Ambros Martin: „Ca să joci la acest nivel e important să crezi că poți s-o faci. Probabil că asta a fost cheia”
Andreea Giuclea 6 decembrie 2018„Sunteți fericiți?”, i-a întrebat Ambros Martin pe jurnaliștii români care-l așteptau în zona mixtă după victoria României în fața Norvegiei.„Dar tu?”, l-au întrebat și ei.
„Da, sunt mulțumit de cum am jucat și sunt fericit pentru fete”, a răspuns antrenorul spaniol, care spunea, chiar înainte de meci, că ar schimba trei Ligi ale Campionilor pentru trei dintre medaliile de aur olimpice, mondiale și europene pe care le are antrenorul Norvegiei, Thorir Hergeirsson.
„Am făcut un meci bun, știam că nu avem altă opțiune să învingem Norvegia decât dacă jucăm la acest nivel. Și ca să joci la acest nivel e important să crezi că poți s-o faci, împreună, ca echipă. Asta a fost, probabil, cheia, pentru că motivația și capacitatea de a lupta nu ne lipsesc. Ce e foarte important e că apărarea a jucat la un nivel înalt, a pus presiune pe adversari. Și apoi, portarii au fost și ei acolo, în spate, și au făcut o treabă foarte bună.”
Întrebat despre diferența de goluri, Martin a spus că „nu ne interesează așa mult diferența de goluri. Uneori nici nu e bine să conduci cu așa o diferență, pentru că poate crea confuzie în timpul meciului. De exemplu, am început a doua repriză cu ceva probleme. Trebuie să uităm de diferență și să ne amintim doar de modul în care am obținut-o și să concentrăm pe asta, pe lucrurile care ne ajută să jucăm la nivelul ăsta și să câștigăm aceste trei meciuri din grupa preliminară.”
Întrebat despre duelurile care îl așteaptă în grupa principală, spaniolul nu știa încă pe cine va întâlni în primul meci. „Mergem să câștigăm următorul meci, nu știu dacă va fi Olanda, Spania sau Ungaria.”
„Olanda”, a aflat.
„Atunci va fi foarte greu, pentru că Olanda joacă foarte similar Norvegiei, încearcă să iuțească jocul și va trebui să facem iar un super meci. Trebuie să ne recuperăm, pentru că multe jucătoare au jucat mult, dar sper ca mintea și motivația noastră să suplinească acest deficit.”
Despre cât de important e faptul că antrenează echipa României deja de doi ani, spune că „începem să ne cunoaștem, a fost foarte important timpul petrecut împreună cu echipa, când am jucat cu Rusia în calificări, apoi stagiul dinainte de vară, încă unul acum, toamna, și cel dinainte de plecare. Fetele au fost foarte motivate și acum știm mai bine cum trebuie să jucăm. Dar e normal, cu trecerea timpului, să ne cunoaștem mai bine și să putem performa mai bine.”
Ce-ar însemna pentru el să câștige o medalie de aur cu România? „Trebuie să o luăm încet, să ne gândim la următorul meci. V-am spus data trecută care e scopul nostru, nu ne gândim la aur, ne gândim la Tokyo. Luptăm pentru șansa de a ne califica direct la Jocurile Olimpice. Dar cred că e același lucru.”
L-ar face mai fericit decât ultima Ligă a Campinilor, câștigată cu Gyor în mai?
„Daa”, începe să râdă. „Come on! Yes! Dar nu mă gândesc la asta, nici la trecut, nici la viitor. Și nu eu am câștigat Liga Campionilor, jucătoarele de la Gyor au câștigat-o. Și la fel, dacă vom reuși, va fi pentru că fetele o vor face, pentru că vom fi capabili să jucăm ca o echipă, la acest nivel înalt. Dar în mod normal nu mă gândesc nici la ce s-a întâmplat ieri, nici la ce se va întâmpla mâine. Doar azi. Și azi suntem fericiți că am jucat foarte bine. Și vom încerca să nu lăsăm lucrurile despre care vorbiți acum – îmi pare rău că vă spun asta –, să ne distragă de la modul în care trebuie să gândim. Nu ne plac complimentele.”
La final, o jurnalistă străină care s-a alăturat interviului l-a întrebat pe spaniol dacă a fost surprins că Norvegia a jucat așa slab.
„Prefer să spun că România a jucat un meci bun și i-am forțat să nu joace la nivelul lor obișnuit. Dacă vrei să bați Norvegia, așa trebuie să joci. Și e important și că le lipesc câteva jucătoare importante, și că altele nu sunt într-o formă bună. Dar cred că azi nu doar că am meritat să câștigăm, dar am jucat ca să câștigăm și am obținut victoria în modul în care ne dorim: să punem probleme atacului advers și să fim o echipă care joacă într-un ritm rapid.”
„Cum e să o ai în echipă pe cea mai bună jucătoare a lumii?”, a continuat jurnalista.
„E minunat, e foarte important. Dar pe Neagu am avut-o și la alte turnee, diferența e că acum jucăm ca o echipă. Toate jucătoarele au roluri importante și își asumă responsabilități în echipă. Și mai e ceva important, handbalistele care n-au jucat prea mult în meciurile oficiale fac o treabă excelentă la antrenamente și ridică nivelul acestora. Și asta e bine și pentru celelalte. Așa că au meritat să joace și ele la final.”
Foto: EHF EURO @ Nebojsa Tejic / kolektiff
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni