Drumul spre Rio continuă: Luptătoarea Alina Vuc obține biletul la turneul preolimpic din Serbia

Ancuța Iosif 17 aprilie 2016

Luptătoarea Alina Vuc s-a calificat vineri, 15 aprilie, în finala categoriei 48 kg la turneul preolimpic de lupte de la Zrenjanin (Serbia) și a obținut astfel biletul pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

La Zrenjanin, Vuc (22 ani) a trecut clar în sferturi de Saskia Schellin (Germania) cu 11-1, în semifinale a învins-o pe Natalia Pulkovska (Ucraina) cu 6-5, iar în finală a fost oprită de Elitsa Atanasova Yankova (Bulgaria). Primii doi sportivi de la fiecare categorie au obținut calificarea la Rio. În palmaresul Alinei Vuc intră și bronzul la Europenele de la Riga de anul acesta, argintul la Europenele Under 23 de anul trecut și medaliile de bronz obținute la Europenele de juniori din 2011 și 2013. În 2011 a câștigat Mondialele de juniori, în 2010 Europenele de cadeți.

Federația Română de Lupte mai are un sportiv calificat la JO 2016, Alin Alexuc-Ciurariu (greco-romane, categoria 98 kg, prezent și la JO de la Londra), care a obținut calificarea pentru Rio după Mondialele de anul trecut.

România a participat la turneul de la Zrenjanin (15-17 aprilie) cu 12 luptători: lupte libere — Andrei Dukov (cat. 57 kg), George Bucur (65 kg), Marius Atofani (74 kg), Vlad Caraș (96 kg), Rareș Chintoan (130 kg); greco-romane — Virgil Munteanu (59 kg), Georgian Carpen (66 kg), Ilie Cojocari (74 kg), Attila Tamas (85 kg); lupte feminin — Alina Vuc (48 kg), Estera Dobre (58 kg) și Adina Popescu (69 kg).

Cinci dintre luptători au evoluat vineri – Estera Dobre, Virgil Munteanu, Tomi Claudiu Hinoveanu, Andrei Dukov, George Bucur – și au fost eliminaţi în drumul spre finală. Sâmbătă au evoluat Andrei Franț și Marius Atofani la lupte libere și nu au trecut de calificări; la greco-romane Ilie Cojocari a fost oprit în sferturi și Attila Tamas în optimi. Astăzi, 17 aprilie, au încercat să obțină bilete spre Rio Michael Manea, care a fost oprit în sferturi și Rareș Chintoan, care nu a trecut de calificări. Adina Popescu a luptat la categoria 69 kg, însă a fost oprită în sferturi de poloneza Agnieska Jadwiga Wieszczek-Kordus cu 4-0.

*

Luptele sportive sunt întreceri între doi participanți, cu scopul final al trântirii la sol, pe spate, a adversarului. În timpul acţiunilor de trântire sunt permise (raportat la stilul de luptă) apucări asupra capului, trunchiului, membrelor superioare și inferioare. Nu sunt permise loviturile, manevrele articulare dureroase sau alte acțiuni care pot leza psihic sau fizic sportivii.

Luptele se desfăşoară pe o suprafaţă circulară mată, sunt o bătălie a forţei și a tehnicii și se împart în două ramuri: libere şi greco-romane, fetele concurând doar în prima dintre ele. O luptă este împărţită în trei reprize de câte două minute și o pauză de 30 de secunde între ele, iar scopul sportivilor este punerea umerilor şi a spatelui adversarului la pământ timp de două secunde, procedeu numit „pin” (obţinerea de puncte), prin întoarceri sau aruncări. Dacă unul dintre luptători are un avantaj de zece puncte, este declarat învingător. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă unul dintre concurenţi câştigă primele două reprize sau reuşeşte un „pin”. Dacă la luptele libere sportivii pot folosi toate părţile corpului pentru a puncta, la greco-romane luptătorii folosesc doar părţile superioare pentru a-şi ataca adversarii.

*

Luptele sunt sport olimpic și sunt organizate pe categorii, după greutatea luptătorilor – pentru seniori, acestea sunt 59, 66, 71, 75, 80, 85, 98 și 130 kg la lupte greco-romane masculin; 57, 61, 65, 70, 74, 86, 97 și 125 kg la lupte libere masculin; și 48, 53, 55, 58, 60, 63, 69, și 75 kg la feminin).

Luptele greco-romane au făcut parte din programul olimpic încă de la prima ediţie, în 1896, debutul luptelor libere având loc opt ani mai târziu, la St. Louis. De atunci luptele au fost prezente la Olimpiade, cu excepția Jocurilor Olimpice de la Paris din 1900. Concursul feminin s-a desfăşurat în premieră în 2004, la Atena. România a participat pentru prima dată în competiția olimpică de lupte în 1936, la Berlin, iar din 1952 a fost prezentă la toate edițiile Jocurilor Olimpice. Federația Română de Lupte are în palmares 8 medalii de aur, 8 medalii de argint și 18 medalii de bronz.

Cele mai bune rezultate la JO din 2012 la lupte au aparținut Rusiei: 4 medalii de aur, Japoniei: 4 medalii de aur, Iran: 3 medalii de aur, Azerbaijan: 2 medalii de aur, USA: 2 medalii de aur. România a fost prezentă cu doi sportivi – Rareș Chintoan (lupte libere, 120 kg) și Alin Alexuc (lupte greco-romane, 96 kg), însă niciunul dintre ei nu a reușit să se desprindă de calificări. Pe Alexuc îl urmărim și anul acesta, la Rio.

*

La începutul lui 2013, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a votat excluderea luptelor libere și a celor greco-romane din grila Jocurilor Olimpice din 2020, dar au fost nominalizate pentru a fi luate în considerare pentru reincludere. În toamna aceluiași an, la cea de-a 125-a Sesiune a Comitetului Olimpic Internațional, luptele au fost alese ca sport adițional. CIO încearcă să facă loc unor probe moderne precum Baseball/ Softball, Squash, Escaladă, Wakeboarding ș.a. În plus, alte două forme de sporturi de contact încearcă să intre în programul olimpic: Karate și Wu Shu.

Următorul turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se va desfășura între 22 și 24 aprilie, în Mongolia, la Ulan-Baatar.

 

 

 

 

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.