SCM Râmnicu Vâlcea ratează mult, pierde cu Brest, dar se califică în Main Round-ul Ligii Campionilor

Lead.ro 16 noiembrie 2019

UPDATE

Victoria clară, 34-28, pe care Buducnost a obținut-o cu Bietigheim, a confirmat calificarea lui SCM Râmnicu Vâlcea în grupele principale ale Ligii Campionilor, o performanță frumoasă după șase ani de absență din cea mai importantă competiție europeană.

SCM va ajunge în Main Round fără puncte, dar are avantajul că din Grupa D, dominată de Gyor, vor ajunge în Main Round și două echipe modeste: Savehof, Most sau Krim sunt adversare mai accesibile decât au fost Brest (care intră cu 8 puncte în Main Round) sau Buducnost (4 puncte).

Primele clasate în grupele principale se califică în sferturile de finală, unde locul patru din grupa lui SCM Râmnicu Vâlcea va juca cu locul unu din grupa lui CSM București, calificată în Main Round cu 3 puncte. Alături de Franța și Ungaria, România trimite două echipe în grupele principale. Asta s-a întâmplat ultima dată în 2016, când CSM a reușit să câștige trofeul Ligii Campionilor.

Articolul inițial

Ușor ostenită de lupta asta pe două fronturi, SCM Râmnicu Vâlcea a ajuns la ultimul său meci al anului, returul cu Brest din Liga Campionilor, cu ambiția să șteargă definitiv imaginea lăsată în Franța, în acea primă corecție care a atras după ea și alte trei înfrângeri în Europa. 

Până aici, SCM a pierdut toate meciuri din deplasare, arătând mai bine doar în a doua repriză de la Buducnost, a obținut doar o victorie în primele cinci meciuri – acel succes frumos de acasă cu Bietigheim -, iar ultima etapă a găsit-o aproape de grupele principale, dar nu încă acolo.

Pentru a fi sigure de calificarea mai departe în Main Round (fără puncte), jucătoarele lui Florentin Pera aveau nevoie fie de o victorie cu Brest, cea mai bună echipă a grupei, fie de ajutorul lui Buducnost, care să treacă acasă de mai slab cotata Bietigheim (ora 20.00). 

Puternic încurajate de gălăgioșii lor suporteri și decise parcă să nu stea la mâna altora, Glibko, Fernandez, Da Silva și colegele lor au început bine, s-au dus la 2-0, dar s-au văzut egalate repede de o echipă din Brest care a marcat 35 de goluri în predecentele două deplasări din grupă.

Brest e și liderul campionatului Franței, după ce a câștigat derbiul cu Metz, una dintre favoritele la calificarea în FINAL 4-ul Ligii Campionilor, și echipa lui Gullden, Gros, Niakate sau Toft pare să piardă puncte numai atunci când nu marchează 30 de goluri. Altfel spus, Brest e o echipă cu un atac teribil, care marchează des pe contraatac și pe faza a doua și care nu împărtășește filosofia defensivă pe care echipa națională a Franței și-a construit succesul.

Pera și jucătoarele pe care le antrenează știau asta foarte bine (au primit 37 de goluri în tur), dar tot n-au putut face mare lucru pentru a bloca atacul advers în prima parte.

Vâlcea a condus până la 5-4, înainte ca Brest să lovească de patru ori consecutiv – în mai puțin de trei minute -, pentru a se desprinde la 8-5. Abia aici a reușit apărarea lui Vâlcea să se replieze destul de iute pentru a bloca repunerile rapide prin care Brest a făcut ravagii, iar asta i-a permis Iuliei Dumanska să-și intre tot mai bine în rol: paradele ei au ajutat-o pe SCM să revină, pas cu pas, lângă Brest – nu atât de eficientă și în atacurile poziționale -, și după 21 de minute de handbal foarte spectaculos, Vâlcea a reușit să egaleze la 11.

Din păcate, două greșeli simple la construcție i-au dat ocazia lui Brest să-și arate din nou viteza de reacție pe contraatac, adversarele s-au dus iar la două goluri distanță, 13-11, iar Vâlcea a fost nevoită să-și reia, în ritmul ei mai domol, cursa de urmărire. A egalat Gonzalez, la capătul unei acțiuni pe cât de frumoase, pe atât de migălos construite, dar Brest a repus imediat și a făcut 14-13 (scorul primei reprize) în următoarele trei secunde.

Ritmul de joc e principala – nu și singura – diferență dintre Vâlcea, o echipă care și-a obținut succesul din campionat bazându-se pe apărarea ei agresivă, și Brest, o echipă modernă, care dă foarte, foarte multe goluri simple, preferând să repună și să finalizeze cât se poate de repede, chiar dacă are soluții serioase și la linia de nouă metri. Or aici, la linia de nouă, e altă diferență importantă: în vreme ce franțuzoaicele au două-trei jucătoare care pot marca fără griji de la distanță, Vâlcea are pe interi și la coordonare handbaliste care trebuie să caute mai degrabă pătrunderea decât aruncarea de la linia punctată.

