un proiect
oferit de
19.06.2024 | DAVID SPRE PARIS

David, campion la 100m liber | „Trebuie să am mai multă încredere în mine, pentru că eu… pot”. Despre cum și-a înfruntat temerile în privința startului

Andreea Giuclea
Share on

(Corespondență de la Belgrad, de la Campionatele Europene de Înot)

Într-o atmosferă frumoasă făcută de suporterii sârbi, prezenți în număr mai mare să-l susțină pe concurentul local Andrej Barna, dar și a mai multor steaguri tricolore, David Popovici a pornit tare în finala la 100 de metri liber. Asta și-a propus înainte de cursă, când l-a întrebat pe antrenorul său dacă crede că ar fi o greșeală, sau dacă e normal să-i fie frică să plece mai tare.

Adrian Rădulescu i-a spus să nu-și facă griji, pentru că nu se poate întâmpla nimic rău. I-a spus să încerce să plece cât de tare poate, pentru că poate rezista în partea a doua a cursei. „Până la urmă, ăla e punctul meu forte. Și așa că am plecat cât de tare am putut și m-am întors, cred, al doilea cel mai rapid din istorie, dacă nu primul, dar oricum acolo. (n.a. 24.09 secunde pe a doua lungime de bazin, al doilea timp din istorie, primul fiind tot al lui, 24.05) Așa că da, trebuie să am mai multă încredere în mine. E atât de simplu, pentru că…  eu pot”, ne-a spus David la interviul din zona mixtă.

A vorbit cu jurnaliștii după ce s-a întâlnit cu echipa sa, care i-a măsurat lactatul, să vadă cât de obosit era. Adrian Rădulescu i-a spus să stea puțin jos și i-a dat o sticlă cu apă. S-a așezat câteva minute, apoi s-a ridicat și și-a scuturat de câteva ori picioarele și mâinile, în timp ce antrenorul nota rezultatele celor trei teste în agendă. David i-a întrebat ce timpi a avut pe fiecare lungime de bazin, și le-a spus că la final, când crainicul a spus timpul final – 46.88-, nu prea i-a venit să creadă.

Nu s-a gândit la medalie

„Nu, nu mă așteptam la timpul ăsta”, a spus și jurnaliștilor. „Nu mă gândeam la medalie. De fapt, mi-ar fi plăcut să câștig, era undeva în spatele minții, dar nu ăsta a fost obiectivul meu, cum nu e niciodată. În schimb, singurele mele obiective au fost să plec rapid, să-mi iasă elementele tehnice și să mă întorc și mai tare. Atât.”

Întrebat cum s-a schimbat în ultimii ani, de la prima sa participare într-o finală europeană, în 2021, și cum se simte acum față de celelalte concursuri, David a spus: „Cred că anul ăsta e clar mai bine decât anul trecut, dar da, am fost la câteva ediții de europene, de seniori, de juniori, și în bazin scurt și în bazin lung și parcă devin din ce în ce mai familiar cu formatul, cu finalele, cu publicul, cu calificări, semifinale, finale. Și da, mă simt din ce în ce mai bine.”

Contează pentru el că și-a păstrat titlul european? „Nu contează, se vede frumos pe hârtie. Mi-am apărat titlul și mi-am mai adăugat un titlu de campion european. Asta nu a contat niciodată pentru mine cu adevărat. E important, dar e un bonus. Așa îmi place să mă gândesc. Mi se pare mai sănătos.”

Pe lângă finala de la 100 de metri liber, David, care e campionul european en-titre la 100 și 200 de metri liber, va mai concura la Belgrad în probele de 200 de metri liber și în ștafeta 4×100 metri liber.

TOP STORIES

„Noi nu avem așteptări. Avem obiective.” David Popovici, după Europene, în linie dreaptă spre Jocurile Olimpice

Citeşte articolul

David Popovici: „Îmbrățișez asta, să am cât mai mulți rivali. Cu cât e mai greu de obținut, cu atât o să fie mai frumos”

Citeşte articolul

David Popovici, campion la 200m liber | „Să am încredere în proces și în mine. Cam asta cred că ar trebui să facă un sportiv în apropierea unei competiții atât de importante!”

Citeşte articolul

David Popovici câștigă aurul european la 200 de metri liber, face dubla 100-200 a doua oară la rând!

Citeşte articolul

Ștafeta României, condusă de David Popovici, obține locul 5 în finala europeană la 4 x 100 de metri liberi

Citeşte articolul

David Popovici se califică în finala europeană de la 200 de metri liber cu cel mai bun timp

Citeşte articolul
ALTE ARTICOLE