-11 contra Iranului, adversară aflată la prima apariție la nivelul acesta, nu ne spune multe despre forma sau potențialul echipei României; și nici nu va conta în calculele pentru grupele principale, din moment ce adversarele de azi nu se vor califica mai departe.

Dar primul pas e mereu important, mai ales că nouă jucătoare ale României au fost și ele la prima prezență la un campionat mondial. Iar șase dintre ele au jucat primul lor meci la un turneu final cu echipa națională (de senioare). 

Din păcate, mezina Oana Borș (18 ani) a ieșit de pe teren în lacrimi, după o accidentare (care pare serioasă) la genunchi. A fost singura veste proastă a unui joc în care nimeni nu și-a pus problema rezultatului.

Cristina Laslo și Nicoleta Dincă, ambele cu câte 6 goluri, au foste cele mai bune marcatoare ale României azi. Laslo a fost aleasă cea mai bună juăctoare a meciului.

În celălalt joc al grupei noastre, Norvegia va întâlni Kazahstan de la ora 21.30.

Meciul 

Ceea ce pentru România a fost o victorie facilă (probabil cea mai simplă din istoria participărilor recente la turneele finale), pentru handbalistele din naționala Iranului a fost o frumoasă și importantă premieră: primul lor meci la Campionatele Mondiale. Și primul joc oficial al echipei din Iran contra unei adversare europene.

Acoperite cu un hijab tradițional și vizibil emoționate, jucătoarele din Orientul Mijlociu au alergat, au încercat să țină ritmul, dar meciul s-a transformat imediat într-un exercițiu de finalizare pe contraatac: Nicoleta Dincă, Cristina Laslo sau Laura Moisă au fost cele mai active jucătoare ofensive ale României în primele 15 minute, când scorul a ajuns deja la 12-2.

Fără experiență la nivelul ăsta, adversarele s-au bazat pe intervențiile excelente ale portăriței Khalili, dar nici măcar inspirația ei n-a fost suficientă pentru a limita proporțiile scorului.

La vestiare s-a intrat cu 20-3, dar și cu o veste proastă: Oana Borș, care la 18 ani e și cea mai tânără jucătoare a României la acest turneu, a părăsit terenul pe targă, în lacrimi, după o accidentare dureroasă (și probabil serioasă) la genunchiul drept.

A fost singurul moment tensionat al unui meci în care jucătoarele României n-au putut exersa mare lucru. Poate doar finalizările din poziții simple și foarte simple.

Mulți vor spune că meciurile acestea foarte dezechilibrate sunt consecința nefericită a noului format competițional, extins la 32 de echipe (de la 24, câte erau înainte). Totuși, pentru sportivele din Iran, care au reușit deja, prin calificarea în premieră la Mondiale, să intre în istoria țării lor – și să le încurajeze astfel pe cele care le vor călca pe urme – participarea la aceste turnee finale este un vis împlinit.

Și asta chiar dacă România a ajuns să câștige cu 39-11.

Pentru România urmează meciul ceva mai complicat cu Kazahstan, duminică de la ora 19.00. De la ultima întâlnire cu Kazahstan, la Mondialul din Japonia, au trecut doi ani: echipa României, antrenată atunci de Tomas Ryde, a câștigat cu 22-20, dar finalul a fost tensionat.

Nu uita că primele trei clasate merg mai departe în grupele principale (Main Round), acolo unde ne vor aștepta Olanda și Suedia. Așadar, pentru calificarea în sferturile de finală, România va trebui să termine în primele două o grupă în care Norvegia, Olanda și Suedia – trei dintre cele mai în formă echipe europene – vor porni cu șanse mai bune.

România s-a clasat pe locul 12 și la Mondialul japonez din 2019, dar și la Europeanul de anul trecut din Danemarca.

Context

Așa cum știi, România a ajuns în Spania fără Cristina Neagu, care a decis să ia o pauză de la echipa națională. Ea va reveni în 2022. Lipsesc și Eliza Buceschi, accidentată, dar și Denisa Dedu, însărcinată. În condițiile astea, România nu e una dintre favoritele la fazele finale. Iar calificarea în sferturile de finală ar fi o performanță solidă pentru Adi Vasile și noua echipă națională a României.

Din nou cu o medie de vârstă sub 26 de ani, la fel ca la Mondialul din 2019, echipa României își va căuta la acest Mondial câteva repere noi: mai multe jucătoare au șansa să facă aici un (nou) pas înainte, iar suporterii handbalului românesc feminin speră ca reprezentantele generațiilor ’94-’95 și ’96-’97, care-au avut rezultate excelente la nivel de junioare și tineret, să poată forma un nucleu puternic și la naționala de senioare.

„Avem un grup nou, trebuie să evaluăm corect starea actuală a echipei noastre, pentru că nu ne putem aștepta la aceleași rezultate de înainte, când aveam un sistem care funcționa. Totuși, avem o echipă pregătită de luptă și ne vom lupta pentru fiecare punct disponibil”, a spus Adi Vasile în prefața turneului.

„Vreau să văd o echipă care promite, care se bate, o echipă în cadrul căreia fiecărei fete îi pasă de cealaltă. Este un început de drum, de ciclu olimpic, scopul fiind să ajungem la Paris 2024. Mă interesează și rezultatul, sper ca România să fie în primele zece echipe din lume”, a spus și Alexandru Dedu, președinte al Federației Române de Handbal.

Lotul României la Campionatul Mondial

Portărițe: Yuliya Dumanska (25 ani), Daciana Hosu (23 de ani) și Diana Ciucă (21 ani)

Extreme stânga: Ana Maria Tănasie (26 ani), Nicoleta Dincă (33 ani) și Alexandra Dindiligan (24 ani)

Interi stânga: Bianca Bazaliu (24 ani), Anca Polocoșer (24 ani) și Bianca Harabagiu (26 ani)

Coordonatoare: Cristina Laslo (25 ani), Andreea Rotaru (27 ani) și Mădălina Zamfirescu (27 ani)

Pivoți: Crina Pintea (31 ani), Lorena Ostase (24 ani) și Alexandra Subțirică (34 ani)

Inter dreapta: Alina Ilie (25 ani)

Extreme dreapta: Laura Moisă (32 ani) și Oana Borș (18 ani)

Grupele Campionatului Mondial din Spania

 

Foto: Sorin Pană / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.