un proiect
oferit de
19.06.2024 | DAVID SPRE PARIS

Reportaj din Belgrad: Înapoi într-o finală importantă, după un an în care David, la fel ca rivalii săi, a cunoscut și cealaltă parte a sportului

Andreea Giuclea
Share on

(Corespondență din Belgrad, de la Campionatele Europene de Înot)

La ultima ediție a Campionatelor Europene, la Roma, după ce David Popovici a bătut recordul mondial la 100 de metri liber, Kristóf Milák, care câștigase argintul, l-a aplaudat și i-a spus: „Welcome to the club”. Îi ura bun venit în clubul recordmenilor mondiali, din care Milák făcea deja parte, ca deținător al recordului la 200 metri fluture; un club din care, odată ce intri, faci parte pentru totdeauna.

Au trecut doi ani de atunci. Milák, campion olimpic la 200 metri fluture și triplu campion mondial (la 100 și 200 m fluture), a luat o pauză de la înot în 2023. S-a retras cu câteva săptămâni înainte de Campionatul Mondial din Japonia, spunând că nu se simte pregătit nici fizic, nici psihic, și s-a vorbit mult în presa din Ungaria despre forma și dedicația sa pentru antrenamente. „Încă încerc să caut un răspuns pentru motivul pentru care se întâmplă asta, dar mă cunosc suficient de bine cât să știu că nu sunt aproape de forma mea maximă, de care e nevoie pentru a fi în top”, a spus atunci sportivul de 24 de ani.

„Am atins punctul cel mai de jos, dar e important de spus că asta nu mă îngrijorează. Am acceptat asta și sper ca toată lumea să o poată face. Să vedem în felul acesta că orice sportiv poate trece printr-un astfel de moment în carieră, când trebuie să facă un pas în spate și să-și reîncarce bateriile pentru a fi pregătit pentru următoarele provocări.”

David a avut și el un an în care a încercat să echilibreze munca din bazin cu tot ce a venit la pachet noul său statut. 2023 a fost un an în care nu și-a apărat titlurile mondiale și pe care acum îl descrie ca pe o etapă din procesul pe care îl urmează: „Un an în care lucrurile n-au mers neapărat cum mi-am dorit, în care nu m-am simțit la fel de bine, dar asta pentru că nu am avut timpul și șansa să mă antrenez cum aș fi vrut. Anul ăsta sunt mult mai liber și concentrat doar pe înot, și sunt fericit cu asta. Anul trecut a fost diferit, am avut examenul de final de liceu, am avut o perioadă mai dificilă și în plan personal, dar așa e sportul, cu urcușuri și coborâșuri. A fost o etapă, parte din proces și orice s-ar întâmpla anul ăsta, știu că o să dau tot ce am mai bun la fiecare antrenament și o să fac ce-mi place”, a spus David recent pentru SwimSwam.

La Belgrad, cei doi tineri sportivi s-au întâlnit din nou la o competiție internațională, în seriile probei de 100 de metri liber de marți dimineață. Milak a înotat primul, a ieșit și s-a așezat pe marginea bazinului, să se odihnească după efortul depus și să urmărească rezultatele ultimei serii de calificare, din care făcea parte și David. “David, nice warm-up”, i-a spus zâmbind când i-a văzut timpul – 47.90, primul din calificări –, în timp ce românul de 19 ani îi făcea semn spre picioare, semn că înțelege durerea prin care trecea adversarul său.

Se întâlnesc din nou miercuri seară, în finala probei de 100 de metri liber, unde David s-a calificat cu primul timp, iar Milak – specialist în probele de fluture – cu al patrulea. David e actualul campion european și deținător al recordului european al probei, dar nu mai are recordul mondial, care a fost corectat în februarie de chinezul Pan Zhanle, la Mondialele de la Doha. Amândoi au trecut prin trăiri diverse în ultimii ani, au experimentat și partea cealaltă a sportului, cea în care nu câștigi. Și poate tocmai de asta înțeleg mai bine acum de ce fac ce fac, de ce trec prin acest efort – care, privit de pe margine, pare extrem – și cât de mult au muncit ca să fie din nou aici, luptând pentru medalii, pentru timpi mai buni, pentru a se apropia de un vârf de formă pe care l-au mai atins în trecut. Pentru că atunci când ajung acolo, amândoi oferă ceva cu adevărat spectaculos de privit.

 

Foto: European Aquatics

TOP STORIES

„Noi nu avem așteptări. Avem obiective.” David Popovici, după Europene, în linie dreaptă spre Jocurile Olimpice

Citeşte articolul

David Popovici: „Îmbrățișez asta, să am cât mai mulți rivali. Cu cât e mai greu de obținut, cu atât o să fie mai frumos”

Citeşte articolul

David Popovici, campion la 200m liber | „Să am încredere în proces și în mine. Cam asta cred că ar trebui să facă un sportiv în apropierea unei competiții atât de importante!”

Citeşte articolul

David Popovici câștigă aurul european la 200 de metri liber, face dubla 100-200 a doua oară la rând!

Citeşte articolul

Ștafeta României, condusă de David Popovici, obține locul 5 în finala europeană la 4 x 100 de metri liberi

Citeşte articolul

David Popovici se califică în finala europeană de la 200 de metri liber cu cel mai bun timp

Citeşte articolul
ALTE ARTICOLE