Prima înfrângere din Liga Campionilor: CSM București nu-și găsește ritmul din atac, pierde cu Esjberg, va căuta puncte la Rostov

Lead.ro 10 noiembrie 2019

După egalul spectaculos cu Corona Brașov, un 30-30 care ne-a oferit câteva motive de optimism – forma excelentă demonstrată de Cristina Laslo (10 goluri), dar și forța pe care Cristina Neagu (9 goluri) o arată deja – înaintea Campionatului Mondial din Japonia, CSM București și-a întos atenția spre Liga Campionilor. În Polivalenta din București a sosit Esjberg, prima echipă pe care a întâlnit-o (și învins-o) Adrian Vasile de la numirea lui pe banca tehnică a lui CSM. Aproape cinci săptămâni au trecut de atunci, perioadă în care lucrurile au început să meargă tot mai bine pentru vicecampioanele României. Și nu doar pentru ele.

În aceste ultime meciuri ale anului, evoluțiile lui CSM, Vâlcea sau Corona – cele trei echipe care formează nucleul Naționalei antrenate de Tomas Ryde – sunt urmărite cu și mai mare atenție, căci până la Mondialul din Japonia mai sunt doar 20 de zile. În condițiile astea, meciul cu Esjberg, campioana Danemarcei, o echipă care joacă foarte, foarte iute, ne-a oferit mai multe puncte de interes: forma jucătoarelor de la echipa națională; punctele puse în joc pentru CSM; în fine, chiar jocul lui CSM de când la linia de nouă metri a reapărut Cristina Neagu. Fără ea în primele meciuri, Vasile a reușit să obțină nu doar doza ideală de agresivitate în apărare, dar și imaginația din atac, unde CSM a început să înscrie de pe toate posturile – așa cum n-a izbutit prea des în ultimul an. Cât de repede și cât de bine se poate înșuruba Neagu într-un sistem ofensiv în care Lekic, Omorgie sau Pintea și-au împărțit foarte bine răspunderea? Era o întrebare la care meciul cu Esjberg – adversară care nu-ți lasă prea mult timp de gândire – urma să ne răspundă și el. La Brașov, cu Corona, Neagu a arătat foarte bine, dar CSM n-a jucat grozav. A fost primul meci în care apărarea lui Adrian Vasile a primit 30 de goluri, iar lucrurile au început similar cu Esjberg: danezele au repus mereu rapid, au profitat de câteva greșeli simple în atacul lui CSM și s-au distanțat încă din start, 4-2, 5-3 și apoi, după trei goluri consecutive, 9-5. 

Vasile a cerut primul lui timeout, dar când Esjberg a continuat să fugă înainte (11-6), antrenorul CSM-ului l-a cerut imediat și pe al doilea. S-a dovedit a fi o mișcare excelentă: fără portar pe următorul atac, cu Cvijic trimisă al doilea pivot și păstrată apoi și-n defensivă, CSM a înscris repede, a recuperat imediat, a profitat și de o eliminare a adversarelor și a reușit o serie de cinci goluri la rând, până la 11-11. Esjberg a răspuns în ultimul minut al reprizei, a trecut din nou înainte, Neagu, cu al treilea ei gol, a egalat din nou, însă danezele au avut timp pentru un ultim gol: 13-12 la pauză, un scor ușor de acceptat pentru CSM. Putea fi mai rău…

A doua parte a început cu două mingi parate de Grubisic și cu un gol egalizator marcat de Lekic, din poziție de inter dreapta, însă lucrurile bune din apărare, unde Esjberg a găsit cu greu spații de aruncare sau pătrundere, au fost pierdute în ofensivă, pe aceleași mici inexactități, între ele și ratările de la șapte metri: doar două din cinci pentru CSM (trei din șase la final), cu Neagu, Lekic și Torstensson citite toate de excelenta Poulsen.

În condițiile astea, primele 10 minute au adus doar trei goluri pentru CSM, care s-a văzut din nou distanțată la două și apoi chiar trei goluri, 18-15, înainte ca Neagu să fie din nou înlocuită. A fost nevoie de alte două intervenții nemaipomenite ale Jelenei Grubisic, apoi de o eliminare de două minute pentru Esjberg, ca CSM să strângă la 17-18.

Însă danezele și-au revenit imediat, au marcat întâi de la distanță, prin puternica Breistol, apoi prin pătrunderea coordonatoarei Polman, care a dus-o pe Esjberg la un 20-17 periculos la jumătatea reprizei secunde.

Au urmat câteva decizii de arbitraj pe care tribuna nu le-a primit cu bucurie, dar și un timeout prin care danezele n-au făcut decât să-și taie propriul ritm, ratând șansa să fugă la patru goluri distanță, cu doar 10 minute rămase de jucat.

Totuși, până aici, puține lucruri au mers bine pentru CSM, și doar Grubisic – cu alte și alte intervenții – a reușit să se facă remarcată. În rest, nici Lekic, nici Neagu, nici Omoregie sau Pintea n-au găsit soluții pentru defensiva avansată a lui Esjberg.

Prima combinație bună dintre Neagu și Pintea – care se înțeleg foarte bine de obicei – a venit târziu, înainte ca CSM să rateze (din extremă, de unde nimic n-a prea ieșit) și ultima ei șansă să scoată ceva din acest meci: ratarea de la 20-22 a fost taxată imediat de Esjeberg, care a reușit trei goluri rapide pentru a se distanța decisiv.

S-a terminat 25-21, și, într-o liniște apăsătoare, spectatorii din Polivalentă au început să facă calcule după prima înfrângere cu Adrian Vasile pe bancă: rămasă cu 7 puncte, la egalitate cu Rostov și cu un singur punct mai mult decât Esjberg, CSM și-a păstrat primul loc în Grupa B, la egalitate cu Rostov, dar a pierdut două puncte importante pentru grupele principale, unde contează doar rezultatele cu celelalte două echipe calificate.

Astfel, înaintea celui mai greu meci al acestei grupe, deplasarea de la Rostov, pe 16 noiembrie, CSM și Rostov au câte trei puncte pentru Main Round (egalul din tur și câte o victorie cu Esjberg), în vreme ce Esjberg, după două victorii mari – acasă cu Rostov și în deplasare la București -, are patru puncte.

Așa cum știi, grupa CSM-ului se va alătura în Main Round celor trei echipe venite din Grupa A, unde Metz arată, așa cum era de așteptat, foarte bine (9 puncte după primele cinci etape, cinci puncte pentru Main Round), în vreme ce Kristiansand (5 puncte, toate duse în Main Round) a reușit să câștige în Ungaria cu Ferencvaros, care are 4 puncte, dar toate obținute cu Podravka, rămasă ultima. În ultimul meci cu miză în Grupa A, Metz va primi vizita lui Ferencvaros.

Primele patru clasate din grupa principală vor ajunge în sferturile de finală.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.