Drumul spre Rio: Judoka Andreea Chițu a început anul cu un argint și confirmă speranțele de podium la Jocurile Olimpice

Ciprian Rus 16 februarie 2016

După un sezon 2015 extraordinar, în care a bifat cea mai strălucitoare medalie mondială într-un sport olimpic pentru România, argintul de la Astana, judoka Andreea Chițu a început în forță anul 2016. Tot argint, în concursul de Grand Slam de la Paris, performanță care o menține pe prima poziție în rankingul Federației Internaționale de Judo și care confirmă așteptările la o medalie olimpică la Rio de Janeiro.

De altfel, strategia de pregătire a noului sezon are ca scop final prinderea vârfului de formă în timpul Jocurilor Olimpice de vară și stabilirea unei cât mai bune tactici de abordare a puternicelor adversare pe care Andreea le avea avea de înfruntat la Rio.

“Andreea e deja calificată, pentru ea acest sezon este doar unul de pregătire. Sigur că e important să câștige, pentru că sunt și bani puși în joc și pentru că a fi între primele două înainte de JO înseamnă, teoretic, să aibă un tablou mai ușor la Olimpiadă”, îmi spune antrenorului lotului olimpic de judo, Florin Bercean.

“La Paris au fost adversare foarte tari, toate cu mare experiență. De altfel, în semifinale am luptat contra unei sportive germane, pe care am întâlnit-o de multe ori în carieră, deci ne cunoaștem foarte bine, așa că a fost o luptă de ‘care pe care’”, povestește Andreea Chițu. Am vorbit cu Andreea după revenirea ei de la Paris – și vom mai vorbi în acest an – pentru a înțelege mai bine, dincolo de rezultate, ce se întâmplă în anticamera marii performanțe.

Despre atmosfera de concurs de la Paris, Andreea spune că a fost una extraordinară. Concursul este unul dintre cele mai tari din calendar, iar organizarea din impozanta sală de la Bercy este mereu impresionantă. “Am avut emoții pozitive, chiar eram curioasă cum mă voi conecta la noul sezon. Am avut o mică reținere înainte de finală. Am simțit asta prea târziu, iar asta m-a costat”, admite judoka noastră.

În finală, Andreea a pierdut la Majlinda Kelmendi din Kosovo, una dintre cele mai redutabile adversare pe care le va avea de înfruntat în cursa pentru aurul de la Rio. La Olimpiada din Brazilia, Kosovo va fi prezent pentru prima oară, așa încât Kelmendi are o șansă și o motivație pe măsură de a intra în istoria țării sale cu primul aur sau cu prima medalie la competiția supremă a sportului.

“Andreea a făcut un concurs foarte bun. Din păcate, în finală a pierdut foarte ușor și foarte surprinzător pentru mine”, ne spune antrenorul Florin Bercean. Însă, așa cum ne povestea cea mai bună sportivă a noastră pe 2015 (alături de handbalista Cristina Neagu) cu prilejul unui interviu din urmă cu câteva săptămâni, rostul acestor concursuri de Grand Slam sau de Grad Prix este tocmai să experimentezi, să iei contact direct cu adversarele cele mai dure, să încerci procedee noi împotriva lor și să înveți din greșeli.

Pentru Andreea, care abia s-a întors de la Paris la sfârșitul săptămânii trecute, urmează Grand Prix-ul de la Dusseldorf, pe 19 februarie, concurs în cadrul căruia va avea posibilitatea să își testeze forțele împotriva altor adversare de top, care și-au anunțat deja prezența în Germania. “80% dintre cele mai bune adversare ale Andreei vor fi acolo”, îmi confirmă antrenorul Florin Bercean.

Alături de Andreea Chițu, România va fi reprezentată la Dusseldorf de vicecampioana olimpică Corina Căprioru (categoria 57 kg, revenită după o intervenție chirurgicală), Monica Ungureanu (48 kg) și Loredana Ohâi (57 kg, locul 7 la Paris, după un concurs foarte bun).


Cum arată calendarul competițiilor de judo

Dincolo de Jocurile Olimpice, de Mondiale și Europene, în calendarul de judo competițiile de Grand Slam sunt cele mai importante și mai bine premiate. “Sunt doar câteva pe an, pe modelul celor din tenisul de câmp, iar un aur se premiază cu 6.000 de dolari, care sunt bani în acest sport”, explică Florin Bercean.

Grand Prix-urile, precum cel de la Dusseldorf, care urmează, sunt pe o treaptă inferioară, iar apoi vin Open-urile europene. Până la Jocurile Olimpice, lotul feminin de judo va bifa toate competițiile importante, care se vor desfășura cu o frecvență lunară.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.