Oprește-i dacă poți! Ajax Amsterdam joacă extraordinar, o elimină și pe Juventus, ne obligă să o luăm în seamă
Lead.ro 16 aprilie 2019Messi și Barcelona (și David de Gea, săracul om) ne-au arătat destule, dar seara asta va aparține lui Ajax: tinerii aceștia au mai făcut o victimă notabilă, au lăsat-o în urmă și pe Juventus și ne-au cucerit definitiv: la Amsterdam se joacă cel mai modern și proaspăt fotbal pe care l-am văzut în ultimii ani! Finala dintre Messi și Ronaldo se amână din nou.
Dar hai să o luăm în ordine.
*
Pentru a-și face curaj pentru această vizită pe Camp Nou, Man United și-a trecut în revistă toate marile reveniri din istoria Champions League. N-au lipsit de aici nici cea mai cunoscută, acel 2-1 în finala din 1999 cu Bayern, chiar pe stadionul Barcelonei, nici cea mai recentă ispravă: 3-1 la Paris, cu PSG, după 0-2 la Manchester.
De pomană. Avertizați și ei de ratarea din aceeași fază a competiției de anul trecut, când un 4-1 din tur le-a fost anulat în returul de la Roma, un 3-0 care sună ireal și azi, Messi și colegii de joacă s-au distrat cu United ca la antrenamente. Dar nu în primele minute.
Rashford a trimis în bară după doar 30 de secunde, peste un doar un minut Lindgard a ratat o preluare care l-ar fi lăsat singur cu ter Stegen, și comentatorilor britanici nu le venea să creadă cât de ușor ajunge Man United în careul advers.
Din păcate pentru Ole Gunnar Solskjaer, băieții lui n-au profitat de amorțeala lui Pique și Lenglet. Și au plătit pentru asta cu vârf și îndesat. Mai întâi a fost penaltiul. Vorba filmului, a fost sau n-a fost? Vezi tu, inițial a fost, iar neamțul Felix Brych era convins de treaba asta. Numai că sistemul VAR – această găselniță tehnologică scoasă parcă din operele lui Orwell – vede tot: Fred a rașchetat mingea cu o fracțiune de secundă înainte să-i pună o talpă pe tibie lui Rakitic.
Dar nici bine n-au apucat să respire ușurați englezii, că Messi a șutit o minge din dreapta, s-a repezit cu ea în centru, de unde a marcat așa cum o poate face și-n papucii de casă: un șut-banană cu stângul, nu foarte tare, dar apăsat și pe jos, perfect plasat la colțul lung. Ce să facă bietul David de Gea?
Patru minute mai târziu, întrebarea asta s-a transformat în „Ce-a făcut David de Gea?!“. Spaniolul, neîntrecut probabil în paradele de reflex, are multe gafe mari în carieră, dar asta de la șutul prietenesc al lui Messi va urca direct în Top 3.
GOAL!! Barcelona 2-0 Man United
Messi again … but De Gea has had an absolute mare https://t.co/JHVkCbBWJt pic.twitter.com/cx17Y47auF
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) April 16, 2019
3 – David de Gea has made three errors leading to opposition goals in all competitions this season – the only Premier League goalkeepers to have made more across all competitions in 2018-19 at club level are Asmir Begovic (5) and Jordan Pickford (4). Agonising. #FCBMUN pic.twitter.com/opnQREo1qK
— OptaJoe (@OptaJoe) April 16, 2019
De aici încolo, toată atenția s-a mutat (Slavă Domnului!, au strigat fanii lui Unidet) pe celălalt meci, unde Ajax încerca să facă o nouă năzdrăvenie. După 1-1 în tur, această frumoasă și curajoasă (și pe cale să fie dezmembrată și cumpărată „bucată“ cu „bucată“) echipă olandeză căuta să mai facă o mare surpriză, după ce-n faza precedentă o bătuse pe Real Madrid, chiar în Spania, cu 4-1.
Dar Ajax, chiar dacă a depășit deja suta de goluri în campionat, muncește ca nebuna pe șantierul de acasă, unde PSV nu-i dă pace (cu patru etape rămase de jucat, cele două sunt la egalitate de puncte), în timp de Juve fluieră prin Serie A de parcă-n fiecare zi e Ziua Muncii. Și diferența asta de prospețime a fost evidentă în startul de meci. Cu o energie de speriat, pe care n-au arătat-o de multă vreme, italienii au făcut pressing până-n preajma careului advers, iar tinerii Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Ziyech sau Neres au părut puțin intimidați. În tot cazul, jocul lor din prima și acele triunghiuri formate spontan pe tot terenul, printr-o rutină – dai și pleci – care stă la baza școlii de fotbal din Amsterdam, au fost încurcate.
