„Totul sau nimic” pentru echipa națională: cu cuțitul la os, obligată să câștige cu Suedia, România mizează pe „mingicarii” ei

Ciprian Rus 13 noiembrie 2019

Am început catastrofal în Suedia și am scăpat ca prin minune de o înfrângere în Norvegia: două meciuri trase la indigo, cu mari nesiguranțe în apărare în starturile de meci și cu reveniri în joc după pauză, în ambele ocazii, prima oară cu mai puțin noroc, a doua oară cu mai mult.

Ne-am câștigat apoi meciurile ușoare, dar am pierdut cu Spania la București, meci în care, din nou, nu am avut reacție decât în ultima jumătate de oră. În aceste condiții, egalul cu Norvegia de pe „Arena Națională” – de data asta am avut ghinion, cu ratare de penalti și cu gol primit în prelungiri – are singurul merit de a fi scos din lupta finală una dintre contracanditate și – în consecință – de a fi amânat verdictul (sperăm parțial) pentru penultimul meci al „tricolorilor” în grupă, revanșa cu Suedia de la București.

Într-un fel, la cum a abordat grupa și la cum i-a ieșit pasiența în timpul meciurilor cu echipele importante, e clar că selecționerul Cosmin Contra a căutat un astfel de scenariu, în care totul să se joace pe final de campanie, „la heirup”, stil care i se potrivește de minune ca antrenor și pe care, în lipsa creionării unui stil de joc recognoscibil, i l-a insuflat și echipei noastre – echipă care s-a dovedit capabilă să se trezească de mai multe ori din pumni și care a marcat, fără excepție, golurile din meciurile esențiale (și nu doar pe acestea) după minutul 58, practic în ultima treime a meciurilor, când se afla cu tabela împotrivă și cu cuțitul la os.

Așa cum a decurs scenariul partidelor-cheie, așa se întrevede și finalul acestei grupe din calificările pentru Euro 2020: la heirup. Avem nevoie de o victorie (și nu chiar la orice scor) cu Suedia, apoi de un egal în Spania (cu Spania lider și deja calificată) pentru a merge direct la Europenele a căror gazdă va fi, anul viitor, și Bucureștiul.

Miza pe Budescu și Alibec

Iar dacă tot a ajuns acolo unde, probabil, și-a dorit, la faza de „totul sau nimic”, Cosmin Contra pare să pregătească jocul ca atare, lucru dezvăluit de selecția pe care a făcut-o pentru acest meci, cu „mingicarii” Budescu și Alibec reveniți la lot după multă vreme.

Puțin probabil să-i vedem titulari, în condițiile în care Mitriță și Stanciu par „bătuți în cuie” după ultimul meci, iar postul de vârf de careu e disputat de Pușcaș și Keseru, dar cu siguranță ambii pot spera să fie schimbările de forcing, dacă scorul nu arată cum ne-am dori după prima repriză.

Probleme pentru stranieri, formă bună din Liga 1

Dincolo de calculate complicate ale grupei și dincolo de valoarea superioară a lotului oaspeților, cu șase oameni din Seria A, câțiva „seniori” cu CV-uri impresionante, Larsson și Granqvist și o vedetă de la Man United ca Lindelof, dincolo de problemele cu accidentații din apărare, Cosmin Contra are probleme cu faptul că mai mulți dintre jucătorii săi nu prea au minute la echipele de club.

Marin, Băluță și Hagi, „întăririle” de la U21, nu prind de etape bune „primul 11” la echipele de club, Tătărușanu și Benzar, la fel. Miza pe „mingicarii” din Liga 1, unde și Nistor face un sezon bun, poate fi și mai justificată pentru selecționer.

Cum, în acești doi ani de mandat, fotbalul Naționalei nu s-a legat mult mai bine decât înainte, un joc inteligent, făcut pe calitățile fotbaliștilor de mare talent din față – Mitriță, Stanciu, Hagi, Coman, Alibec sau Budescu – pare a fi, în momentul de față, șansa noastră cea mai bună pentru a merge mai departe.

Avem nevoie și de o apărare foarte solidă, iar aici ne bazăm iarăși pe omul nostru numărul 1 din preliminarii, Tătărușanu, dar și pe tinerii „olimpici” Rus și Nedelcearu, toți impecabili cu Norvegia. Numai că de această dată un egal nu ne mai ajută cu nimic. E un meci de „totul sau nimic”, trebuie să arătăm că știm să ținem la respect adversarul măcar când nu mai avem altă soluție.

*

Meciul România – Suedia are loc vineri, pe 15 noiembrie, de la ora 21:45, pe „Arena Națională” din București și va fi transmis în direct de ProTV.

Ultimul meci al grupei, Spania – România, se va juca pe 18 noiembrie, pe „Wanda Metropolitano” din Madrid, de la ora 21:45, la fel, în direct de ProTV.

*

Toate calculele pentru calificarea la Euro 2020

După ce Spania s-a calificat matematic la capătul rundei precedente, România și Suedia se află acum în luptă directă pentru locul 2 în grupă, care duce și el direct la Euro 2020. Federația Română de Fotbal a prezentat pe site-ul său, frf.ro, toate scenariile de calificare înaintea ultimelor două runde ale grupei.

