Vrei motive de optimism? JO 2024 nu arată rău pentru sportivii români. Ce șanse de medalii are România la Paris?
Lead.ro 2 noiembrie 2023Articol publicat inițial în newsletter-ul ATLT, pe care-l poți primi și tu, gratuit, dacă te abonezi aici.
Un preview foarte timpuriu despre sportivii români ale căror șanse la medalii la următoarele Jocuri Olimpice arată foarte bine în acest moment.
Ne-am hotărât că vom avea medalii olimpice. Și vor fi mai multe decât la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice de Vară.
Dacă vrei motive să privești cu încredere spre PARIS 2024, îți dăm 10: cu tot cu argumente, pe lista sportivilor care (chiar) pot câștiga medalii pentru România la JO 2024.
1. David Popovici (înot). Pentru că deja e campion european și mondial, atât la 100 de metri liber, cât și la 200 de metri liber. Și deține recordul mondial la 100 de metri liber; și are cei mai buni 5 timpi ai anului la 100 de metri liber. Dacă Jocurile ar fi mâine, David ar avea șanse foarte bune la cel puțin două medalii de aur.
2. Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj). Campioane europene și mondiale în 2022, campioane olimpice en-titre la dublu vâsle feminin (Tokyo), Simona și Ancuța își câștigă cursele la diferențe uriașe față de urmăritoare. Nu au adversar în acest moment la nivel mondial, și-am spune că pot câștiga cel puțin o medalie de aur.
3. Cătălin Chirilă (kaiac-canoe). E campion european și mondial la canoe simplu în proba de 1.000 de metri. Dacă rămâne în forma recentă, va fi greu de bătut la Paris în proba asta.
4. Sergiu Bejan și Marius Cozmiuc (canotaj). Campioni europeni și mondiali anul acesta, în echipajul de dublu rame masculin, cei doi au de partea lor nu doar forma de moment, ci și experiența lui Marius de la precedenta ediție a Jocurilor, unde a luat medalia de argint. Au șanse bune la medalie olimpică la Paris.
5. Echipajul feminin de 8+1 (canotaj). Se va bate și el la medalii în vara lui 2024. Fetele – în diverse componențe ale echipei – dețin medaliile de aur la Campionatele Europene și la Campionatele Mondiale.
6. Lăcrămioara Perijoc (box). Campioană europeană în 2019, Lăcrămioara a luat medalia mondială de argint în acest an, în Turcia, la categoria 54 de kilograme. Ea a pierdut lupta pentru aur – la mare luptă -, împotriva unei sportive din țara gazdă. Chiar și așa, Perijoc țintește medaliile la Paris. Și credem că are toate motivele să o facă.
7. Iulian Teodosiu (scrimă) va avea și el șanse la medaliile olimpice în proba de sabie, dacă rămâne pe trasa asta. El deja a câștigat bronzul în turneul individual de sabie masculin de la Campionatele Mondiale de scrimă (Cairo).
8. Laura Ilie (tir) e pe locul 3 în rankingul mondial al probei de 10 metri pușcă aer comprimat. Are două locuri 2 în competiții de Cupă Mondială, un aur și un argint în competiții de Grand Prix. Și suntem siguri că-n ziua ei bună Laura poate lua o medalie olimpică (chiar de aur) la Paris.
9. Vlad Dascălu (ciclism) a terminat pe locul 6 circuitul de cross-country mountain bike din acest an, un salt înainte față de locul 7 de la JO de la Tokyo. Vestea cu adevărat bună e că Vlad a fost foarte aproape, în mai multe rânduri, de prima să victorie într-o cursă de Cupă Mondială, echivalenta unei curse olimpice: are trei locuri 2 anul ăsta. Și se poate bate cu cei mai buni pentru o medalie olimpică.
10. Maria Boldor (scrimă), pentru că are deja un bronz mondial (Cairo) la floretă; Alin Alexuc (lupte greco-romane), pentru medalia lui de bronz de la Mondialele de la Belgrad, în limitele categoriei 130 de kilograme; Alexandra Anghel (lupte), pentru că a câștigat bronzul la Campionatele Mondiale de lupte de la Belgrad (72 de kilograme).
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună