Schimbare de strategie la CSM București: „Mai multe componente din echipa națională sunt pe lista de transferuri, vom merge pe această politică”

Lead.ro 24 ianuarie 2019

La o zi după vestea că extremele Majda Mehmedovic și Jovanka Radicevic vor părăsi CSM București din vară și cu două zile înaintea primului meci din grupele principale ale Champions League, Nicolae Luca, șeful secției de handbal de la CSM, a confirmat zvonurile conform cărora din această vară la echipa din București vor veni mai multe jucătoare românce. E un lucru pe care unii suporteri ai naționalei și-l doreau de ceva timp și despre care s-a vorbit și la recentul Campionat European din Franța: ca o echipă din România să coaguleze un nucleu al naționalei și că CSM București, club finanțat din bani publici, ar fi cel mai potrivit.

Joi seară, într-o discuție live pe Facebook facilitată de platforma clubului bucureștean, CSMB TV, Luca a spus că în următoarele zile va anunța mai multe transferuri din echipa națională a României, purtând discuții, printre altele, cu interul stânga Gabriela Perianu și cu pivotul Crina Pintea.

„O să mergem pe o politică pe care o simțim și pe care încercăm să o transpunem, cum și alte cluburi din afară își aduc jucătoare din națională, cum și România a făcut în 2006, când a adus jucătoare din străinătate la Râmnicu Vâlcea și au construit o echipă puternică. Încercăm să facem asta la CSM.”

Luca a dat exemplul mai multor echipe rivale care urmăresc aceeași strategie, cu gândul de a construi echipe naționale puternice pentru Jocurile Olimpice din 2020: Buducnost, echipa pentru care Mejmedovic și Radicevic părăsesc CSM, sau Gyor, unde sunt mai multe jucătoare din naționala Norvegiei. „Naționala Norvegiei și-a trimis o colonie masivă spre Gyor, și anul viitor vor continua aceste migrări, se pare că acolo vor face această pregătire, toată lumea urmărind Jocurile Olimpice de la Tokyo, o oarecare pregătire centralizată, organizată. Asta face și Buducnost acum, e motivul pentru care Radicevic și Mehmedovic vor merge acolo, e o solicitare a clubului. Faptul că merg acasă ne mai temperează puțin supărarea, pentru că pentru noi vor însemna două pierderi mari, sunt jucătoare foarte iubite în România, s-au integrat bine și au o contribuție mare la echipă, dar își vor duce misiunea la capăt. Încercăm să rezolvăm plecarea lor prin surprize plăcute pe care o să le oferim suporterilor, nu va dura foarte mult.”

„Vom face cunoscute nume doar când contractele sunt semnate, e vorba de zile, săptămâni, apoi vom anunța componența echipei din 2019.” Despre Crina Pintea, Luca a spus că în decembrie clubul nu i-a făcut o ofertă, pentru că se baza pe doi pivoți valoroși, dar „acum Crina are o ofertă concretă de la noi, mingea e la ea, trebuie să ne răspundă. Mai multe componente din echipa națională sunt pe lista de transferuri.”

Luca a vorbit și despre accidentările Cristinei Neagu și Amandei Kurtovic și de eforturile de a suplini lipsa lor în a doua parte a sezonului, încheiate deocamdată doar cu transferul interului stânga Claudia Constantinescu, venită de la Zalău: “Cel mai mare ghinion care poate lovi o echipă se referă la accidentări. Dupa accidentarea Amandei, chiar cu trei zile înainte de debutul Europeanului, ne-am îngrijorat. Și ea, dar mai ales Cristina, sunt jucătoare despre care nu putem vorbi așa usor că pot fi înlocuite. Eu aș spune că nu pot fi înlocuite. Ghinionul a făcut ca pe 12 decembrie să se accidenteze și Cristina, atunci gândirea noastră s-a schimbat. A început o luptă contra cronometru pentru găsirea de soluții. O delegație CSM s-a mutat la Paris pentru trei zile, pentru întâlniri cu agenți de jucătoare și cu jucătoare, să vedem ce putem face. Situația nu a fost ușoară deloc, pentru că în acest moment al competiției nu poți folosi jucătoare care au jucat în Champions League. De aceea, atenția noastră s-a dus spre Cupa EHF și acolo am acționat. Am avut discuții , printre altele, cu Estelle Nze Minko, Andrea Penezic, Gabriela Perianu, Sanja Vujovic, pentru inter stâng, cu Louise Burgaard, Jelena Lavko sau Alexandra Lacrabere, pentru partea dreaptă. Toate aceste nume au fost contactate, la fel și cluburile lor, dar au picat pe rând, din păcate. În două cazuri, din motive personale, s-au răzgandit jucătoarele ulterior. Soluția a venit din partea băncii tehnice, care ne-a recomandat și jucătoare din România pe listă, așa s-a ajuns la Claudia Constantinescu. Ea făcea oricum parte dintr-o listă a româncelor pe care le avem în vizor. ”

Despre obiectivele din acest sezon ale clubului, Luca spune că rămân neschimbate. “Am ratat unul din păcate, Supercupa României, pe care am pierudt-o în vară. Campionatul intern se dispută și cred că se va clarifica doar într-un meci direct la Râmnicu Vâlcea pe 13 martie, cred că atunci se va stabili campioana. Rămane Final4 ca obiectiv principal și unul intermediar, Cupa României. În Final4 vom vedea, totul e posibil.”

Pentru duelul cu Gyor de sâmbătă (20.30), Luca spune că echipa “e mai pregătită decât în debutul anului, când nu ne-am regăsit în primul meci din Liga Florilor, cu Buzău. Lucrurile s-au mai așezat. Suntem încrezători, acest joc cu Gyor are întotdeauna ceva aparte, întalnirile sunt spectaculoase, a devenit o tradiție să ne întâlnim în fiecare an.”

Fotografii: Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.