Cristina Neagu: „Dacă nu am ști să pierdem, să ne ridicăm și să mergem mai departe, nu am câștiga niciodată”
Andreea Giuclea 10 mai 2016Dacă CSM București a spus la Budapesta povestea outsider-ului care i-a surprins pe toți ajungând să joace și să câștige o finală la care nimeni nu se aștepta, echipa Cristinei Neagu a ilustrat o altă poveste des întâlnită în sport: a echipei venite din postura de campioană en-titre cu scopul de a-și apăra titlul, dar care s-a trezit într-o luptă pentru locul trei cu care nu era obișnuită și pentru care nu a găsit motivația necesară.
Așa a ajuns Budućnost, campioana de anul trecut, să termine Final Four-ul pe locul patru, iar Cristina Neagu, care în 2015 ridica trofeul spre cer cu ochii în lacrimi, să piardă două meciuri consecutive (20-21 cu Győr în semifinală și 28-30 cu Vardar în finala mică). Un lucru cu care recunoaște că nu e obișnuită, mai ales de când joacă la o echipă care a dominat în ultimii ani handbalul feminin. Dar așa e sportul, a spus Neagu în toate interviurile de după finala mică, interviuri în care și-a ales cu grijă cuvintele și explicațiile, dar în care a recunoscut că e dezamăgită.
„În meciul cu Győr n-am luat mereu cele mai bune decizii pe teren, pentru că adrenalina a fost prea mare și n-am știut cum s-o gestionăm în momentele importante. Am pierdut la un gol și am fost foarte dezamăgite, n-am reușit să dormim prea mult și a fost foarte greu să găsim motivație pentru meciul cu Vardar.”
Lucru care s-a simțit, spune Neagu, de cum s-au trezit, de la micul dejun, când n-a simțit aceeași energie în echipă ca în ziua precedentă. „E greu să te motivezi, noi de câte ori am venit la Final Four am jucat finala.”
Ce n-a funcționat în weekendul de la Budapesta pentru Budućnost? „În primul rând, defensiva, nu țin minte ultima oară când echipa asta a primit 30 de goluri. Și când primești 30 de goluri, e foarte greu să înscrii 31. Sâmbătă am luat decizii greșite și în atac și a fost greu să ne repliem la timp. Nu știu, sunt multe greșeli pe care le-am făcut turneul ăsta, sunt multe de analizat în perioada următoare, dar sperăm să avem puterea și să fim suficient de înțelepți ca să ne întoarcem mai puternici.”
Interul stânga a vorbit și de lipsa meciurilor puternice, în afara celor din Liga Campionilor, un dezavantaj menționat și de antrenorul Dragan Adzic. Campionatul din Muntenegru nu are un nivel ridicat și echipe competitive, iar Budućnost joacă cu a doua echipă. Astfel, în ultima lună înainte de Final Four, campioana Europei n-a avut niciun meci oficial, doar antrenamente, și asta s-a simțit.
„Multă lume spune că ăsa e un avantaj, că nu ai atâtea meciuri și nu călătorești mult, ca alte echipe care spun că sunt obosite. Dar e și un dezavantaj, pentru că nu poți fi în formă bună, competitivă pentru astfel de meciuri. Și în momentele importante, când totul ține de detalii, facem greșeli. N-am avut niciun meci în ultima lună, doar de pregătire împotriva unei echipe de băieți, dar nu știu ce poți să câștigi din astfel de meciuri. Trebuie să facem ceva în privința asta în sezonul următor. Pentru că e greu să vii după o lună doar de antrenamente și să joci două meciuri așa importante.”
Deși echipa ei a pierdut, Neagu e mulțumită că și-a regăsit forma, după un început de an în care a simțit din plin oboseala după un campionatul mondial în care a dat totul pentru naționala României. La Budapesta, a fost cea mai bună jucătoare a echipei sale în ambele meciuri, lucru observat de jurnaliștii români și străini. A înscris 14 goluri în cele două zile și a terminat pe locul trei în clasamentul golgheterilor pe întreg sezonul (94 goluri). „M-am simțit bine, am fost pregătită pentru acest Final Four, am dat 100% din ce pot. În ultimele luni n-am jucat așa bine, dar în ultima lună m-am pregătit foarte bine. Sunt fericită că am terminat sănătoasă, au fost două zile intense din punct de vedere fizic.”
În tribune, fanii români veniți pentru CSM și-au unit forțele cu cei din galeria Buducnostului (unde erau și câțiva români veniți special pentru ea) și i-au scandat numele în repetate rânduri, ceea ce a bucurat-o. „I-am auzit, au fost minunați și le mulțumesc. Sunt mulți români care au venit pentru CSM, dar și unii care au stat în galeria noastră. Sunt peste tot după mine și lucrul ăsta înseamnă mult.”
Pe final, în timp ce Arena din Budapesta se pregătea pentru marea finală, Neagu a anticipat victoria CSM-ului, pentru că știa că joacă fără presiune, în timp ce de la Győr toată lumea se aștepta să câștige. „Cred că au șanse foarte bune.”
Despre o posibilă întoarcere în România în viitor, spune că vrea să ia lucrurile pas cu pas. „Viitorul e departe, eu vreau să iau lucrurile încet, an cu an. Cred că într-o zi o să mă întorc în țară și cred c-o să-mi închei cariera la o echipă din țară. Dar se pot întâmpla multe lucruri între timp.”
Așa privește Cristina Neagu spre viitor, pas cu pas. Nu vrea să rămână ancorată prea mult în greșelile din weekendul de la Budapesta, deși n-o să le uite prea ușor. „Așa e în sport, din păcate. Dacă nu am ști să pierdem, să ne ridicăm și să mergem mai departe, nu am câștiga niciodată. Trebuie să încercăm să fim mai buni. Dacă doar ne plângem de ce am greșit în acest turneu, n-o să ne întoarcem mai puternici.”
Acum se pregătește de ce spune că e cel mai important lucru din cariera ei, în momentul de față: Jocurile Olimpice. Unde România are o grupă grea, cu Norvegia, Brazilia, Spania, Muntenegru și Angola, multe din jucătoarele care au fost pe teren la Final Four. „Nu știu dacă se putea o grupă mai grea. Mie nu-mi place să dau pronosticuri, dar sper din tot sufletul să fim în primele patru, să jucăm sfert de finală și apoi orice se poate întâmpla. Sunt opt meciuri care te pot face campion olimpic.”
Până în august, urmează două jocuri cu naționala în preliminariile Campionatului European (cu Lituania și Belarus, la începutul lui iunie), apoi o mică vacanță în care „să uit de handbal și de dezamăgirea asta, de ce-am trăit aici zilele astea. Așa e viata, așa e sportul și trebuie să privim înainte. Cred că mă așteaptă multe lucruri frumoase în viitor.”
Imediat după Final Four, Federația Internațională de Handbal a anunțat jucătoarele nominalizate la premiul Player of the Year pentru anul 2015. Fanii și jurnaliștii o pot vota pe Cristina Neagu aici.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni