LEAD
Handbal - Final Four

CSM București este campioana Europei! Fetele s-au depășit pe ele, au întrecut pe Győr și au câștigat trofeul Champions League

Foto: CSM București

După o finală absolut nebună, care face cinste unui sport întreg, CSM București se prezintă începând de acum ca cea mai puternică echipă a Europei!

Pentru sportul din România, performanța lui CSM este remarcabilă, iar oamenii care speră că handbalul se poate reîntoarce între marile noastre pasiuni episodice sunt – și pe bună dreptate – mai entuziaști ca niciodată.

Ajunsă la Final Four-ul de la Budapesta cu șansa a patra, învinsă în grupa principală de toate cele trei contracandidate la titlu, CSM a rătăcit toate calculele hârtiei și a readus, după mai bine de 50 de ani, Liga Campionilor în România. (Precedentul trofeu a fost câștigat de Rapid, în 1964.)

Minunea de joc din semifinala de sâmbătă, când campioana României a trecut în mare viteză de Vardar Skopje, a fost urmată de o finală a nervilor (foarte, foarte) tari cu Győr, echipă care a câștigat trofeul de două ori în ultimii trei ani.

La capătul unei lupte în care CSM a refuzat să piardă frumos, cu fruntea sus (deși Győr i-a oferit, cu generozitate, mai multe ocazii), suporterii din România priveau tabela frecându-se la ochi: 29-26 pentru ale lor, după o finală care și-a amânat concluziile agonizant, până la crudele lovituri de departajare.

S-a ajuns acolo și pentru că fetele antrenate de danezul Kim Rasmussen (care ajunge acum pe lista scurtă a multor echipe de handbal din Europa) nu s-au lăsat impresionate nici de forța, nici de umbra adversarelor: au egalat de două ori în ultimele secunde pentru a trimite meciul mai întâi în prelungiri, apoi la aruncările de la șapte metri, de unde Aurelia Brădeanu a marcat golul decisiv și a adus lacrimile pe masca comună a celor peste 10.000 de suporteri maghiari.

A fost un meci în care Jelena Grubisic (declarată cea mai bună jucătoare a acestui Final 4), Bella Gulldén (cea mai bună marcatoare, cu 104 goluri) sau Oana Manea au strălucit din nou. Absolut toată echipa a fost la înălțime, dar parcă cele trei n-au pus niciun pas greșit pe parchetul sălii László Papp. În aceeași arenă, circa 600-700 de suporteri români au cântat și au dansat, minute bune după fluierul de final, în jurul unei realități de vis: CSM București este campioana Europei.

La finalul partidei, când Oana Manea, roșie în obraji, încă refuza să se despartă de marele (și curiosul) trofeu pe care-l plimba de colo-colo, importanța momentului a început să se așeze lângă simpla bucurie colectivă: ce înseamnă, deci, acest imens succes?

În primul rând, finala va sta mărturie că handbalul este un joc necruțător, care-și alege campionii și campioanele la milimetru: muncești ca apucatul ani de zile și, dacă lipsești două secunde de pe teren, ratezi momentul.

Fetele lui CSM nu l-au ratat. Dacă multă lume aștepta să le vadă pe jucătoarele lui Rasmussen încremenite în fața momentului, lămurite că deja și-au depășit obiectivul, atunci multă lume s-a prins, după câteva secvențe, că CSM a venit pur și simplu să joace handbal.

Jelena Grubisic, în poartă, parcă nici n-a plecat la hotel după semifinala de sâmbătă: din primele minute, croata și-a amintit perfect unde și cum aruncă fostele ei colege de la Győr. Doar Heidi Løke, de pe pivot, a reușit să o surprindă (de trei ori) în primele zece minute, dar Grubisic s-a revanșat cu câteva intervenții decisive, care au plantat în interiorul puternicei Løke primele semințe de îndoială – ele au rodit pe final, când fiecare aruncare a fost decisivă.

