Pentru Dortmund, acest derbi cu Bayern e definitoriu: poate BVB să redevină relevantă în Germania și în Europa?
Andrei Năstase 25 mai 2020Marți seară (19.30), în deschiderea „săptămânii engleze“ („englische Woche“) din restartul Bundesligii, la șapte ani distanță de finala lor de Champions League de pe Wembley, Borussia Dortmund și Bayern München ne vor oferi primul mare derbi al fotbalului în vremea Coronavirusului.
Pentru BVB și promoția 2019-2020, a venit vremea examenului anual de maturitate: față în față cu mai marea Bayern, Dortmund trebuie să-și arate acum intențiile și, în final, să-și aleagă identitatea: vrea (și mai poate) Borussia să fie mai mult decât un excelent loc de formare și lansare a tinerelor talente? Sau sunt de ajuns afacerile și încasările solide din ultimii ani? Mai vrea Dortmund să fie temută în Germania și în Champions League? Sau îi este suficient să fie admirată?
Sunt întrebări la care conducerea, antrenorul și jucătorii Borussiei vor răspunde singuri, cât se poate de onest, căci impunătorul Signal Iduna Park va fi din nou pustiu, așa cum a fost și cu Schalke.
*
În ultimii șapte ani, Dortmund a produs – sau cumpărat și dezvoltat – o mulțime de jucători buni, dar marile performanțe nu doar că au lipsit, dar au părut să fie, până anul trecut, abandonate cu totul. Între 2013 și 2018, Bayern a câștigat titlul cu un avans mediu de aproape 24 de puncte față de Dortmund. Și nici măcar sezonul trecut, când a început returul cu 7 puncte înaintea lui Bayern, BVB n-a putut merge până la capăt, învinsă cu 5-0 la München, meciul prin care Bayern și-a depășit rivala în clasament.
De fapt, în ultimele cinci jocuri directe din campionat, Dortmund a câștigat o singură dată, în toamna lui 2018 (3-2), și a pierdut de patru ori: o dată acasă (3-1) și de trei ori în deplasare, la scoruri de groază: 6-0, 5-0, 4-0 pentru Bayern, cu BVB găsind doar patru șuturi pe poartă în toate aceste trei deplasări din Bavaria.
Pentru tot talentul din vestiarul lui Dortmund, pentru toată viteza și fantezia din atac și în ciuda rolului său de David în luptă cu prea puternicul Goliat, lui BVB i-a lipsit ceva foarte important în ultima vreme. Și nu neapărat banii, pentru că Dortmund e pe locul 12 în topul încasărilor, cu aproape 380 de milioane de euro. A lipsit spiritul, mai cu seamă spiritul de campioni. Și poate tocmai de-asta BVB e obligată să se întrebe, măcar de data asta, dacă poate forma campioni fără ca ei să câștige ceva important.
Sigur, Dortmund poate să-i cucerească și mai departe pe cei care iubesc fotbalul spectaculos, doar că și aici există concurența neiertătoare a lui Bayern: campionii au mai multe goluri, Lewandowski încă mai speră să atingă borna 40 în acest sezon, Müller (nu Sancho) e cel mai bun servant al Bundesligii (17 pase decisive), iar Gnabry, Coman, Alcantara și chiar Kimmich sau tânărul Davies au făcut și ei destul spectacol și în Bundesliga, dar și într-o Ligă a Campionilor pe care Dormund a părăsit-o iar, pentru al treilea an la rând, în faza optimilor de finală.
Și totuși.
Odată cu aducerea lui Haaland și (mai ales) Emre Can, BVB are din nou un atacant pe măsura lui Lewandowski, dar și un om dur, curajos și bun la toate în zona de mijloc. În plus, Can e format la München, a făcut parte din echipa triplei lui Jupp Heynckes în 2013, a câștigat titlul în Serie A cu Juventus și are, măcar declarativ, ambiția să conteste supremația lui Bayern: „Nu am venit la Dortmund pentru a consolida locul doi în spatele lui Bayern. Am venit aici pentru a mă lupta la titlu”, a spus neamțul zilele trecute.
Ei bine, BVB are chiar șansa asta marți.
Pornim de aici:
De va bate Dortmund, avansul lui Bayern va fi redus la un singur punct, cu șase etape înaintea finalului. Șase etape în care Bayern mai are de jucat și cu Monchengladbach (acasă), și la Leverkusen, a treia cea mai în formă echipă a campionatului.
Dacă va bate Bayern, atunci avansul va crește la 7 puncte, iar bavarezii o să fie mari favoriți la un nou titlu în Bundesliga – ar fi al optulea consecutiv.
