Cursă în patru pentru cel mai important trofeu intercluburi. CSM București și Cristina Neagu sunt în linia întâi

Andreea Giuclea 6 mai 2016

Prezența lui CSM București în Final Four-ul Ligii Campionilor, la chiar prima participare, e subiectul care deschide ghidul media primit de cei 200 de jurnaliști veniți la Budapesta în acest weekend pentru spectacolul sfârșitului de sezon. CSM, cea mai tânără dintre echipele aliniate la startul competiției, e printre cele patru finaliste, după un sezon care nu a fost chiar o plimbare prin parc, scriu reprezentanții Federației Europene de Handbal (EHF), ci presărat cu accidentări, o schimbare de antrenor cu o lună înainte de începerea competiției și evoluții cu destule suișuri și coborâșuri.

Față-n față cu un rezultat istoric – dintr-o istorie destul de scurtă – , clubul din Capitală încearcă să calce în acest weekend pe urmele Oltchimului, singura echipă românească care a ajuns în finala feminină a Champions League: o finală pierdută cu Viborg, în sezonul 2009/2010, pe vremea când finala europeană se desfășura în sistem tur-retur.

De trei ani, EHF ne propune un alt format, împrumutat din handbalul masculin: Final 4, adică un mini-turneu de două zile în care cele mai bune echipe din Europa handbalistică se bat pentru cel mai important trofeu intercluburi. Iar anul acesta vom asista la cea mai puternică, echilibrată și disputată ediție de până acum. Pentru că cele patru echipe ajunse aici sunt chiar cele mai bune.

O spun jurnaliștii, jucătoarele, managerii de cluburi, a spus-o și Tomas Ryde, selecționerul României. Asta nu înseamnă, totuși, că nu există favorite. Sunt echipe care primesc din start din partea specialiștilor o șansă în plus la câștigarea trofeului. Jurnalistul danez Peter Bruun, de exemplu, e de părere că meciul din deschidere, prima semifinală dintre Budućnost și Győr, ar fi trebuit să fie, de fapt, finala, cea care va decide și învingătoarea competiției.

„Anul acesta, FINAL4-ul Ligii Campionilor la handbal feminin se va juca după un concept nou. Evenimentul va începe chiar cu marea finală. Budućnost și Győr sunt cele mai puternice echipe din Europa în acest moment și câștigătoarea acestui prim meci va câștiga și finala de duminică”, a scris Bruun pe stregspiller.com.

Budućnost-Győr, duelul favoritelor (sâmbătă, 16.15)

Deși recunoaște că ne aflăm în fața celei mai echilibrate ediții, Bruun o vede totuși pe Budućnost ca echipa cu cele mai mari șanse. Câștigătoare în 2012 și 2015 și finalistă în 2014, campioana Muntenegrului are într-adevăr câteva atuuri: unitatea echipei („La noi în echipă există doar cuvântul noi”, spunea portarul Marta Zderic într-un interviu recent), forța defensivei (cu 307 de goluri primite, are cea mai bună apărare din acest sezon), gândirea tactică a lui Dragan Adizc și duo-ul de la linia de nouă metri format din Katarina Bulatovic și Cristina Neagu, care împreună au marcat de 158 de ori.

42

E adevărat însă și că Budućnost nu mai pare a fi echipa invincibilă de anul trecut, lucru pe care Dragan Adzic îl observa în februarie, când spunea că îi așteaptă un sezon mult mai greu. După 20 de luni de invincibilitate, începutul anului a adus primele înfrângeri – cu Győr și Vardar. E bine însă că înfrângerile au venit acum, în faza grupelor, spunea atunci Adzic. „Győr sunt foarte puternici în acest sezon”, spune și Zderic, „dar asta nu e treaba noastră. Toată lumea vrea să ne bată, dar ține de noi să depășim această provocare. Și noi avem încredere imensă în echipa noastră.”

De partea cealaltă, campioana Ungariei va avea fanii de partea ei – iar suporterii din Győr știu să-și susțină jucătoarele, cum s-a văzut și în meciul de la București, când au avut momente în care au dominat atmosfera din Sala Polivalentă. După ce a ratat prezența în Final4-ul de anul trecut, campioana din 2013 și 2014, antrenată și ea de unul din cei mai buni tehnicieni din handbalul feminin, spaniolul Ambros Martin, pare dornică de revanșă,  drept dovadă diferența usturătoare de scor (40-23) cu care a trecut de rivala Ferencvaros, în sferturi.