Dacă norvegianca a fost punctul central în atacurile campioanei Ungariei, CSM a încărcat o bună parte din muniție în brațul Isabellei Gulldén: cu patru aruncări năprasnice în prima parte a jocului, suedeza le-a ținut pe bucureștence aproape de adversarele lor. Și pentru o bună bucată de vreme, jocul a rămas în preajma unui scenariu similar: Győr la conducere, gata-gata să se desprindă la doi-trei pași, CSM, prin Gulldén sau Oana Manea, trăgând-o înapoi spre egalitate.

CSM_Gullden

Când Győr s-a dus la 8-6, profitând de câteva repuneri foarte rapide (în stilul Norvegiei lui Løke), Kim Rasmussen a scos cartonul de timeout și le-a cerut fetelor sale să joace mai bine fără minge, să se apere ceva mai sus și să nu se teamă. Să nu se teamă de nimic.

La reluarea jocului, Oana Manea, cu două adversare agățate de brațul și spinarea ei, a arătat (din nou) că nu cunoaște nici frica, nici greșeala, și a readus pe CSM la un singur gol. A fost primul moment de inspirație a lui Rasmussen, care de-a lungul finalei a demonstrat de mai multe ori că este (măcar în momentul ăsta, dacă nu cumva de ani buni) unul dintre cei mai valoroși antrenori din handbalul feminin.

După toate indiciile, Kim Rasmussen va pleca de pe banca noilor campioane ale Europei. Unii spun că va antrena naționala Ungariei, dar eventuala destinație contează mai puțin astăzi. Dacă va pleca, Rasmussen – pe care ziariștii români l-au certat de mai multe ori și l-au demis, la jumătatea lui februarie, după înfrângerea din grupe în fața lui Vardar – va pleca împăcat: la fel ca Tomas Ryde (cu echipa națională), danezul a schimbat nu doar felul în care jucăm handbal, dar și modul cum îl înțelegem.

Să le vezi pe fetele lui, în momente decisive pentru carierele lor, zâmbind și chiar râzând este liniștitor. În loc să fie încruntate, în loc să scrâșnească din dinți când marele trofeu părea să le scape printre degete, jucătoarele lui CSM au reușit să rămână prezente în jocul lor de handbal.

De fiecare dată când s-au rătăcit, ba în trecut (ce-ar fi putut fi dacă…), ba în viitor (ce-ar putea fi dacă…), Rasmussen a cerut un timeout să le amintească de prezent (ce este): și-n zarva celor 11.000 de fani gălăgioși le-a vorbit clar, de parcă-n joc ar fi fost cupa județeană, nu Liga Campionilor.

Rasmussen, pentru tot ce a făcut la București din septembrie 2015 și până în finala Ligii Campionilor, va avea un rol principal în frumoasa poveste a lui CSM. Iar isprava acestor jucătoare ne va aminti că principalul rol al sportului este să aducă bucurie oamenilor: ne uităm la sport ca să-i celebrăm pe cei care pot face lucruri pe care toți le îndrăgim, dar puțini le reușim.

Gulldén, de pildă, a reușit să marcheze 15 goluri în finala Ligii Campionilor (și peste 100 de-a lungul competiției); Cristina Vărzaru a reușit să câștige pentru a patra oară Liga Campionilor; Aurelia Brădeanu a reușit să rămână Aurelia Brădeanu, a marcat golul victoriei și și-a împlinit un vis. În fine, întreaga echipă a reușit să rămână în meci atunci când Győr a trecut într-o treaptă superioară și s-a dus la 21-19, cu cinci minute înainte de final. Fetele au egalat și atunci, au egalat și la 22, în ultimele secunde din timpul regulamentar, și apoi au revenit încă o dată, pentru 25-25, când Győr avea deja o mână pe trofeu.

