Corespondență Lead.ro de la Paris
Înainte să înceapă concursul olimpic de la Paris, specialiștii se așteptau la cea mai rapidă finală din istorie în proba de 100 de metri liber, una în care anticipau că s-ar putea bate din nou recordul mondial. „Acești tineri de 19 ani sunt așteptați să se întâlnească în finala de la Paris, ambii înotând mai repede ca niciodată. Ar putea împinge reperul global și mai departe”, scria Swimming World Magazine despre David Popovici și Pan Zhanle, cei mai recent deținători ai recordului.
Despre proba de 100 de metri liber se vorbește aproape obsesiv de doi ani, de când David a bătut recordul care rezistase 13 ani în acea seară de vară de neuitat din august 2022 din Roma. Între timp, recordul i-a fost doborât de Pan Zhanle în februarie 2024, la Mondialele de la Doha (46.80), chinezul de 19 ani anunțându-se de atunci unul din principalii pretendenți la titlul olimpic de la Paris și crescând și mai mult hype-ul din jurul acestei probe.
Pentru înotătorul român, poate fi un avantaj că nu intră în concursul olimpic ca deținător al recordului; că e cel care urmărește, nu cel care e urmărit. Când a aflat că Pan l-a întrecut, a simțit că i s-a luat o greutate de pe umeri. Nu mai era „David Popovici, recordmenul mondial, dublul campion mondial”, era „David Popovici al cărui record mondial tocmai a fost detronat”. A simțit că are din nou pentru ce să lupte.
Cu toate astea, a ajuns la Paris cu al doilea timp al sezonului și al treilea din istorie (46.88), reușit în iunie la Europenele de la Belgrad. Primul loc în rankingul mondial e ocupat de Pan Zhanle (46.80). Doar cinci sportivi au coborât sub 47 de secunde în istoria probei, iar adolescenții David și Pan sunt singurii care au reușit asta de două ori. Sunt urmați în clasamentul mondial de americanii Jack Alexy (47.08) și Chris Guiliano (47.25) și de francezul Maxime Grousset (47.33). Australianul Kyle Chalmers, campion olimpic în 2016 și mondial în 2023, la Fukuoka, a avut niște probleme la spate la concursul de calificare al Australiei, dar rămâne unul dintre favoriți la aurul olimpic. Americanul Caeleb Dressel, campion olimpic en-titre, nu-și va putea apăra titlul, pentru că s-a clasat pe 3 la concursul de selecție al SUA, și doar primii doi din fiecare probă se puteau califica.
Ce spun adversarii lui David
Deși pot oferi o imagine a formei de moment, aceste clasamente și reușite anterioare nu pot anticipa însă cine va reuși să înoate bine și în ziua concursului. Pentru că asta e frumusețea sportului, impredictibilitatea lui, și pentru că un concurs olimpic e diferit de oricare altul. Tensiunea unei finale olimpice, emoțiile, atmosfera, concentrarea sunt factori care contează și influențează performanțele, cum s-a văzut prea bine și în finala la 200 de metri liber.
„Cred că e mai mult vorba de un joc mental”, a spus după seriile probei de 100 de metri liber australianul Kyle Chalmers, campion olimpic al probei în 2016 și campion mondial în 2023. „Asta e tot ce contează, nu contează atât de mult timpul, chiar și în finală, s-a dovedit în ultimele seri că e despre a pune mâna pe perete primul ca să-ți câștigi cursa. În final, timpii nu se țin minte, ci cine câștigă cursa. (…) Cred că există multă presiune și așteptări, pentru că sunt Jocurile Olimpice. Pentru mulți e prima ediție, e și o energie nervoasă pe care ți-o transmite publicul, să ai 17.000 de oameni în tribune e nebunie. Personal, mie-mi place asta, dar cred că unii pot ceda sub această presiune.”
