Chris Coleman, antrenorul Țării Galilor: „În viață am avut mai multe eșecuri decât victorii. Nu mă tem de eșec.” Iar galezii nu se îmbată cu succesul lor istoric

Ancuța Iosif 2 iulie 2016

„N-o să ni se urce la cap, am grijă să le amintesc constant jucătorilor de unde am plecat și câte am făcut ca să ajungem aici”, a spus Chris Coleman presei internaționale după ce galezii au trecut de sferturi și de Belgia (3-1), aterizând în semifinale. „Nici nu ne putem gândi la victorie, o luăm pas cu pas, momentan ne gândim la următoarea provocare”.

„Visezi la nopți ca asta, dar să fii îndeajuns de norocos să fii implicat într-o astfel de performanță este incredibil”, a mai spus selecționerul Țării Galilor. „Poziția în care ne aflăm acum este incredibilă, pentru că ani buni am fost cât se poate de departe de acest Campionat”.

Galezii au ajuns în sferturile Cupei Mondiale din 1958, dar n-au fost niciodată în semifinalele unui turneu major, și provocarea a fost, cum bine au scris cei de la The Guardian, să depășească fotografiile sepia ale unei ere fotbalistice apuse. Aseară n-au făcut altceva decât să răspundă provocării, de fapt s-o onoreze, când nimeni nu se aștepta.

Coleman sublinia tocmai faptul că e un teritoriu nou pentru ei – n-au mai fost aici, nu știe nimeni la ce să se aștepte, dar ce știe el sigur este că își va ține jucătorii sub control. Pentru că acum au nevoie să stea uniți, să fie o echipă. Să tacă și să facă, ca până acum. În același timp, jucătorii sunt conștienți de unde vin și selecționerul speră că nu va fi pus în situația să le reamintească.

Singura parte proastă a unei nopți magice în Franța a fost că Țara Galilor a rămas fără doi dintre cei mai buni jucători pentru semifinale – Ben Davies și Aaron Ramsey. „Aaron a fost, în opinia mea, unul dintre cei mai buni jucători ai turneului”, a spus Coleman. „Cred că să primești două cartonașe galbene în cinci meciuri și să ratezi semifinala e puțin dur, dar regulile sunt reguli”. Echipa a făcut ce a trebuit să facă pentru a trece de Belgia, a adăugat selecționerul, iar ei au încasat o lovitură pentru binele echipei. „Aaron și Ben sunt mari pierderi pentru noi, dar pot fi foarte mândri de contribuția lor. Nu am fi unde suntem fără contribuția lor.”

Tipul victoriei galezilor ne provoacă să folosim cuvântul „magic” atunci când ne referim la seara ce tocmai a trecut și la o bucată de vis devenită realitate. Belgienii au deschis scorul în prima parte a meciului, printr-un șut năprasnic care a găsit culoarul favorabil. „Când ești în fața unei echipe atât de bune precum Belgia”, spunea Coleman, „ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să iei primul gol”. Dar cum de ce ți-e frică nu scapi, și după ce fricile cele mai adânci ți-au fost confirmate, completa antrenorul, nu poți face altceva decât să continui cu strategia jocului, cu planul.

„Odată ce am egalat, am devenit stăpâni pe prima jumătate. Nu multe echipe reușesc asta în fața Belgiei”. După 1-1, au înaintat și înaintat, s-au dus la 2-1, s-au apărat precum soldații – cum spunea Coleman, apoi s-au desprins decisiv la 3-1. Nimeni nu se aștepta, obiectiv, la deznodământul ăsta, dar mulți își doreau să vadă un strop de magie. După toate surprizele de la EURO (Anglia și Spania și-au făcut bagajele cam repejor, Islanda e încă în Franța, acum galezii), nici nu mai putem face previziuni  la acest Campionat European. Deși o lozincă veche, prăfuită și adesea folosită ca scuză, aici orice este posibil.

Mark Wilmots a acceptat repede înfrângerea. „Nu am fost suficient de buni, e foarte simplu”, a spus selecționerul Belgiei. „Țara Galilor a avut un joc mai bun, o mentalitate mai bună. Noi am început bine și am avut șanse să închidem jocul, dar nu am fost destul de eficienți. Galezii au avut o echipă bună, cu jucători cunoscuți precum Ramsey, Bale, Robson-Kanu și într-un final au fost mai puternici. Știam că nu va fi ușor. Pentru noi este un eșec, dar nu putem juca partida din nou. S-a terminat. Tot ce putem face este să ne uităm spre următorul turneu de calificare.”

Wilmots, care a spus și că se gândește la o demisie odată ce campionatul se va încheia, a vrut să sublinieze că a fost nevoit să înlocuiască doi dintre jucătorii din apărare și asta l-a costat mult. Nici el nu poate explica exact cum e posibil să conduci primele 20 minute din meci, apoi „să cazi la 15 metri dedesubt”, cert este că s-a întâmplat, lucru care n-a făcut decât să-i ridice pe galezi, metru cu metru. Wilmots a vorbit și despre frică și despre echipa tânără și neexperimentată pe care-o conduce.

Hal Robson-Kanu, votat jucătorul partidei după un al doilea gol savuros, a declarat că victoria galezilor a fost meritată pe deplin, însă atât de greu de obținut. „Suntem în al nouălea cer, doar muncim de ani de zile pentru o noapte ca asta! Apreciem toată susținerea și suntem atât de mândri să ne facem națiunea mândră. Am venit în acest turneu ca underdogs, dar performanța de a ajunge printre primele patru echipe de la Campionat se datorează tuturor celor implicați, jucători și staff. Nu știu cât vom sărbători, suntem profesioniști și ne așteaptă alt meci după colț, dar cu siguranță ne vom destinde.”

În timp ce belgienii își fac bagajele și Wilmots analizează greșelile jucătorilor săi, popularitatea lui Coleman crește rapid. După ce a declarat că nu-i este frică de eșecuri, pentru că în viață a avut mai multe eșecuri decât victorii, Coleman ne îndeamnă pe toți să visăm.

Recomandăm spre citire și cronica serii semnată de Chris Jones pentru espnfc.com.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.