Cristina Vărzaru: „Nu avem nimic de pierdut.” Ce spun jucătoarele, antrenorii și specialiștii de la Budapesta înainte de FINAL4

Andreea Giuclea 7 mai 2016

Patru autocare albe stau aliniate în fața hotelului Aquincum din Budapesta. Personalizate cu siglele și culorile echipelor finaliste din Liga Campionilor la handbal feminin, așteaptă să ducă și să aducă jucătoarele la antrenamentele și meciurile care vor decide, în acest weekend, campioana Europei.

Ieri, la prânz, în parcarea însorită era însă liniște. Era prima zi când cele patru echipe finaliste se aflau în același loc, în hotelul de cinci stele de pe marginea Dunării. Iar prima acțiune comună a fost întâlnirea cu presa. Mai exact, un maraton de interviuri: două ore de declarații pe bandă rulantă despre meciurile care încep sâmbătă, despre adversare, despre așteptări și obiective, conform unui program bine pus la punct de EHF.

 © 2016 EHF / Uros Hocevar

Într-o sală branduită cu panouri și plasme cu sigla turneului, au venit, pe rând, antrenorii și șapte jucătoare de la fiecare echipă. Timp de 30 de minute, au răspuns cu răbdare întrebărilor jurnaliștilor – de două ori mai mulți ca anul trecut, cum au observat mulți din ei; probabil pentru că acum se găsește și Győr printre finaliste, au venit tot ei cu explicația. Timp de două ore, s-au înlănțuit declarații ca „E un Final 4 extrem de echilibrat”, „Va fi un meci dificil, care se va decide la cele mai mici detalii”, și s-au complimentat atuurile adversarelor – defensiva Budućnost-ului, calitatea starurilor lui Győr, evoluția din jocul CSM-ului, atacul lui Vardar. Peste toate, s-a simțit la toți cei prezenți bucuria de a fi aici, printre cei mai buni. Isabelle Gulldén, centrul CSM-ului a spus-o cel mai bine: „E ca ajunul Crăciunului.”

Printre răspunsurile diplomate s-au strecurat și câteva momente care au înveselit camera supraîncărcată de oameni. De exemplu, antrenorul lui Győr, Ambros Martin, selectat de fani drept cel mai bun antrenor al sezonului, a spus că ar renunța bucuros la nominalizare pentru trofeul Ligii; Jovanka Radičević, extrema dreaptă a lui Vardar, cufundată într-un fotoliu și oftând, s-a declarat obosită de atâtea întrebări, sau Kim Rasmussen, antrenorul lui CSM, a glumit cu jurnaliștii macedoneni: „N-o să spun care sunt armele Vardarului, asta ar însemna că am irosit foarte multe ore de analiză și urmărit videouri cu jocuri.”

Probabil și pentru că se zvonește că ar putea prelua naționala Ungariei, Rasmussen a fost printre cei mai vânați de jurnaliști, cu care a rămas la povești și după terminarea sesiunii de 30 de minute rezervată CSM-ului: „Aveți 30 de minute și apoi fugim, ăsta e momentul vostru.”

Head coach Kim Rasmussen was hot property at CSM's media call

A photo posted by EHF Champions League (@ehfcl) on

Antrenorul lui CSM vede meciul cu Vardar din semifinale ca pe o luptă, una dominată de emoții și dedicare. „Le cunosc bine pe jucătoarele de la Vardar (Rasmussen a colaborat cu Vardar o scurtă perioadă de timp în sezonul 2014/2015, n.red.) și știu ce mult își doresc să câștige, dar și noi ne dorim asta la fel de mult. Sunt o echipă puternică, sunt împreună de trei ani și au jucătoare de mare clasă, la orice post de uiți. Dar toate echipele de aici sunt la fel, asta e grozav la acest turneu. Cred că e prima oară când cele mai bune jucătoare din lume sunt strânse la un loc, într-un singur eveniment. Spectatorii vor fi răsfățați în acest weekend, care face o propagandă bună handbalului feminin.”

Deși CSM a pierdut de două ori cu Vardar în acest sezon, bucureștencele vorbesc de o altă față a echipei lor, pe care au arătat-o mai ales la meciul din sferturi. „Echipa e mult schimbată, mai ales după victoria cu Rostov Don, care ne-a demonstrat că putem fi o echipă puternică, că atâta timp cât vom fi unite și vom lupta una pentru cealaltă, putem face lucruri mărețe”, ne-a spus Aurelia Brădeanu.

