România rezistă în fața asaltului de final al Spaniei și reușește o victorie esențială! Încă un pas până în sferturile de finală

Lead.ro 12 august 2016

România mai reușește un meci bun, trece cu bine de marele test cu Spania (24-21), medaliata cu bronz de acum patru ani, și își crește șansele de calificare în sferturile de finală ale turneului olimpic.

Se spune că echipele puternice trebuie să câștige (chiar) și atunci când nu joacă grozav. Când mingea nu ascultă de nimeni, când picioarele sunt prea grele ca să lase mintea să se concentreze la joc. Iar România a intrat obosită în turneul olimpic: înfrângerea surprinzătoare din fața Angolei, la capătul unui meci în care fetele au ratat din toate pozițiile, a fost urmată de o adevărată cafteală primită de la o Brazilie mai rapidă, mai puternică și mai determinată.

Așa că fără să-i mai fie permise alte derapaje, echipa s-a trezit că joacă finale încă din meciul al treilea. A câștigat-o pe prima – cu Muntenegru – fără să exceleze, iar acum a câștigat-o și pe a doua, contra incomodei echipe a Spaniei, după un joc solid, dar încă departe de potențialul maxim al acestui grup. Or, asta e o veste bună.

Să depășești Spania, care se apără mai mereu agresiv (5+1) și atacă imprevizibil, prin jucătoare explozive, ca Pena, Cabral, Marta Mangué sau Carmen Martin (jucătoarea lui CSM), nu-i deloc simplu. Dar să o bați chiar și când nu te bucuri de cea mai bună dispoziție e (încă) un semn bun: echipa pare că-și găsește ritmul, jucătoarele sunt din nou curajoase în atac și bătăioase în apărare și, una peste alta, jocul arată tot mai bine. Fetele demonstrează, pentru al doilea meci la rând, că sunt dispuse să tragă de ele și să compenseze prin voință pentru ce lipsește (deocamdată) la capitolul “Putință”.

Poate că așa se explică – prin determinare, nu prin formă de moment – faptul că echipa nu a primit niciun gol când a jucat în inferioritate (de două ori), ba chiar a înscris de trei ori. Tot determinarea a adus și primele două desprinderi consistente ale României, mai întâi la 6-3, după golul Gabrielei Perianu, mai apoi la 12-9, după reușita Florinei Chintoan. Nici Gabi, nici Florina nu marchează prea des, dar cu Spania și-au asumat aruncarea și le-a ieșit. Acum câteva zile, când încrederea fetelor era mai șubredă, n-ar fi făcut-o. E încă un semn că direcția e bună.

Un altul este evoluția Melindei Geiger, care face al doilea joc bun la rând și confirmă astfel că este într-un loc bun. Cu cinci goluri din șapte aruncări (toate năprasnice), interul dreapta a mai luat din presiunea de pe umerii Cristinei Neagu, la care Spania s-a apărat adesea avansat. Chiar și așa, Neagu a marcat nouă goluri – unele din tavan, altele de la șold, de pe picioare – și prinde și ea viteză.

Viteză a prins și România, pe la jumătatea reprizei întâi, când a reușit să se păstreze în față ba cu două goluri, ba cu trei și iarăși două. La pauza s-a intrat cu 13-11 și sentimentul că desprinderea este posibilă.

Într-adevăr, la capătul a șapte minute de secetă spaniolă, fetele lui Ryde și Buceshi au marcat patru goluri fără să primească: 17-11. Aici, în startul reprizei secunde, fetele au fost gata-gata să rezolve meciul, numai că ibericele au profitat de câteva momente de absență din atac, au recuperat patru mingi ușoare pe care le-au transformat, la capătul unor contraatacuri simple, în goluri. Pe nesimțite, Spania s-a strecurat înapoi în meci. Și, două-trei minute mai târziu, un meci care părea încheiat și-a regăsit egalitatea: 18-18. Numai intervențiile grozave ale Paulei Ungureanu, care a salvat de trei ori chiar de pe semicerc, au repus echipa pe trasa bună. Pe final, România a marcat de trei ori fără să primească și a închis un meci care-i scăpase, măcar pentru moment, printre degete.

Urmează jocul cu Norvegia (duminică, ora 22.40), unde echipa are nevoie măcar de un punct pentru a-și asigura calificarea mai departe.

În clasamentul grupei, Brazilia și Norvegia au ajuns la șase puncte, iar Angola, România și Spania au câte patru. Pe ultimul loc, Muntenegru nu a adunat niciun punct.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.