Ziua de după victorie. Cum trec jucătoarele peste euforia unui astfel de meci, cum despart lucrurile bune de cele periculoase
Andreea Giuclea 7 decembrie 2018N-au fost multe lucruri de zis în vestiarul României după victoria împotriva Norvegiei. Când joci așa cum a jucat România miercuri seara la Brest, spune Ambros Martin, nu e nevoie de multe cuvinte. Așa că le-a zis doar să fie fericite pentru ce-au realizat, pentru cum au jucat, și să aibă grijă la cum se recuperează în următorarele zile. „E important să vorbești atunci când lucrurile nu merg bine. Dar când toată lumea e fericită, sper că (fetele) știu ce ne-a ajutat să jucăm la un asemenea nivel și să facem o primă fază a competiției așa de bună.”
Nici jucătoarele nu și-au spus prea multe. S-au bucurat pe teren și apoi în vestiar. Au cântat în autocar pe drum spre hotel, unde au luat cina, și-au făcut bagajele și au mai povestit în camere. Unele au adormit greu, pentru că își aminteau faze din meci și se gândeau la ce puteau face mai bine; altele mai ușor, pentru că experiența le ajută să-și controleze mai bine adrenalina. Dar de a doua zi, când au pornit spre Nancy, unde vor juca următoarele trei meciuri, gândurile lor erau deja spre Olanda (9 decembrie, ora 19.00).
„Toată lumea se așteaptă la o sărbătoare”, spune Cristina Laslo. „Am sărbătorit scurt, între noi, că într-adevăr a fost o victorie frumoasă. Dar nu prea poți să te bucuri când ești încă în competiție. Presa e în extaz, din păcate așa e în România, poate pentru că mulți nu se așteptau la o victorie contra Norvegiei. Îi înțeleg, ei pot să sărbătorească, dar noi trebuie să fim profesioniste și să ne gândim la următorul meci.”
La întâlnirea cu media din ziua liberă, le-am întrebat cum uită totuși o astfel de victorie, pe care și-o doreau de atât de mult timp, și cum își păstrează luciditatea. „Probabil am învățat cu timpul să gestionăm astfel de momente”, spune portarul Denisa Dedu. „Trebuie să fie un echilibru. Te bucuri, e normal, trebuie să ne bucurăm când câștigăm și e clar că luăm lucrurile bune și ne ajută la moral. Dar euforia asta trebuie să treacă a doua zi, nu avem timp de sărbătoare pentru că urmează meciul cu Olanda. Au fost abia treci meciuri și degeaba l-ai câștigat pe ultimul dacă nu-l câștigi și pe următorul. Chiar dacă a fost un meci important, într-adevăr. Dar vrem să sărbătorim la final.”
„E puțin greu să treci peste euforie”, spune și pivotul Raluca Băcăoanu, debutantă la un turneu final. „Dar încerci să stai liniștit, să citești o carte. Eu m-am învățat seara să citesc ca să-mi obosesc ochii și să adorm, chiar dacă după Norvegia cu greu am adormit.”
„E important să nu pierdem această concentrare niciun moment”, spune și Ambros Martin. „Putem fi fericiți, dar doar în ziua aia. Acum trebuie ne gândim la ce urmează și să uităm tot ce nu ne ajută și ne poate distruge concentrarea. De exemplu, euforia care poate veni din exterior, dar și din interior, dacă nu ai experiență s-o gestionezi. Și anul trecut, la Mondiale, am jucat o primă fază foarte bună, și apoi a ieșit cum a ieșit. A fost o experiență negativă din care sper că am învățat.”
De asta, deși lucrurile merg bine, antrenorul spaniol pregătește și situații în care lucrurile pot să nu mai meargă așa bine. Crede că astfel de momente pot veni oricând, cum a fost anul trecut cu Cehia. „Poate veni și un moment mai slab. Nu mă tem de asta, dar vreau să fim pregătiți și să avem opțiuni, să așteptăm ca momentul să treacă. Știm, vorbim și ne pregătim și pentru asta, pentru când avem momentele mai slabe, sau chiar zile mai slabe, să nu ne pierdem nici atunci concentrarea, să rămânem disciplinați și să jucăm ca o echipă. Știm că o să întâmpinăm probleme în partea de handbal pe care nu o putem controla, trebuie să facem un efort suplimentar în partea pe care o putem controla, respectiv în apărare. E o situație care va veni, cu siguranță, și trebuie să fim pregătiți.”
Și Cristina Laso știe că se poate întâmpla, dar formatul actualului turneu îți permite și zile mai slabe. „Acest campionat îți oferă șansa să ai și o zi proastă, să pierzi și totuși să poți face puncte. Și dacă ești o echipă puternică, uiți înfrângerile și le transformi în victorii.”
Deocamdată însă, jucătoarele României au doar victorii în spate, pe care speră să construiască în continuare. Și știu că nu o pot face decât dacă rămân ancorate în prezent, cum repetă Ambros Martin în fiecare declarație: „Nu mă gândesc nici la ce s-a întâmplat ieri, nici la ce se va întâmpla mâine. Doar azi.”
Iar azi, echipa României s-a întros la antrenament, într-o sală de sport a unui liceu din Nancy.
Foto: EHF EURO Credit © Nebojsa Tejic / kolektiff
And this is the initial standing of Group II in Nancy with Romania and @nedteamhandbal in a pole position. #Handballissime #EHFEuro2018 pic.twitter.com/kzlPpOctou
— EHF EURO (@EHFEURO) December 5, 2018
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni