Multe lucruri bune și un semn de întrebare: iată cu ce rămânem după revanșa asta în fața Cehiei
Andrei Năstase 1 decembrie 2018Așa cum știi deja, naționala de handbal a României – probabil echipa preferată a românilor -, a reușit să aducă un frumos cadou la petrecerea de 100 de ani de la Marea Unire: o victorie importantă (și o revanșă mult-așteptată) în startul Campionatului European din Franța.
Cehia, o echipă pe care o putem da – în sfârșit! – uitării, ne-a mai speriat încă o dată, dar n-a mai reușit să ne strice și seara. În schimb, jocul bun din primele 40 de minute ne face acum să privim cu optimism (măsurat) spre următoarele zile ale Europeanului din Franța.
Că Germania, care tocmai a învins Norvegia (serios), e următoarea adversară a României, asta nu face decât să grăbească concluziile de după primul meci.
Și prima e simplă: Cehia nu ne-a surprins cu nimic. Ba chiar și-a jucat până la capăt rolul de reper perfect. Din moment ce echipa care ne-a eliminat de la Mondial, acum un an, nu s-a schimbat aproape deloc, meciul ăsta a devenit o reexaminare curată: ca o oglindă, Cehia a adus la masă cea mai importantă întrebare: a progresat naționala României în ultimele 12 luni? Răspunsul e „Da“.
Unde anume? Ce a mers mai bine, în afară de rezultatul final? Aici încep lucrurile importante.
Ambros Martin a spus, cu fiecare ocazie primită, că meciul cu Cehia va fi câștigat în apărare. Nu va fi încântat de ce a văzut pe propriul semicerc în ultimele 20 de minute, dar va fi foarte mulțumit de ce a văzut în primele 40, când România conducea cu 23-15. Până aici, chiar dacă Eliza Buceschi, Cristina Neagu și Crina Pintea au făcut ce-au vrut în atac, apărarea României a fost vedeta meciului.
Blocul central, în care revenirea Gabrielei Perianu a adus agresivitate și stabilitate, a arătat foarte bine, și absolut toată lumea s-a mișcat mult, repede și în același timp. Că e greu acum să spui cine a fost piesa de rezistență a apărării României – asta e o veste bună. Echipa s-a apărat împreună. Laslo, Dragut, Neagu, Udriștioiu sau Alice Ardean-Elisei (ca să numim doar câteva), toate au muncit mult și eficient, nu doar Pintea și Perianu. Și, în general, apărarea din prima parte a meciului de azi a fost mult mai bună decât tot ce ne-a arătat echipa națională în ultima vreme. Și asta e prima condiție pentru succes.
La capătul celălalt, pentru fiecare minge recuperată sau apărată de Iulia Dumanska, foarte bună atât timp cât apărarea a ajutat-o, atacul a găsit goluri pe cât de simple, pe atât de bine lucrate. Am văzut combinații noi, am văzut multă mișcare și o răspundere împărțită (mai) echitabil.
Jocul cu pivotul a mers excelent, iar Crina Pintea a fost utilă nu doar prin cele cinci goluri marcate; tot ea a scos câteva aruncări de la șapte metri, a obținut două eliminări de două minute și, la fel de important, a reușit o mulțime de blocaje pe care Neagu și Buceschi le-au fructificat în voie. Cristina a încheiat cu opt goluri, Eliza cu nouă, multe de la șapte metri, și ziua lor bună se datorează și poziționării Crinei Pintea, care a rupt adesea în două apărarea Cehiei.
Pentru Crina, această revanșă e cu atât mai dulce, căci tocmai ea se învinuia cel mai mult după înfrângerea cu Cehia de la Mondial.
Celelalte piese care au mers bine (până când nimic n-a mai mers bine) au fost extremele. Și nu doar în atac, unde golurile marcate de Aneta Udriștioiu au venit la țanc, dar și în apărare.
Și așa ajungem la ultimele 20 de minute. Că jucătoarele lui Ambros Martin n-au uitat ce-au pățit acum un an, asta era evident și înaintea jocului. Și tocmai ăsta-i motivul pentru care revenirea Cehiei a fost atât de potentă și de data asta. Pentru că jocul s-a mutat din teren direct în mintea jucătoarelor. Când primele dubii, oricât de mici, și-au făcut loc în mijlocul grupului, ele au prins imediat o suprafață aderentă. Asta nu va explica până la capăt scăderea de intensitate din apărare și greșelile simple din atac, dar va pune în context întregul derapaj.
Vestea bună? Următoarele meciuri nu vin cu propria lor poveste. Cu Germania, pe 3 decembrie, va fi doar despre handbal. Și dacă România va reuși să-și aducă la întâlnire jocul din primele 40 de minute, atunci meciul va putea fi jucat în ritmul nostru, nu în viteza amețitoare cu care Germania a luat prin surprindere până și Norvegia.
Dacă înainte de Cehia aveam patru-cinci întrebări destul de simple – cum va arăta blocul central cu Printea și Perianu?; care va fi soluția pentru interul dreapta?; cât de mult a progresat Laslo după sezonul excelent de la Buducnost și, în fine, în ce formă sunt Cristina Neagu și Eliza Buceschi? -, avem acum câteva răspunsuri îmbucurătoare.
Rămâne de văzut dacă lucrurile bune pot fi executate și mai bine peste două zile.
She scored nine goals and has earned the Player of the Match award, presented by @salming_hand – it’s Eliza Buceschi for #Romania 🇷🇴 ! 😎#ROUCZE #ehfeuro2018 #handballissime pic.twitter.com/ZogXyfEDr3
— EHF EURO (@EHFEURO) December 1, 2018
Ce urmează
Echipa națională se pregătește acum de Germania, un meci care-i poate asigura deja calificarea în Main Round. Așteptatul duel cu Norvegia (5 decembrie) are deja o miză și mai mare.
Primele trei clasate vor marge mai departe în grupa principală de șase, unde vor ajunge și cele trei echipe calificate dintr-o Grupă C în care Olanda și Spania au bătut fără emoții Ungaria, respectiv Croația.
Obiectivul României? Locurile 1-6, care înseamnă clasarea în primele trei în grupa principală de la Nancy.
© FOTO: Sabin Malisevschi / Sport Pictures