Iar înainte de aruncările de departajare, în cercul pe care l-a desenat la repezeală, pentru a le găsi pe curajoasele care să marcheze de la șapte metri în finala Champions League, Rasmussen făcea glume cu jucătoarele lui. Vărzaru și colegele ei au pornit spre loteria asta zâmbind. S-au întors de acolo alergând una în brațele celeilalte, cu gura până la urechi și cu medaliile de aur la gât.

Comentează articolul
Champions League

Dacă domnul Klopp n-are nimic de spus, în semifinalele Ligii Campionilor pot ajunge principalele patru favorite

16 martie 2018
Danny Coposescu

„Bun venit în Casa Fotbalului,‟ ne-a urat pentru a câta oară Giorgio Marchetti, birocratul UEFA care locuiește în sala pompoasă unde are loc la fiecare cinci minute câte o tragere la sorți. Spre recunoștința eternă a delegaților care au abonament de zbor dus-întors până la Nyon, el și simpaticul maestru al ceremoniilor, Pedro Pinto, nu […]

Citeşte articolul
Tenis de câmp

Simona Halep: mai puternică, mai eficientă, la fel de orgolioasă

15 martie 2018
Camelia Butuligă

Simona Halep s-a luptat cu vântul și cu miezul ei fierbinte, a bătut-o pe Martic și ne-a demonstrat încă o dată că învață mai repede decât noi: la 1-3 în decisiv s-a calmat suficient cât să reorienteze energia destructivă împotriva adversarei, nu împotriva ei înșiși.  * Când m-am mutat la București dintr-un orășel liniștit de […]

Citeşte articolul
Champions League

Trăiască regele! Chelsea luptă frumos, dar Messi confiscă meciul. Bayern completează tabloul sferturilor în Champions League

15 martie 2018
Danny Coposescu

Nu vezi prea des cuvântul „rege‟ elogiat în tribunele de pe Camp Nou, din motive evidente. Dar cum o întâlnire cu un club englez îți prezintă automat o serie de clișee atractive, suporterii Barçei au găsit o alternativă convenabilă:„God Save the King‟ a fost mesajul care i-a așteptat pe jucători aseară, în returul cu Chelsea. […]

Citeşte articolul
Champions League

Prea târziu, mult prea puțin: Man United și Mourinho părăsesc Europa, Sevilla și Roma sunt în sferturile Champions League

14 martie 2018
Danny Coposescu

În filme, muzica ambientală face tot atât cât naratorul. Te anunță exact ce fel de scena urmează, dacă-i de bine sau de rău pentru protagoniști. Probabil cel mai bun exemplu vine din una dintre primele reușite ale lui Steven Spielberg, „Jaws‟ – coloana sonoră care acompaniază atacurile rechinului a devenit parte din cultura populară universală, […]

Citeşte articolul
 • Cipri

  Prima participare in UCL pentru CSM echivalenta cu castigarea UCL . Ceva deosebit !
  Romania e mandra de voi !
  RO-MA-NI-A !!!

 • ralu_dani

  Un weekend de vis!!!!! Nu imi vine sa cred ce s-a intamplat in doua zile !!!

 • florin78

  Frumoasa victorie, nu se putea mai frumos decat cu un gol al Aureliei fost componenta a echipei din Gyor. Cu o parte din fetele din echipa ne revedem pe podium si la Rio. Inca o data felicitari pentru performanta fantastica. Sportul in Romania aduce victorii si la sporturile mari de echipa. Sper sa se investeasca mai mult si in sporturile acestea care aduc performante.

 • laura

  Eunu ma asteptam la asa ceva.Felicitari fetele.
  De ce vor sa il schimbe pe antrenor ca nu inteleg?

  • florin78

   Cu Vardar eram aproape convins ca vor castiga dar cu Gyor nu prea eram optimist,era vorba de echipa gazda si una cu experienta in Final Four.