În fine, un eventual egal ar putea-o readuce pe Leipzig, și poate chiar pe Leverkusen, în lupta pentru un titlu pe care, dacă nu lucrurile nu se schimbă repede, câștigătorii îl vor sărbători în izolare.
Table check 📊👀#BundesligaMD27 pic.twitter.com/4zX452TgRs
— Bundesliga English (@Bundesliga_EN) May 24, 2020
„Este un meci foarte important și pentru noi, și pentru ei, iar eu cred că va fi și un meci foarte spectaculos. Dar nu cred că titlul se va decide acum – indiferent de rezultat“, a prefațat derbiul Hansi Flick, antrenorul lui Bayern, după curioasa victorie cu Frankfurt (5-2, de la 3-0 și apoi 3-2), un meci în care Bayern i-a oferit Borussiei câteva motive să se teamă, și apoi tot Bayern i-a oferit adversarei de marți motive de optimism.
Atacul campioanei arată la fel de potent ca cel al pretendentei Dortmund, însă cele două goluri primite repede din corner, precum și alte două-trei ocazii mari pe care Frankfurt le-a găsit după 0-3 (și chiar la 2-3), ne-au arătat o relaxare pe care BVB, cu energia ei fantastică din atac, ar putea să o taxeze mult mai sever.
Totuși, după un 2-0 liniștit, nu și impresionant, la Wolfsburg, Lucien Favre a spus că „nu vreau să vorbim despre Bayern. Trebuie să ne bucurăm de victoria noastră de astăzi. Acesta este cel mai important lucru”, a spus antrenorul.
„Noi suntem în plin marș. Dortmund este în plin marș. Așa că așteptăm cu nerăbdare meciul”, a adăugat și Thomas Müller, cel care a ajuns la 17 pase decisive în acest campionat, una mai mult decât Jadon Sancho, cel care face și desface în atacul lui Dortmund.
De altfel, atât de puternice sunt BVB și Bayern în atac, încât cele câteva sute de milioane de telespectatori care se vor uita, din izolare, la Der Klassiker, au toate motivele să anticipeze un meci cu goluri multe.
Vești din cele două vestiare
Dortmund i-a recuperat la țanc pe Sancho, Emre Can, Witsel și Reina – toți în zona de mijloc, dar ultimii doi încă nepregătiți pentru un meci întreg -, iar Hummels, care a avut mici dureri la tendonul lui Ahile în meciul de la Wolfsburg, pare că va juca și el contra fostei sale echipe. În condițiile astea, singurii absenți ai lui Favre vor fi căpitanul Reus (probabil pentru tot restul sezonului) și fundașii Zagadou și Schulz.
Dincolo, Bayern n-a reușit să-l recupereze pe Thiago Alcantara, iar asta s-ar putea să fie o pierdere masivă într-o zonă centrală în care Kimmich și Goretzka au jucat un singur meci împreună – cel cu Frankfurt. Tot la mijloc, dar de data asta pe bandă, Serge Gnabry a fost recuperat, însă Flick nu știe dacă poate conta pe el de la început. Boateng, înlocuit și el pe finalul meciului de sâmbătă, e într-o situație similară, iar Coutinho, Tolisso și Sule au șanse mici să mai joace pentru Bayern în acest sezon.
Posibile formule de start
Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek, Hummels, Akanji – Hakimi, Can/Delaney, Brandt, Guerreiro – Sancho, Hazard, Haaland
Bayern München: Neuer – Pavard, Boateng/Hernandez, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Gnabry/Perisic, Müller, Coman – Lewandowski
De notat
Bayern a bătut-o rău pe Dortmund în ultimele două întâlniri, 4-0 și 5-0 în Bavaria, însă Dortmund a câștigat ultimul meci de pe Signal Iduna, în toamna lui 2018, un 3-2 care o ducea pe BVB la 7 puncte în fața lui Bayern. A fost insuficient.
Tot Dortmund a câștigat și Supercupa din luna august, așa că Favre are un record perfect contra lui Bayern (antrenată atunci de Kovac) pe teren propriu.
Bayern are atacul mai bun până aici (80 de goluri, cu șase mai multe decât BVB), însă Haaland (10 goluri), Sancho (14) și Reus (11) fac din Dortmund singura echipă cu trei marcatori a cel puțin 10 goluri. La Bayern sunt doi: Lewandowski (27) și Gnabry (11).
Lewandowski e cel mai bun marcator până aici, cu 27 de goluri în 25 de meciuri – adică un gol la fiecare 82 de minute -, în vreme ce Haaland, transferat de Dortmund în ianuarie, are deja 10 goluri – unul la fiecare 69 de minute jucate.
Patru jucători au cunoscut acest derbi din ambele părți: Lewandowski, Hummels, Götze și, acum, Perisic.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni