Corespondență din Helsingborg. Ce spun antrenorul Norvegiei și Cristina Neagu despre șansele României la Campionatul European
Andreea Giuclea 5 decembrie 2016Echipa României a ajuns duminică la prânz în Helsingborg, un orășel cu puțin peste 100.000 de locuitori aflat pe malul strâmtorii Øresund, care desparte Suedia de Danemarca. Veneau după un drum lung, început cu vreo șapte ore mai devreme, iar oboseala se vedea pe fețele tuturor, de la jucătoare la antrenori și membrii staffului. În timp ce Neagu & Co. își luau în primire camerele cochetului hotel din marina orașului, adversarele din primul meci dădeau deja interviuri.
La ultimul etaj, al cincilea, vedetele Nora Mørk, Veronica Kristiansen, Kari Aalvik Grimsbø au trecut zâmbitoare de la televiziune la televiziune și au vorbit despre forma echipei lor și despre șansele Norvegiei, în timp ce deasupra acoperișului de sticlă planau, periodic, pescăruși.
„E o grupă grea, sunt foarte multe echipe bune. România, Rusia și Norvegia sunt mereu în top și se bat pentru primele locuri, iar Croația, deși are o echipă nouă, are multă tradiție în spate, jucătoare bune, un mix de generații și ne poate pune probleme tuturor”, ne-a spus antrenorul Norvegiei, Thorir Hergeirsson.
L-am întrebat cum vede punctele puternice ale României, pe care a întâlnit-o în cinci meciuri oficiale în ultimul an și pe care o vedea, în martie, ca cea mai bună echipă din Europa.
„Puterea echipei României stă în faptul că aveți un grup bun, un super star, pe Cristina Neagu, unul din cei mai buni pivoți din lume, Oana Manea, unul din cei mai buni portari din lume, pe Paula Ungureanu. Sunt multe jucătoare de clasă mondială, dar formează un grup unit.”
Patru întrebări-cheie înainte de startul Campionatului European de handbal feminin din Suedia https://t.co/uoi6ea5f78
— Lead.ro (@LeadPunctRo) December 4, 2016
Pe Ambros Martin, noul selecționer al României, îl cunoaște bine. Sunt prieteni apropiați și îl descrie ca pe un antrenor inteligent și un om bun. „România a trecut de la un antrenor bun la alt antrenor bun. Nu știu dacă jucătoarele au avut timp să se acomodeze cu noul stil, vom vedea la acest turneu. Mereu e nevoie de timp pentru antrenorii noi să-și impună principiile, dar aveți jucătoare atât de bune și de experimentate, încât cred că se pot adapta la filosofia lui Ambros foarte ușor.”
Să-l cunoaștem mai bine pe Ambros Martin: „Nu am venit cu o baghetă magică. Vom lupta, dar nu garantăm un succes” https://t.co/MRQsXSq9uy
— Lead.ro (@LeadPunctRo) December 4, 2016
L-am întrebat și care e secretul Norvegiei, cum de reușește să rămână mereu în vârf, să fie constantă: ține de mentalitate, de sistem, sau de generațiile foarte bune de jucătoare. „Nu vreau să spun care e secretul nostru”, a râs islandezul. „Avem o cultură puternică a handbalului feminin în Norvegia, încercăm să ne concentrăm pe ce credem că e factorul nostru de succes, dar căutăm mereu să aducem ceva nou, să schimbăm lucruri. E un mix între a păstra lucrurile care funcționează și a învăța mereu altele noi.”
Sunt mai mulți factori care contribuie la succesul norvegian, crede Hergeirsson. Continuitatea, atât a antrenorilor, cât și a jucătoarelor din națională, e unul dintre ei. Islandezul conduce Norvegia din 2004, iar înainte a fost pe banca tehnică ca secund, din 2001. „Sunt doar al treilea antrenor în 33 de ani. La fel și jucătoarele – și ele stau pentru mult timp la națională. Încercăm să schimbăm puțin câte puțin generațiile, nu toată echipa dintr-o dată.”
Apoi, sistemul norvegian e bine pus la punct: Federația e puternică, sponsorii sunt alături de echipă. „E mult interes pentru handbalul feminin în Norvegia, și e în creștere, pentru că echipele joacă bine și atrag tot mai multe fetițe către handbal. E mult interes și la cluburile locale, mulți oameni joacă handbal, părinții se implică și ei la cluburi, fac lucruri împreună cu copiii. Handbalul chiar e important pentru noi.”
Întorcându-ne la echipa României și la forma în care se găsește acum, Heirgeirsson spune că în ciuda rezultatului de la Jocurile Olimpice, încă vede România printre cele mai bune echipe din lume. „Grupa noastră de la Olimpiadă a fost foarte grea, iar România a început slab cu Angola și asta a costat-o mult. Meciul cu noi a fost echilibrat, am câștigat la un singur gol, deci încă aveți una dintre cele mai bune echipe din Europa.”
Câteva ore mai târziu, la întâlnirea handbalistelor românce cu presa, Cristina Neagu ne-a spus, cum le-a spus și reporterilor norvegieni, că România n-a avut mult timp să se acomodeze cu stilul lui Ambros și cu jucătoarele noi, și că obiectivul realist ar fi calificarea în grupa principală, orice altceva va fi greu.
„E foarte complicat, s-au schimbat multe lucruri, sunt multe jucătoare noi, care nu neapărat că sunt tinere, dar nu au experiență, au venit pentru prima oară la un turneu final, n-am prea jucat împreună. Totul e diferit cu Ambros, de la antrenament la stil de joc, iar deocamdată lucrurile nu merg cum ne dorim cu toții, pentru că în puținele antrenamente nu cred că am avut timp să punem totul la punct.
Bineînțeles că multe echipe sunt în schimbare, la fel ca noi, și până la urmă e sport, niciodată nu se știe ce se poate întâmpla. Dar pentru mine un obiectiv realist ar fi să câștigăm măcar un meci în grupă și să mergem în grupa principală. Dacă am lua puncte în primele două meciuri ar fi senzațional, am putea vorbi apoi de o șansă la semifinală, dar e foarte greu. Eu gândesc mai la rece și rămân cu picioarele pe pământ.”
Fără să schițeze vreun zâmbet pe tot parcursul interviurilor, Neagu a vorbit și despre problemele de sănătate pe care le-a avut în ultimul timp. „Nu sunt în cea mai bună formă, nu vin după o perioadă bună, am avut multe accidentări care nu m-au lăsat să mă antrenez. Dar voi încerca, ca de fiecare dată, să dau totul pentru echipa națională, pentru că o iubesc.”
România-Norvegia, primul meci de la Campionatul European, e în această seară de la 21.45 (ora României), în direct pe TVR2.
Jucat într-o viteză amețitoare, un meci de handbal arată ca un haos controlat. Dar handbalul e simplu. Iată de ce. https://t.co/ySZan2GEYb …
— Lead.ro (@LeadPunctRo) November 30, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni