Concluzii după turneele preolimpice. Ce sportivi români se adaugă pe lista calificaților la Rio
Lead.ro 19 aprilie 2016Ultimele săptămâni au fost pline de emoții pentru sportul românesc, mai ales pentru atleții care au încercat să-și asigure un loc la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august). Cu trei luni înainte de startul celei de-a XXXI-a ediții, ne întoarcem la lista sportivilor care au încercat să-și câștige biletele spre Rio în acest început de an.
Handbal
Fetele din naționala de handbal au deschis încă din martie lupta pentru locurile olimpice puse în joc. După ce în 2012 nu fuseseră prezente la Londra, au reușit calificarea la Rio în urma turneului preolimpic de la Aarhus (17-20 martie). Ultima participare la Jocurile Olimpice a României a fost în 2008, o clasare pe locul șapte, dar rezultatele și atmosfera bună din jurul echipei din ultimele luni (despre care am scris pe larg) ne dă speranțe pentru un parcurs mai bun anul acesta.
Gimnastică
Ultima șansă pentru echipele naționale de gimnastică de a fi prezente de la o competiție de unde s-au întors mai mereu cu medalii a fost pierdută weekendul trecut (16-17 aprilie). La turneul preolimpic care a avut loc chiar la Rio, băieții au terminat pe locul cinci, la mică distanță de ultima poziție care ducea la Rio, în timp ce fetele s-au clasat pe șapte.
România va fi totuși reprezentată la Jocurile Olimpice din vară de doi gimnaști și o gimnastă. Marian Drăgulescu a obținut calificarea prin medalia de argint la sărituri cucerită la Campionatele Mondiale din 2015, iar Federația Română de Gimnastică mai poate nominaliza un gimnast și o gimnstă. Tuturor țărilor situate pe locurile 5 – 8 în concursul pe echipe le-a fost acordat un loc – nenominal – în concursul individual, atât la feminin, cât și la masculin.
Atletism
Atletismul avea încă de la începutul anului cei mai mulți sportivi calificați. Pe lista celor care ne vor reprezenta în vară s-au adăugat între timp și alții:
- Andreea Arsine, 27 de ani, legitimată la CSU Galaţi, a realizat baremul care-i permite participarea la Jocurilor Olimpice în cursa de 20 kilometri marş de la Podebrady (Cehia), pe care a terminat-o într-o oră, 35 de minute şi 47 de secunde. Arsine vine după o perioadă în care n-a mai practicat atletismul la nivel de performanță, dar a continuat să facă sport. A revenit acum doi ani, iar la vară va participa la prima ei Olimpiadă.
- Maratonistul Alexandru Nicolae Soare, legitimat la Știința Bacău, și-a îndeplinit și el baremul pentru calificare în proba de maraton a cursei de la Hamburg (Germania), pe care a terminat-o în două ore, 18 minute și 52 de secunde.
- Daniela Stanciu (CSA Steaua) a câştigat proba de săritura în înălţime din prima etapă a Campionatului Național de sală. După cei 1,93 m reușiți la a doua încercare, Stanciu a obţinut astfel biletul pentru Jocurile Olimpice de la Rio.
- Paula Todoran (CSM Zalău) şi-a asigurat calificarea Rio în urma maratonulului de la Sevilla, unde a trecut linia de sosire după 2 ore, 36 de minute şi 44 de secunde. Campioană a României la maraton, la semi-maraton şi vice-campioană la 10.000 de metri, sportiva în vârstă de 30 de ani este profesoară de atletism la Liceul Sportiv din Zalău şi de educație fizică şi sport la Liceul Gheorghe Lazăr, ca să-și poată susține eforturile cerute de sportul de performanță.
- Daniela Cîrlan și-a îndeplinit baremul de calificare la Jocurile Olimpice pentru proba de maraton în aprilie 2015, în cadrul Maratonului de la Cracovia, unde a parcurs cei peste 42 de kilometri în 2 ore, 43 de minute şi 38 de secunde. Rezultatul ei a fost inițial refuzat de Federația Română de Atletism, pe motiv că nu făcea parte din lotul olimpic, dar în cele din urmă a fost inclusă în programul de pregătire olimpic. Cîrlan a participat și la Jocurile Olimpice din 2004, la proba de 20 km marș, clasându-se pe locul 37. Un an ma târziu a hotărât să schimbe proba cu cea de maraton, pentru că îi era greu să se întrețină din marș, dar și pentru că proba nu o mai atrăgea la fel ca la început.
- Cristina Bujin este și ea calificată la cstegoria triplu salt, după cei 14,19 m (baremul era de 14,15 m) reușiți la Campionatul Național în aer liber de la Pitești. Vicecampioana europeană de juniori și tineret a participat și la Jocurile Olimpice din 2012, fără să reușească să se califice în finală.
Mirela Lavric este atleta care păstra șanse de calificare, dar a cărei prezență la Jocuri a devenit incertă după ce a fost depistată pozitiv cu meldonium la un control antidoping. Una din cele mai bune sprintere din România, Lavric (25 de ani) participase la Jocurile Olimpice de la Londra și încerca să-și realizeze baremul pentru Rio. A fost însă depistata pozitiv în timpul Campionatului Mondial de sala de la Portland (luna martie), unde reușise să câștige medalia de bronz cu ștafeta de 4x 400 metri, o medalie care va fi, cel mai probabil, pierdută de românce. Lavric risca inițial o suspendare de doi până la patru ani, dar Forul Internațional încă este dator cu o decizie
Tir
Alin Moldoveanu, primul campion olimpic la tir al României, a luptat pentru ultima șansă de calificare la competiția pe care o câștigase cu patru ani în urmă la final de februarie, în Campionatele Europene din Ungaria. S-a clasat însă pe locul 17 după calificări și n-a ajuns în finala de 8, ratând astfel calificarea la Rio. Ultima șansă pentru Moldoveanu ar fi un green-card primit de la Comitetul Olimplic Internațional.