13138959_10153725017598666_422589769233098002_n

„Ne-a ajutat foarte mult victoria aceea la nivel de moral”, ne-a spus și Cristina Vărzaru. „Am practicat cu totul alt handbal decât în grupe, asta și pentru că s-a întors Line Jørgensen și chiar dacă n-a jucat 60 minute, a fost suficient să dea un boost de energie echipei. Și lucrurile au tot mers bine de atunci, nici Linnea (Torstenson) n-a mai avut probleme cu genunchiul. Suntem într-un punct bun, și moral, și fizic, și psihic”, crede Văzaru, singura jucătoare din România care a câștigat Liga Campionilor de trei ori, cu Viborg. Dar un trofeu cu o echipă din România își dorește de când s-a apucat de handbal. „Asta mi-am dorit toată viața. Când m-am întors acasă, în 2012, n-am crezut c-o să mai joc o finală sau o semifinală de Liga Campionilor, așa că mă simt norocoasă și fericită și sper să iasă în favoarea noastră. Pentru că n-avem nimic de pierdut, ne-am îndeplinit obiectivul, și de aici se pot naște lucruri importante.”

Întrebat ce poate face CSM diferit ca să câștige de data asta, Rasmussen spune că e nevoie de mai multă concentrare și atenție la detalii: de disciplină în apărare, pentru că Vardar are momente când dezlănțuie un atac necruțător, și de maximizarea șanselor din atac, atunci când apărarea macedonencelor scârțâie. „Dacă ne păstrăm calmul, avem o șansă bună”, crede danezul, care a fost întrebat și pe cine vede în finală. „Pe CSM, bineînțeles. În rest, nu mă interesează.”

Indira Kastratović, antrenoarea lui Vardar, ne-a dat un răspuns aproape tras la indigo atunci când am întrebat-o de punctele puternice ale CSM-ului. „Nu vreau să evidențiez nicio jucătoare, pentru că forța CSM-ului e echipa. Dar au portari de top și o linie de apărare foarte bună. Deși am câștigat de două ori în grupe, va fi un meci diferit, jucat pe teren neutru, care se va decide la limită.”

Vedeta Vardar-ului, Andrea Lekić, vede atacul CSM-ului ca principala armă. „Au jucat bine în atac în acest sezon, mai ales contra lui Rostov Don. Au destul de multă varietate, își schimbă tactica de la meci la meci și au mai multe jucătoare în lot acum, că s-a întors și Jørgensen, și aveau nevoie de rotație. Cred c-o să fie un meci destul de echilibrat, deși mi-aș dori să nu fie așa.”

Lekić a vorbit și de schimbarea prin care a trecut Vardar în acest an, de când spaniolul David Davis s-a alăturat echipei ca asistent secund. Davis vine de la echipa masculină și multă lume a observat o schimbare în atitudine și organizare de când s-a alăturat și echipei feminine, la începutul anului. „Avem un sistem spaniol, care ni se potrivește foarte bine și rezultatele arată asta. E, de fapt, o combinație între stilul spaniol și cel balcanic, dacă putem spune asta.”

Și comentatorul ehfTV.com, Tom O’Brannagain, a observat schimbările din jocul lui Vardar de la venirea lui Davis, motiv pentru care o vede pe Vardar ca favorită. „Și CSM a avut o evoluție bună anul ăsta, dar nu la fel ca Vardar. Mi se pare că banca lor e mai puternică decât a voastră, nu aveți foarte multe opțiuni, iar Line (Jørgensen), deși a revenit, nu e chiar 100%. Cu Rostov nu știu ce s-a întâmplat, a fost incredibil. Dar uneori, un moment ca acela devine vârful sezonului. Însă îmi place mult echipa CSM-ului: Cristina Vărzaru, care la 36 ani joacă extremă și aleargă așa mult; îmi plac jucătoarele spaniole, Bella Gullden, iar Torstenson și Brădeanu în apărare sunt incredibile. Și Kim Rasmussen a arătat sezonul ăsta că e un antrenor foarte bun.”

Rămâne de văzut, mai spune O’Brannagain, dacă jucătoarele CSM-ului vor face față condițiilor de joc de azi. „Pentru că FINAL 4 e o experiență impresionantă, să joci într-o arenă cu 10.000 de spectatori. Nu știu câți oameni vin la meciurile din București, dar sigur nu sunt 10.000 de unguri îmbrăcați în verde, care țipă. Și, uneori, asta poate face diferența.”

Budućnost și Győr deschid turneul, de la 16.15, iar CSM o întâlnește pe Vardar de la 18.45.

În cadrul întâlnirii cu presa, EHF a anunțat echipa ideală din actualul sezon Champions League, stabilită de voturile a peste 2.000 de fani. Cristina Neagu a fost votată cel mai bun inter stânga al sezonului.

13102643_1320022998025917_4818821178714155066_n

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.