Echipa masculină de gimnastică pierde la limită ultimul bilet spre Jocurile Olimpice de la Rio
Andreea Giuclea 17 aprilie 2016Concursul masculin a deschis turneul preolimpic de gimnastică de la Rio cu o luptă strânsă între unii dintre cei mai buni gimnaști ai lumii. Opt echipe, printre care și România, s-au luptat pentru ultimele patru locuri la Jocurile Olimpice din vară. Majoritatea sportivilor au reușit exerciții foarte bune, cu puține ratări, dar Germania și Ucraina s-au detașat clar în fruntea clasamentului. Pentru ultimele două locuri s-au luptat, de la egal la egal, Franța, România și Olanda. În final, Franța și Olanda au depășit echipa antrenată de Ioan Suciu, care a terminat pe locul cinci. Prima sub linie, la o diferență de două puncte de locul patru, cea mai greu de digerat clasare, cum spunea cineva pe Twitter.
*
După o săptămână de antrenamente intense în complexul olimpic din Rio, într-o căldură sufocantă (40 grade, cum spunea Marian Drăgulescu într-un clip postat pe Facebook), a venit ziua pentru care gimnaștii români s-au pregătit și la care s-au gândit neîncetat în ultimele luni – mai precis, din decembrie, de la Campionatele Mondiale unde au ratat calificarea directă la Olimpiadă: ziua în care au încercat să forțeze ușa calificării și să arate că merită să se întoarcă în Brazilia la vară, la competiția olimpică de la care n-au mai lipsit din 1984.
În zilele de dinaintea weekendului decisiv, principalul subiect de discuție printre gimnaști a părut să fie culoarea aleasă de organizatori pentru sala de concurs: un verde aprins, destul de obositor de privit și mai ales de executat elemente dificile pe el, care a primit reacții pro și contra pe conturile de social media ale sportivilor, dar a fost și prilej de glume.
Astfel de factori, la fel ca diferența de fus orar, căldura și umiditatea au trebuit integrate rapid în ritualul de antrenamente, ca adaptarea să fie cât mai ușoară și concursul cât mai sigur.
Mai ales că băieții, care au intrat primii în competiție, sâmbătă aseara, nu au avut deloc o misiune ușoară. Turneul masculin a aliniat opt echipe extrem de puternice, cu gimnaști valoroși, printre care vicecampionul olimpic Marcel Nguyen (Germania), campionul olimpic, mondial şi european Epke Jan Zonderland (poreclit „Olandezul Zburător”) sau campionul mondial Oleg Verniaiev (Ucraina), ca să amintim câteva nume.
Faptul că românii aveau nevoie de o zi perfectă de concurs a devenit și mai clar încă de la primele ore ale zilei, când Germania, prima la exerciții, a arătat o formă incredibilă. Chiar și fără vedeta Fabian Hambuchen, accidentat, a reușit un punctaj total de 350,609, care i-a asigurat primul loc în clasament, unde a rămas până la finalul zilei.
Germany's Marcel Nguyen on his team's performance at the #AqueceRio #Gymnastics #TestEvent: https://t.co/LKhkk2zQli pic.twitter.com/iUOiiLB2In
— FIG (@gymnastics) April 16, 2016
În a doua subdiviziune, România a concurat alături de Franța și Spania. Băieții antrenați de Ioan Suciu, Ștefan Gal și Vasile Vug s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Andrei Muntean, Vlad Cotuna și Andrei Ursache (Laurențiu Nistor a fost rezervă) au concurat cu siguranță și încredere și au avut exerciții curate, unele finalizate cu note mari.
Au început cu solul, unde au strâns cel mai mare punctaj de până atunci, depășind chiar liderul Germania, 58.332 faţă de 57.965 ale nemților. La sol și la calul cu mânere, băieții au obținut note mai bune ca la Mondialele de la Glasgow, semn că erau mult mai concentrați și adunați.
După inele, unde Andrei Muntean a avut a șasea notă de până atunci, au urmat săriturile și paralelele, două dintre cele mai bune aparate ale României. Marian Drăgulescu a avut, cum era de așteptat, cea mai bună notă la sărituri (15,266), unde românii au fost depășiți în final doar de spanioli.
Înaintea ultimelor două aparate, România se afla pe locul al doilea, în spatele Germaniei, care nu mai putea fi ajunsă, dar extrem de aproape de Franța, care venea imediat în spate.
Astfel că ultima rotație a fost una extrem de tensionată, iar lupta pentru locul doi în clasamentul provizoriu a fost, în final, lupta pentru calificarea la Rio. În timp ce România evolua la bară fixă, Franța concura la inele, unde francezii au reușit exerciții mai bune, depășind echipa României cu două puncte. Două puncte care, în final, au fost decisive.
Both FRA and ROM keep hitting. Respect. I hope they both get through.
— Gymnastics Coaching (@GymCoaching) April 16, 2016
Cele 344.148 de puncte acumulate de echipa Românei nu au fost, în final, suficiente. Ucraina și Olanda, care au concurat alături de Belgia în ultima subdiviziune, au depășit echipele României și Franței, lăsându-ne în afara Jocurilor Olimpice.
Feeling rotten for Romania. They were GREAT today. But it still wasn’t enough.
Canada just missed last cycle. This time it’s ROM.
— Gymnastics Coaching (@GymCoaching) April 16, 2016
Clasamentul final după concursul masculin pe echipe arată așa:
1. Germany 350.609
2. Ukraine 350.160
3. Netherlands 347.444
4. France 346.184
5. Romania 344.148
6. Spain 342.725
7. Belgium 342.534
8. Canada 330.626
Deși nu s-au calificat, echipele de pe locurile 5-8 vor putea trimite un gimnast individual la Rio. Vom avea, astfel, doi participanți la masculin, Marian Drăgulescu fiind deja calificat.
Este pentru a doua oară în istorie când calificările olimpice la gimnatică s-au desfășurat în două tururi, după ediția de la Londra din 2012. Astfel, după Campionatele Mondiale din anul precedent, unde primele opt clasate și medaliații de la concursurile pe aparate și-au asigurat biletele spre Rio, lista s-a completat ieri cu încă patru echipe.
Așa că la Jocurile Olimpice de la vară, concursul masculin pe echipe va alinia la start: Japonia, Marea Britanie, China, Rusia, Statele Unite, Elveția, Coreea de Sud, Brazilia, Ucraina, Germania, Olanda și Franța.
În timp ce echipa masculină a României nu mai lipsise de la Jocurile Olimpice din 1984, pentru Olanda e prima calificare pe echipe din istorie.
Azi intră în concurs și echipa feminină, de la ora 15.30, ora României.