Tenis de masă
Șase jucători români au participat la turneul preolimpic de la Halmstad (Suedia, 13-15 aprilie), dar nu au reușit să se califice. Campioana europeană en titre Elizabeta Samara a trecut în primul tur de slovena Alex Galic, dar apoi a fost întrecută în optimi cu 4-3 de olandeza Jie Li, cea în fața căreia cucerea aurul continental anul trecut. Samara, dar și Bernadette Szocs păstrează însă șanse de calificare, în funcție de locul în clasamentul mondial pe care îl vor ocupa pe 10 mai.
Scrimă
Scrimera Mălina Călugăreanu a obținut biletul spre Jocurile Olimpice de la Rio, la turneul de calificare de la Praga. Sportiva de 19 ani de la CSA Steaua, pregătită de Ducu Petre și Florin Gheorghe, va trage la floretă feminin individual și va mări delegația Federației Române de Scrimă (FRS) din care făceau deja parte spadasinele Simona Pop, Simona Gherman, Loredana Dinu, Ana Maria Popescu (Brânză) și sabrerul Tiberiu Dolniceanu.
Lupte
Luptătoarea Alina Vuc s-a calificat vineri, 15 aprilie, în finala categoriei 48 kg a turneului preolimpic de lupte de la Zrenjanin (Serbia) și a obținut astfel biletul pentru Rio. Vuc a fost oprită în finală de bulgăroaica Elitsa Atanasova Yankova, însă primii doi sportivi de la fiecare categorie s-au calificat. Rareș Chintoan, prezent la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, nu a reușit să treacă de calificări în acest turneu. Panait Ion a ajuns în finala Turneului Mondial de Calificare la JO de la Ulan Batoor, Mongolia, obținând astfel biletul pentru Rio. Federația Română de Lupte mai are un sportiv calificat la JO 2016, Alin Alexuc-Ciurariu (greco-romane, categoria 98 kg, prezent și la JO de la Londra), care a obținut calificarea pentru Rio după Mondialele de anul trecut. Trăgând linie, trei luptători ne vor reprezenta în august, în Brazilia.
Polo
Nationala masculină de polo a României a pierdut ultimul tren spre Rio – turneul de calificare de la Trieste, unde au ocupat locul 7, după ce a învins Germania cu 10-9 în meciul pentru locurile de clasament 6-7. Meciul decisiv care ar fi întors situația în favoarea lor a fost cel cu puternica formație a Italia, pierdut în ulimele momente cu 8-7. Doar primele patru clasate de la Trieste au obținut calificarea, respectiv Ungaria, Italia, Spania și Franța.
Box
Opt băieți, conduși de antrenorul Napoleon Gheorghe, și trei fete, pregătite de tehnicianul Adrian Lăcătuș, au intrat în ring la turneul de calificare pentru pugiliști din Turcia (9-17 aprilie). Bogdan Juratoni s-a oprit în sferturile de finală, etapă în care a fost învins cu scorul de 1-2, de englezul Antony Fowler. Juratoni mai are o șansă de calificare la Campionatul Mondialul din mai.
Sportivii vor mai avea șansa să lupte pentru biletele olimpice la Campionatul Mondialul din mai și la turnul de calificare din Baku (Azerbaijan, 14-26 iunie). Mihai Nistor este singurul boxer român care a obținut deja calificarea, la categoria supergrea. Gheorghe afirma înainte de turneu că boxerii români au şanse mici de calificare, din cauza problemelor financiare: „Nu am putut să ne pregătim centralizat, nu am mers la turnee, nu avem psiholog, medic, preparator. COSR ne-a ajutat din luna martie, în rest ne-am cârpit cum am putut”.
Ce urmează?
Judo
Calificările pentru sportul care a adus medalii la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice se încheie în luna mai, când se vor stabili reprezentanții României după clasamentul mondial. E însă aproape sigur că Andreea Chițu, lider mondial la 52 kg, și Corina Căprioriu, poziția a doua la 57 de kg, vor fi prezente la Rio. În cărți pentru locurile la Jocurile Olimpice mai sunt Monica Ungureanu, 48 kg, și Daniel Natea, plus 100 kg.
Tenis de câmp
Tot în mai, după Roland Garros, vom afla și lista jucătorilor de tenis calificați la Rio. Mai mult ca sigur, acolo vor fi Simona Halep, Horia Tecău și Florin Mergea, dar și Irina Begu și Monica Niculescu au șanse, în funcție de locul pe care îl vor ocupa în ierarhia mondială.
Canotaj
Echipajul feminin de canotaj de 8 rame cu cârmaci se mai poate califica la Jocurile Olimpice, de unde nu a lipsit în ultimii 40 de ani, în mai, la Regata de la Lucerna, unde se va duela cu China, Australia şi Germania. Ca să ajungă la Rio, campionii mondiali la canoe dublu 1.000 metri de anul trecut, Liviu Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi trebuie să termine în primele două locuri Campionatele Europenele din acest an.
Gimnastică ritmică
În perioada 21 – 24 aprilie la Rio se dispută turneul olimpic mondial de gimnastică ritmică, unde primele șase din 20 de sportive necalificate vor obține biletele pentru JO. Ana Luiza Filiorianu va fi singura noastră reprezentantă.
Ciclism
România va avea un reprezentant în cursa de ciclism a Jocurilor Olimpice, proba masculină de șosea fond. Pe lângă locul obținut în cursa de șosea a Jocurilor Olimpice Rio 2016, Conform UCI, România va putea alinia la start doi paracicliști.