Singura jucătoare care se încumetă să arunce mai des de la distanță e Glibko, și exact așa a deschis ucraineanca repriza a doua: cu un trasor sub bara lui Toft, pentru 14-14.

Au urmat 10 minute în care Vâlcea și Brest au trecut pe rând la conducere, SCM cu ajutorul unor faze de toată frumusețea, în care mingea a circulat în mare viteză, iar Brest bazându-se ba pe repunerile iuți, ba pe forța de aruncare. Și tot jocul acesta fizic s-a dovedit mai eficient, cu Brest desprinsă din nou la două și apoi trei goluri, 20-17, înainte ca Pera să ceară primul timeout al reprizei secunde, cu 20 de minute înainte de final.

Mutarea asta a tăiat ritmul lui Brest, Glibko a profitat și a găsit alte două goluri frumoase, SCM s-a apropiat la un singur gol, dar a ratat șansa egalării, exact când jocul părea să se întoarcă în favoarea ei.

O serie de ratări simple ale lui SCM – chiar și de la șapte metri și de pe semicerc – au ținut-o pe Brest înainte, dar campioanele României nu s-au lăsat descurajate. Dumanska a dat semnul asaltului de final, printr-o paradă impresionantă la pătrunderea lui Gros, însă agresivitatea cu care SCM a reușit să stopeze atacul lui Brest a fost sancționat cu o eliminare de două minute foarte costisitoare: pe această superioritate, franțuzoaicele au marcat de două ori și s-au dus la 25-22, cu două minute înainte de final.

SCM a mai avut timp de un gol și de o nouă ratare de la șapte metri (a patra!), când egalul încă mai era posibil. S-a terminat 26-23 pentru Brest, o înfrângere care le obligă pe campioanele României să aștepte cu emoție meciul dintre Buducnost și Bietigheim.

SCM Râmnicu Vâlcea închide anul pe primul loc în campionatul intern (un punct mai mult și un meci mai puțin decât Corona Brașov, 5 puncte în plus față de CSM), dar și cu sentimentul că se putea mai bine în aceste prime șase meciuri din Liga Campionilor. Și mai ales în acest meci cu Brest, în care SCM a demonstrat că accidentul din tur poate fi pus pe lipsa experienței, nu pe lipsa valorii. Și tocmai de-asta ar fi atât de important ca drumul lui SCM să continue și în primăvara competiției.

Vestea bună pentru echipa lui Florentin Pera – dacă se califică până la urmă în grupele principale, chiar și fără puncte – e că din Grupa D, dominată de Gyor, vor ajunge în Main Round și două echipe modeste: Savehof, Most sau Krim sunt adversare mai accesibile decât Brest sau Buducnost. Dar astea sunt calcule care trebuie făcute mai târziu, după meciul dintre Buducnost și Bietigheim (ora 20.00).

Până atunci, Brest e sigură că va intra în Main Round maximum de puncte, 8, în vreme ce Buducnost are tot interesul să câștige cu Bietigheim, pentru a merge în grupele principale cu 4 puncte.

Context

Acum șase ani, ultima dată când a jucat în cea mai importantă competiție europeană intercluburi, Oltchim – așa cum s-a numit echipa din Râmnicu Vâlcea înaintea desființării din 2013 – a mers până în semifinale, o dublă tur-retur pierdută în fața lui Gyor, care avea să și câștige finala cu Larvik. Era al doilea an consecutiv când Gyor reușea să o oprească pe campioana de atunci a României în semifinale, o fază a competiției atinsă în patru din ultimele cinci sezoane, incluzând aici și finala pierdută cu Viborg în 2010.

E o istorie recentă care, trecută prin așteptarea și așteptările unor fani care iubesc cu atâta pasiune handbalul, pare mult mai îndepărtată. Vâlcea nu mai are forța europeană de atunci, dar asta poate și pentru că multe jucătoare tinere nu au o experiență însemnată în Liga Campionilor. Chiar și Florentin Pera e la primul lui sezon în cea mai prestigioasă competiție europeană intercluburi. Mai mult, cu mai multe handbaliste importante aduse în vară, între ele Elghaoui, Norgaard, Gonzalez sau Liscevic, SCM a arătat până la returul cu Brest – cea mai bun meci reușit de Vâlcea în grupe – ca o echipă în construcție.

Pera, jucătoarele lui și suporterii lor speră acum că vor primi șansa să arate alt chip în Main Round, când cele cinci jucătoare pe care SCM Râmnicu Vâlcea le trimite echipei naționale se vor întoarce de la Campionatul Mondial din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie).

 

Foto: Ionut Buharu/ Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.