Ce victorie! CSM București trece entuziasmant de Vardar Skopje și ajunge pentru prima dată în finala Ligii Campionilor

Andrei Năstase 7 mai 2016

CSM București se ridică pe umerii portăriței Jelena Grubisic, depășește în mare viteză pe Vardar Skopje și se repede în finala Ligii Campionilor cu un curaj remarcabil.

La finalul unui meci în care croata Grubisic a închis poarta (procentaj de 58% la pauză și de aproape 50% la final), iar Oana Manea, Line Jorgensen, Isabelle Gullden, Ana Rodrigues sau Maria Fisker și-au făcut de cap în atac, tabela a arătat 27-21 (14-9) pentru campioanele României. Și pe cât de surprinzător e rezultatul, pe atât de bun a fost jocul lui CSM București.

Prezența lui CSM în Final Four-ul Ligii Campionilor, la chiar prima participare, a fost – și asta pentru multă lume – o surpriză. Echipa antrenată de Kim Rasmussen nu a avut cel mai bun sezon, a fost chinuită de accidentări și a dat mai multe semne de slăbiciune în grupele principale ale competiției.

Paradoxal, tocmai Vardar, la jumătatea lui februarie, reușea să sublinieze cel mai bine problemele lui CSM: a fost atunci 30-25 pentru macedonence, la București, într-un meci în care echipa din Skopje a părut să joace în cu totul altă viteză.

De atunci și până acum, însă, fetele lui Rasmussen au strâns rândurile, iar echipa propune zilele astea un joc rotund, hotărât, cu opțiuni bune pe fiecare post și cu argumente solide pentru a se lua la întrecere cu cele mai tari echipe din Europa. Astăzi, CSM București pare o echipă teribilă, care nu se mai teme nici de propriile neajunsuri, nici de renumele adversarelor.

 Foto: CSM/facebook

Explicațiile pentru saltul valoric sunt mai multe. În primul rând, echipa nu mai e chinuită de accidentări, iar revenirea danezei Line Jorgensen, pe interul dreapta, a rezolvat problema marelui dezechilibru de la nouă metri, unde CSM a funcționat grație formei foarte bune a suedezei Isabelle Gullden. Apoi, așa cum spunea chiar centrul lui CSM, fetele au alt tonus de câns s-au întors – cu biletele pentru Rio în buzunar – de la echipele naționale. Succesul de acolo le-a dat energie pentru echipa de club, spunea Gullden, care va participa cu Suedia la Jocurile Olimpice din vară.

Iar energia asta s-a văzut chiar din startul partidei cu Vardar, când CSM a încasat primul gol al meciului numai pentru a răspunde apoi cu șapte reușite la rând, distanțându-se la 7-1. Un start în care s-a remarcat nu doar atacul, dar mai ales portărița lui CSM, Jelena Grubisic (fosta jucătoare a lui Győr), care a scos patru din primele cinci aruncări ale adversarelor în primele minute.

Croata a înlocuit-o în poartă pe brazilianca Pessoa, care din sezonul viitor va juca pentru Vardar, și i-a liniștit pe fanii lui CSM care se temeau că pierderea dintre buturi va fi prea grea. Grubisic a oferit o mostră perfectă a talentului ei, a primit doar două goluri în primele 15 minute și a terminat prima repriză cu un procentaj de aproape 60%.

Chiar dacă Grubisic s-a mai îndurat de aruncătoarele adverse spre finalul partidei, când miza învingătoarei era deja rezolvată, portărița lui CSM a apărat aproape jumătate dintre șuturile trimise spre poarta ei.

Iar liniștea din apărare s-a transmis în atac, unde angajările la Oana Manea, pe pivot, sau la Maria Fisker, în extremă, au funcționat perfect, și unde Line Jorgensen, Bella Gullden sau Ana Rodrigues au găsit adesea soluții de la distanță. Practic, de la 1-5, macedonencele (care ratează pentru a treia oară consecutiv calificarea în ultimul act) nu s-au mai putut apropia la mai puțin de cinci goluri, iar diferența maximă a fost chiar de 11 goluri (22-11), la jumătatea reprizei secunde.

Acolo, mulțumită și execuțiilor speciale ale Aureliei Brădeanu, meciul era cu totul încheiat, iar Rasmussen a început să-și rotească jucătoarele cu gândul la finala de duminică.

CSM stă acum față-n față cu un rezultat istoric, dintr-o istorie destul de scurtă, dacă ținem cont că echipa e înființată în 2007: clubul din Capitală calcă pe urmele Oltchimului, singura echipă românească care a ajuns în finala feminină a Champions League. Oltchim a pierdut cu Viborg, în sezonul 2009/2010, pe vremea când finala europeană se desfășura în sistem tur-retur, iar acum CSM vrea să facă un pas mai departe.

În finala de duminică, fetele lui Rasmussen le vor întâlni pe unguroaicele de la Győr, care au trecut dramatic (21-20) de Cristina Neagu și colegele ei de la Budućnost.

CSM va porni din nou cu șansa a doua, dar după meciul de astăzi calculele acestea contează (mult) mai puțin. Dacă Grubisic, în poartă, va prinde aceeași formă înfricoșătoare, treaba va fi pe jumătate făcută.

 

Apărarea lui Győr a încetinit-o pe Neagu

CristinaNeagu

În cealaltă semifinală, Cristina Neagu nu a reușit să tragă pe Budućnost după ea, Győr a câștigat dramatic, 21-20, și ajunge în finala de duminică ca mare favorită.

Deși ambele echipe marchează des de la distanță, semifinala dintre principalele două favorite ale competiției (și-au împărțit ultimele patru trofee) a fost un duel al defensivelor. Cu mânecile suflecate peste umăr, fetele au strâns din dinți și s-au pus, cu o disciplină militărească, pe blocaje și faulturi tactice.

Pentru Budućnost, asta s-a tradus în dezechilibrul din atac, unde Neagu a tras mult (și a marcat șapte goluri), iar Bulatovic mai puțin. În peisajul ăsta, olendezele Groot și Groch au părut cu adevărat impunătoare: pe lângă ele, duminică, atacul lui CSM va găsi cu greu soluții.

Însă meciurile s-ar putea să nu semene, pentru că nimeni nu prea știe de ce este în stare CSM București zilele astea. Dacă în semifinale Győr a primit exact lupta la baionetă pe care a căutat-o, într-un duel al greilor, unde fizicalitatea meciului i-a obosit și pe cei care priveau din fotoliu, finala ar putea fi o întrecere diferită.

În plus, fetele lui Rasmussen au primit cu bucurie rolul de underdog în meciul de sâmbătă. În finală, CSM nu are mare lucru de pierdut: sala, dar și presiunea, vor fi de partea lui Győr.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.