Clasament

Scenariul 1: România-Suedia 1-0

Depășim cu două puncte Suedia în clasament înaintea ultimelor meciuri din grupă. La Madrid ne trebuie o remiză, indiferent de scor, ca să ne detașăm la 3 puncte, pentru că suedezii vor învinge aproape sigur Insulele Feroe.

În clasamentul final, vom fi la egalitate de puncte cu Suedia, criteriul de departajare fiind rezultatele directe, 1-0 la București și 1-2 la Stockholm, mergem mai departe datorită golului marcat în deplasare.

Scenariul 2: Batem Suedia la minimum două goluri diferență

Scenariul identic în prima parte celui de mai sus, în clasamentul final vom fi la egalitate de puncte cu Suedia, iar la rezultate directe mergem mai departe cu victorie mai mare decât 2-1, cât au reușit nordicii pe teren propiu.

Scenariul 3: România-Suedia 2-1

Cu un egal al nostru la Madrid + victoria Suediei pe teren propriu cu Insulele Feroe, terminăm la egalitate de puncte cu nordicii. La meciuri directe, fiecare echipă a învins cu 2-1. Se trece, pentru departajare, la criteriul golaverajului general din grupă.

Noi am avea +10, suedezii +8 și meci acasă cu Insulele Feroe în care trebuie să câștige la doar un gol diferență.

Dacă suedezii înving la două goluri diferență, suntem la egalitate și la golaverajul general. Se trece la criteriul numărului mai mare de goluri marcate în grupă. România și Suedia ar avea același număr de goluri, 19, înaintea ultimelor meciuri. Dacă ei înving 2-0, nouă ne trebuie 3-3 la Madrid.

Dacă rămânem la egalitate și în privința numărului de goluri marcate (ei înving 2-0 și noi facem 2-2), se trece la criteriul numărului de goluri marcate în deplasare. Și aici ar fi egalitate perfectă în acest scenariu, fiecare câte 12. Și egalitatea s-ar menține și la următoarele două criterii: număr de victorii în grupă, apoi număr de victorii în deplasare! Abia criteriul fair-play ne-ar departaja, probabil, dar acolo stăm prost, cu 18 puncte de penalizare acum, față de doar 11, cât au suedezii.

Scenariul 4: România-Suedia se termină egal

E un scenariu care ne oferă, realist vorbind, șanse doar pe hârtie. Pentru că am rămâne la un punct în spatele Suediei și ne-am califica doar cu mare noroc: victoria noastră la Madrid și o remiză în Suedia – Insulele Feroe. Varianta acestui egal ar însemna calificare pentru noi și dacă remizăm la Madrid, iar în meciul de vineri învingem Suedia, indiferent de scor.

Dacă ratează locul doi în grupa preliminară, România s-ar mai putea califica la Euro 2020 și trecând printr-un play-off de 16 echipe care se vor bate pentru ultimele patru locuri la Euro.Acest sistem – care ia în calcul rezultatele din Liga Națiunilor – este explicat într-un scurt clip de pe site-ul Uefa. După actualul clasament, România ar putea să apară fie în Grupa A, fie în Grupa C. Iată:

Grupa A: Elveția, Islanda, Bulgaria/Israel/România*
Grupa B: Bosnia, Țara Galilor, Slovacia, Irlanda de Nord
Grupa C: Scoția, Norvegia, Serbia, Bulgaria/Israel/România
Grupa D: Georgia, Macedonia de Nord, Kosovo, Belarus

*În scenariul actual, o tragere la sorți ar urma să decidă care echipă dintre Bulgaria, Israel și România poate ocupa locul liber din Grupa C și care sunt celelalte două echipe distribuite în Grupa A.

*

Lotul lui Cosmin Contra

Portari: Ciprian Tătărușanu (Olympique Lyon, 65/0) Florin Niță (Sparta Praga 2/0), Silviu Lung (Kayserispor, 3/0)

Fundași: Vasile Mogoș (Cremonese, 0/0), Romario Benzar (Lecce, 18/0), Adrian Rus (MOL Fehérvár, 3/0), Ionuț Nedelcearu (FC UFA, 7/0), Iulian Cristea (FCSB, 1/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 0/0) Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 12/0), Alin Toșca (Gazişehir Gaziantep, 17/0)

Mijlocași: Ciprian Deac (CFR Cluj, 22/4), Ianis Hagi (Genk, 8/0), Răzvan Marin (Ajax Amsterdam, 20/1), Tudor Băluță (Brighton, 5/0), Dan Nistor (SC Dinamo 1948, 2/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 5/0), Alexandru Mitriță (New York City FC, 9/2), Florinel Coman (FCSB, 1/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 35/10), Constantin Budescu (AFC Astra, 12/5)

Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets, 36/13), George Pușcaș (Reading, 12/6), Florin Andone (Galatasaray, 25/2), Denis Alibec (AFC Astra, 9/1)

 

FOTO: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.