„La Jocurile Olimpice nimănui nu-i pasă ce timp ai, ci pe ce loc termini cursa. Despre asta e vorba. Există un loc și un moment pentru a înota rapid, și un loc și un moment să încerci să câștigi, și cred că aici trebuie să încerci să câștigi”, spune și britanicul Matthew Richards, clasat pe 2 în final ala 200 de metri liber. „E grozav să ai o medalie de argint individuală, dar să fii atât de aproape de aur e frustrant, și vreau să încerc să corectez asta la următoarele probe din această săptămână.”
Cât contează bazinul în care se înoată
Odată ajunși la Paris, discuțiile despre recordul mondial s-au mai temperat, mai ales că bazinul nu pare să fie la fel de rapid precum altele. Are 2,15 metri, față de standardul olimpic al ultimelor ediții, de 3 metri, iar asta poate să influențeze felul în care se înoată prin valurile mari care se creează, spun unii, în timp ce alții nu iau asta în calcul. „E un bazin”, a zis David când a fost întrebat de un jurnalist australian de care parte a teoriei se află. Cu toate aceste teorii, francezul Leon Marchand a fost foarte aproape de recordul mondial la 400 metri mixt, stabilit tot de el anul trecut, și a stabilit un record olimpic, la fel și chinezul Pan Zhanle în proba de ștafetă.
„Cred că o să fie un bazin lent”, spune australianul Kyle Chalmers. „Dar eu sunt un om de cursă, mie îmi place să mă întrec, nu contează dacă mă întrec aici în Paris sau într-un bazin local de la țară din Australia, este despre a câștiga acea cursă în acel bazin. Toată lumea are aceeași oportunitate, toată lumea are un culoar, cu toții înotăm în același bazin. Nu e ca când înotătorii pot veni cu timpii dinainte, de la concursurile de selecție. Așa că, da, va fi o cursă bună mâine seară.”
Două tipuri de înotători
Înainte de startul competiției, brazilianul Cesar Cielo, cel care a deținut recordul mondial al probei timp de 13 ani, a vorbit și el despre mult anticipata finală într-un podcast SwimSwam: „E interesant să discutăm despre cursa de 100 metri liber, pentru că s-a schimbat mult, chiar și stereotipul înotătorului din proba de 50 e diferit de cel de la 100. La 50 de metri liber sunt înotători cum sunt Caeleb Dressel, Ben Proud, Florent Manaudou, chiar și Cameron McEvoy, care sunt foarte puternici. Iar la 100 îl ai pe Kyle Chalmers, care are mușchi și e foarte puternic, dar în același timp îi ai pe David Popovici și pe chinezul Pan Zhanle. Americanul Jack Alexy e și el un tip mare, și Guiliano, dar nu sunt la fel de puternici ca cei de la 50 de metri liber. E ca și cum sunt două tipuri diferite de înotător, deși cursele nu sunt atât de diferite una de alta, e incredibil cât de mult s-a schimbat tipul de corp și cât de specifice au devenit aceste probe.”
„Chiar și în 2021, când vorbeam de Chalmers vs Dressel, iar acum îi avem pe Popovici versus Pan Zhanle, doi tipi slabi. Ce e diferit la ei, și chiar și la Chalmers, ce-mi place la ei trei în special e bătaia din picioare. E ceva incredibil în ultimii 15 metri, nu știu de unde găsesc energia pentru așa ceva, ce găsesc în interiorul lor în acel punct al cursei, dar bătăile de picioare sunt frumoase, sunt atât de puternice, de eficiente, în special pentru David Popovici și Pan Zhanle. Asta iese în evidență, din punctul meu de vedere.”
Între Chalmers, Popovici și Zhanle credea Cielo că se va alege câștigătorul în urmă cu câteva săptămâni. „Nu știu în ce ordine. Cred că Chalmers e un tip periculos într-o finală, știe cum să performeze în astfel de momente, îmi plac șansele lui de-a deveni dublu campion olimpic. E pariul meu acum, dar cred și că Popovici e aproape de cea mai bună formă a carierei sale, după acel 46.88. Mai are în rezervor.”
View this post on Instagram