Dovadă, echipa asta atât de iute și creativă n-a fost în stare să-și creeze nici măcar o ocazie serioasă în primele 25 de minute. Și când Ronaldo a sărit mai sus decât toți pentru a marca (a câta oară!) cu capul, nici măcar VAR-ul nu i-a mai salvat pe fundașii lui Ajax. Degeaba au cerut olandezii fault, că ai lor s-au împins (și asta cât se poate de clar) între ei.
În punctul ăsta, nimeni nu te-ar fi condamnat dacă te-ai fi așteptat, la fel ca noi, ca Juve să stingă lumina și să închidă socotelile chiar acolo. Mai ales că gândul unei finale Messi contra Ronaldo era foarte atrăgător pentru toată lumea. Dar cinci minute mai târziu, cu ceva noroc, Van de Beek s-a trezit cu mingea la picior în careu și e egalat scorul la general: 1-1, și de-acum să vezi!
De unde nimic nu le-a ieșit în prima parte, jucătorii lui Ajax, care n-au pierdut anul ăsta nici la Munchen, nici la Lisabona, nici la Madrid, au început să arate fotbalul de care ne-am îndrăgostit cu toții în ultimele luni. Într-o viteză cu totul specială, olandezii au luat cu asalt careul lui Juve, și-n vreme ce Coutinho făcea 3-0 pentru Barcelona cu United, Ajax își crea ocazie după ocazie, una mai mare decât cealaltă, la poarta lui Szczesny. Numai polonezul știe cum s-a opus unor goluri ca și făcute la șuturile lui Ziyech sau de Beek. Dar nici el n-a mai avut ce să facă când puternicul Matthijs de Ligt, căpitanul adolescent al lui Ajax, a doborât doi adversari în aer și a marcat din corner, chiar în stilul lui Ronaldo. Și degeaba a strigat portughezul la ai lui, degeaba i-a îndemnat să ducă mingea la centru și să o ia de la capăt. Juve n-a mai știut și n-a mai putut nimic.
🇳🇱 Matthijs de Ligt becomes the youngest Dutch player to score in a #UCL knockout match since 1996 👏👏👏#UCL pic.twitter.com/fBGUvomhNE
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) April 16, 2019
This team are something else 👏 pic.twitter.com/UxOregvEQc
— COPA90 (@COPA90) April 16, 2019
De ani buni (poate de la acel 0-2 cu Bayern în 2013, dar nici atunci) n-a mai fost dominată campioana Italiei atât de clar. Ajax putea să câștige la diferență mai mare, dar scopul a fost atins: echipa asta construită de antrenorul Ten Hag în jurul unor tineri fotbaliști extraordinari – adunați în jurul excelentului și mult mai experimentatului Tadic, care va prinde și el probabil un mare contract de la anul – a arătat nedrept de bine. Întrecută la toate capitolele în a doua repriză, Juventus a părut o echipă învechită pusă față în față cu un model mai nou. Acest model se cheamă Ajax Amsterdam. Și după 14 ani lungi, o echipă din Olanda ajunge în semifinalele Ligii Campionilor. Avem așadar și ultima dovadă că fotbalul olandez a ieșit cu bine din furtuna ultimilor ani.
Iar dacă Liverpool (care nu va pierde calificarea la Porto, nu-i așa?) are toate motivele să privească cu emoții spre Barcelona, Tottenham sau Manchester City se pot aștepta la tot ce-i mai rău în semifinala cu Ajax.
⏰ RESULTS ⏰
⚪️🔴 Impressive Ajax #UCL semi-finalists for 1st time since 1997 👏👏👏
🔵🔴 Messi & Coutinho net as Barcelona book last 4 place in style 🎉🎉🎉🤔 Which players impressed you tonight? pic.twitter.com/X5u6KKAX1Y
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) April 16, 2019
ABSOLUTE SCENES!!! 🏆#UCL #juvaja pic.twitter.com/XnmLWdy6Lj
— AFC Ajax (@AFCAjax) April 16, 2019
This guy…👏 pic.twitter.com/7TwQe3peKO
— COPA90 (@COPA90) April 16, 2019
For the first time since 2015, Cristiano Ronaldo will not win the Champions League. pic.twitter.com/8vhyqGcLDX
— B/R Football (@brfootball) April 16, 2019
It takes more than one. pic.twitter.com/LRKvUqwsWY
— Bleacher Report (@BleacherReport) April 16, 2019
Job done for Barcelona – and it was done in style.
Man Utd just couldn't handle them.#FCBMUN report: https://t.co/KwvqS2PANV pic.twitter.com/qr0HHpIHFp
— BBC Sport (@BBCSport) April 16, 2019