 • Ra Ronin

  Ce meci!!!
  Am văzut și ascultat pe ehftv în comentariul irlandezului Tom O’Brannagain.
  Fantastic joc!
  Felicitări fetelor si echipei de antrenori!
  Extraordinare fetele la discuția de numire a celor care să execute penalty-urile toate cu zâmbetul pe buze si apoi euforia când Cristina Vărzaru se automacara pentru ultima execuție. 😀
  Iar Pessoa este „Legit Straight Gangsta”!!!!
  Bravo tuturor!

 • Liviu

  bai europeni, faceti loc, romanii s-au dedat la trofee mari si stralucitoare ! A fost mult pana au inceput, de acum incolo nu mai pupati nimic . Luam si Campionatul European la fotbal, si RG-ul si Wimbledonul,despre Olimpiada nici nu mai vorbim, habar n-am de ce se mai duc ceilalti 🙂 Hai Romania !

  • Marius Popescu

   Aia cu fotbalul cam prea cu tupeu:)) În rest ai fost realist, aproape modest:))

 • Ra Ronin

  MSchumacher a cerut pe treizecizero.ro înregistrarea finalei. Am răspuns acolo inițial dar pentru a nu fi off topic postey aici.
  Aici este pentru locul 3: http://www.ehftv.com/de/video/2016-05-08-buducnost-hc-vardar
  Iar aici după ceva vreme o să fie finala: http://www.ehftv.com/de/video/2016-05-08-csm-bucuresti-gyori-audi-eto-kc

  • MSchumacher

   Sa iti dea Dumnezeu sanatate

   • Ra Ronin

    Sănătate la toată lumea să fie! 🙂

 • Laur0707

  Felicitari fetelor, au facut un turneu minunat! Un weekend de poveste pentru handbalul si tenisul romanesc!

 • Alex23

  O ridicam in slavi pe Cristina si o numim „Messi” al handbalului feminin. Cum am putea totusi sa clasificam jocul lui Gullden de azi? World class performance! Si asa a fost tot sezonul!

  • MarcelTurca

   Cam ce-a făcut Cristina cu Polonia la mondiale…Şi da, Bella e superclasă…

   • Alex23

    Cristina cu Polonia, Cristina cu Danemarca… Cristina azi cu Vardar. Dar… uite ca n-a luat nici macar locul 3.

    • MarcelTurca

     Sincer, azi era clar că pentru Buducnost meciul nu mai avea nici o miză…

     • Alex23

      S-a vazut ca nu erau la aceeasi intensitate de ieri, intr-adevar. Si totusi… Ce-o fi in sufletul Cristinei vazand victoria CSM-ului? Sigur se bucura, dar cred ca ii pare si putin rau ca n-a fost si ea partasa. In fine, bine ca a iesit asa.
      Am zis bine ca n-ar fi rau pt CSM cu Gyor-ul in finala 🙂

     • MarcelTurca

      Ai, zis, da:)

  • florin78

   Gullden nu are si ea niste stramosi romani? Ar merge de o naturalizare si prezenta in mijlocul Romaniei.:)

   • MarcelTurca

    Ştii că mă gîndeam în timpul meciului la faza cu naturalizarea:)

    • florin78

     Acum imi dau seama de ce asta mica a noastra s-a dus la Midyland, la CSM nu avea loc de Bella. Acolo o sa joace mai mult si o sa-i placa in handabalul nordic, e mai pe creativitate, pe patrunderi cum ii place ei.

     • MarcelTurca

      Florin, vrînd , nevrînd şcoala nordică a schimbat faţa handbalului de la noi…

     • florin78

      pai tocmai asta sesizam, cu antrenorii astia doi care parca de Craciun li se faceau bagajele. Conteaza enorm ca in momentele de maxima tensiune sa stii cum sa abordezi o echipa, cu tipatul nu mai merge. Calmul, stapanirea si increderea pe care o transmiti echipei in momentele de maxima importanta intr-un final strans iti pot aduce un titlu. Romania a fost la milimetru la mondiale dar acum deja au trecut cu acea experienta la o etapa in care increderea de sine naste monstrii, Romania are un „monstru” de echipa si o sa vedem la Jocurile Olimpice cum vor presta. Am incredere ca vor fi pe podium cel putin.