03

Duelul dintre Győr și Budućnost e deja unul istoric, cele două echipe împărțindu-și ultimele patru ediții ale competiției europene. Ambele au jucătoare de top, tehnicieni atenți la fiecare detaliu și o apărare solidă, iar în întâlnirile directe din acest sezon și-au împărțit victoriile, așa că meciul se anunță unul echilibrat.

CSM București-Vardar, duelul outsiderilor (sâmbătă, 18.45)

Deși ediția din acest an nu are o echipă considerată din start outsider, cum s-a întâmplat cu FC Midtjylland, în 2014, și cu Dinamo Sinara, anul trecut, a doua semifinală de sâmbătă aduce față în față două echipe care s-ar califica pentru prima oară în finala Ligii. Dacă CSM e debutantă absolută în careul de ași al handbalului feminin, Vardar e, alături de Budućnost, singura care a fost prezentă în toate edițiile de până acum. N-a reușit însă până acum să iasă victorioasă din semifinale, fiind învinsă de Budućnost în primele două ediții.

Motiv pentru care jucătoarele lui Vardar s-au bucurat că au scăpat de muntenegrence și că vor întâlni o echipă mai accesibilă, deși sunt precaute în pronosticuri: „Nu cred că suntem favoriți, cum zice lumea. E periculos pentru noi să gândim astfel, cred că șansele sunt egale”, spune Andreea Lekić.

Will third time be a charm for @hcvardar_women? Listen to what @lekicandrea has to say! #ehffinal4 #ehfcl

A video posted by EHF Champions League (@ehfcl) on

E adevărat că CSM nu are o experienţă la acest nivel al Ligii Campionilor, dar are un număr mare de jucătoare care au mai jucat, și chiar câștigat Liga: Cristina Vărzaru, cea mai titrată jucătoare de la CSM, a fost de trei ori campioană a Europei, cu Viborg; Aurelia Brădeanu, aflată la al 15-lea sezon în Ligă, a fost prezentă în șase semifinale (două cu Oltchim, patru cu Győr); Iulia Curea și Oana Manea au jucat o finală și trei semifinale, cu Oltchim; Maria Fisker a câștigat Liga cu Viborg, în 2009; Ekaterina Vetkova a câștigat-o cu Zvezda, în 2008; Line Jorgensen a jucat în Final4 în 2014, cu FC Midtjylland (locul 4), Carmen Martin a fost finalistă cu Itxako, în 2011, și semifinalistă în 2013, cu Krim, în timp ce Linnea Torstensson și Jelena Grubisic au jucat o semifinală cu Krim, tot în 2013.

În fața campioanei României, Vardar are avantajul experienței, al celui mai bun atac din acest sezon (405 goluri) și al întâlnirilor directe: a câștigat ambele meciuri din grupe (22-21 și 25-20). Dar CSM-ul de acum e diferit de cel din grupe, cum s-a văzut mai ales în victoria din sferturi împotriva rușilor de la Rostov-Don, și cum spune și Carmen Martin într-un interviu pentru Handballplanet.com: „Reușitele recente, precum câștigarea titlului în România și victoriile din Liga Campionilor, ne fac să simțim că suntem pe drumul cel bun. Zi de zi, creștem ca echipă și ne ridicăm nivelul.”

Bruun vede chiar un mic atu de partea CSM-ului, echipă care l-a impresionat pentru cum a abordat tactic dubla cu Rostov-Don, echipă neînvinsă până atunci. „Dacă iei fiecare jucătoare, sau chiar forța echipei, Vardar e mai solidă. Totuși, abilitățile tactice demonstrate de Kim Rasmusen contra celor de la Rostov pot fi de ajuns să împingă echipa mai departe. Dacă unii sunt de părere că o victorie a CSM-ului ar fi o surpriză, atunci eu prezic surpriza.”

Ar fi, într-adevăr, o surpriză frumoasă, la care fanii români speră și pentru care jucătoarele CSM-ului vor lupta. Așa cum spune tot Carmen Martin: „Chiar dacă suntem debutanți, nu vom ceda ușor.”

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.