     • MarcelTurca

      Şi eu.Prefer să nu duc visul mai departe, e mai bine aşa:)

     • florin78

      Eu asa vad lucrurile, in grupa aceea a mortii vor defila, in sferturi nu au cum sa piarda pentru ca din partea cealalta nu sunt adversare de temut. Ramane sa gestioneze foarte bine Tomas semifinala si posibil finala. Practic daca isi aduce echipa la maxim in cele doua meciuri e posibil sa avem o campioana olimpica la un sport de echipa.

     • Alex23

      Podium cel putin? Daca nici dupa o victorie asa entuziasmanta ca cea de azi nu spunem lucrurilor pe nume atunci cand? Suntem de aur!

     • florin78

      La nationala ne bazam chiar pe vreo 2 -3 de la CSM, plus Cristina si Eliza si fetele de la HCM un pic mai ambitioase pentru ca nu au castigat niciun trofeu anul acesta putem arata chiar bine.

    • Lucian LS

     Va dati seama ca trebuie sa vrea si ea, nu?

 • MSchumacher

  Probabil cel mai important rezultat romanesc in sporturile pe echipe din 1989 incoace?

  Anyway, as dori sa mai remarc un lucru interesant, as zice eu. Poate sunt subiectiv, dar de foarte multe ori, sportivii romani au fost victimele unui ghinion groaznic atunci cand se aflau in fata unei performante uriase(n-am o cultura sportiva vasta, dar as putea da exemple din handbal, fotbal, tenis, sunt convins ca exemplele sunt nesfarsite). Parca in numele acestora, fetele de aur de la CSM au luat o mica revansa si au beneficiat de un noroc fantastic, zic eu (nu am vazut meciul -am alocat timp maine pentru asta, dar ultimul gol din timpul regulamentar a rezultat in urma unei aruncari deviate, iar la sfarsitul prelungirilor am egalat tot pe foarte final). Dar cu atat mai dulce e victoria!!!!

  • florin78

   tocmai discutam mai jos si spun ca nu e chiar intamplare ca doi antrenori nordici ne-au facut sa nu mai cadem pe finaluri de meci. E si aici o parte de „vina”, sa dai incredere si stapanire unei echipe pe momentele de final de meci, cand alta data ne prabuseam.

   • Marius Popescu

    Materialul a fost tot timpul bun. A fost nevoie doar de un croitor priceput :)) Mă rog, doi.

  • MarcelTurca

   Da, da (vezi Oltchim 2013, au condus 60 minute şi au fost eliminate de un gol al lui Loke, cel mai proapăt exemplu) şi da, am avut şi noroc.Dar fetele şi l-au şi construit prin felul în care au abordat meciul…

  • MSchumacher

   Si as mai vrea sa notez aici si povestea frumoasa a Aureliei Bradeanu. Dupa atatea dati in care a fost atat de aproape sa fii parte din echipa cea mai buna din lume (o finala + 6 semifinale de CL), sa transformi aruncarea decisiva, pe final de cariera…Scenariu de Hollywood, ce sa mai.

   • florin78

    si inca nu e gata scenariul, cu medalia olimpica ar fi finalul frumos pentru o cariera indelungata in acest sport. Felicitari ei, le-a ajutat mult pe fete si la nationala, mai ales pe aparare. Ieri in semifinala a marcat iar niste goluri antologice.

 • Elena

  Felicitări fetelor!!!!! Wow…ce performanță!

 • Liviu

  unde dau si eu 100 de like-uri pentru articolul asta ?

© 2018 Lead
Design: Live Design