Asta o să usture: Haaland reușește un hattrick, Naționala României pierde la scor în Norvegia. Avem patru idei și câteva întrebări „la cald”
Ciprian Rus 11 octombrie 2020Cu trei goluri primite de la excelentul Erling Haaland, România pierde foarte clar în Norvegia, Mirel Rădoi și jucătorii lui au nevoie de o reacție după acest 0-4 sever, dezolant, îngrijorător. Și asta pentru că Norvegia, care a ratat și ea prezența la EURO 2021, eliminată de Serbia în același baraj pe care România l-a pierdut în Islanda, a părut să joace la alt nivel.
E drept, știam că în echipa lor sunt nume mai sonore: mai ales Haaland (Borussia Dortmund), Odegaard (Real Madrid) sau Elyounoussi (Celtic), dar nici cu Sorloth, ajuns la RB Leipzig, nu te faci de râs. Dar nu credeam că echipa cu care România făcuse două egaluri cu Norvegia anul trecut (2-2 la ei, 1-1 la noi) e în stare de acest 4-0 sec, care ne trimite acasă cu o sumedenie de întrebări:
Ce s-a întâmplat cu energia pe care numirea lui Mirel Rădoi o adusese la echipă? Ce s-a întâmplat cu jucătorii care au reușit acele prime două meciuri bune – pe alocuri chiar foarte bune – contra Irlandei de Nord și Austriei? Și la ce să ne așteptăm de aici încolo, de vreme ce meciul cu Austria vine peste alte trei zile?
Până la răspunsuri, iată primele idei de după meci:
Schimbările
Șapte schimbări între meciul decisiv cu Islanda și meciul al treilea din Liga Națiunilor contra Norvegiei. Doar Tătărușanu, Burcă (omul cu statisticile cele mai bune la Reykjavik), Manea (singurul fundaș dreapta de meserie din lot) și Crețu s-au „salvat” după durerosul eșec din semifinalele „play-off”-ului Campionatului European. Nu doar atacul, criticat fățiș după meci și schimbat, de altfel, încă de la pauză, a fost lăsat pe bancă, ci și oameni de la mijloc și din apărare.
Sistemul
În loc de 4-3-3, Mirel Rădoi a încercat un 4-2-3-1, dar nici configurația echipei, nici sistemul de joc nu au putut evita un eșec pe undeva previzibil, după șocul emoțional de la Reykjavik și după schimbările precipitate care i-au urmat – motivate sau nu de criticile venite din țară. Sistemul cu doi (aproape trei) închizători – Cicâldău și Marin lângă Crețu – nu a ajutat la recuperarea utilă a mai multor mingi, și cu atât mai puțin la montarea unor atacuri. La fel, nici zona de atac, cu Pușcaș, Hagi și Iancu, nu a făcut mare lucru în față.
Psihicul
Deși venea ea însăși după o eliminare de la turneul final al Euro 2021, Norvegia a jucat proaspăt și dezinvolt, dominând România din toate punctele de vedere. România a jucat curajos primele 10 minute, când Pușcaș a apărut destul de periculos în careul advers, dar s-a tăiat imediat după primul gol, primit în minutul 12. Minut după minut, presiunea i-a făcut pe ai noștri să greșească tot mai mult, ocazii cu care calitățile lui Odegaard, Haaland și Sorloth au ieșit numaidecât la iveală. Au fost 4 goluri, dar puteau fi, la fel de bine, vreo 7-8, dacă Tătărușanu nu mai scotea câte o minge.
Viitorul
S-a discutat și în ultimele zile, s-a discutat și mai demult: de ce a fost ales Mirel Rădoi la conducerea Naționalei? Calificarea la Euro a fost pierdută, indiscutabil, de echipa condusă de Cosmin Contra, misiunea (dublă) a lui Rădoi, în deplasare, contra Islandei și, eventual, Ungariei, era aproape imposibilă.
Mirel ne-a sedus la tineret tocmai prin faptul că părea omul propriilor idei. Schimbările din ultimele zile, pe fondul criticilor venite din țară, devoalează un Rădoi șovăielnic. Selecționerul mai are un meci greu, cu Austria acasă, iar contextul nu joacă în favoarea sa.
E nevoie de o limpezire a ideilor și de o proiecție a lor spre adevăratul obiectiv al Naționalei: am pierdut deja un obiectiv, am pierdut, după două meciuri, entuziasmul primelor impresii lăsate cu Irlanda de Nord și Austra, acum e în joc (din nou) speranța că putem juca altceva decât am făcut-o în ultimii ani. Iar în locul egalurilor din ultimii ani cu Norvegia, Mirel și băieții lui revin acasă cu 4 goluri în sac.
După meci. Mirel Rădoi: „Îmi e rușine de rușinea suporterilor”
„Am spus încă de la tragerea la sorți că Austria și Norvegia se vor bate pentru locul 1 în grupa noastră, asta cred și acum.
Norvegia a fost mult mai proaspătă decât noi, deși a jucat un meci greu, ca și noi, după trei zile. Totuși, îmi e greu să înțeleg cum Norvegia a fost mai proaspătă ca noi, deși a jucat 120 de minute în barajul cu Serbia. Și îmi e greu să înțeleg cum jucători de la noi cu mare calitate tehnică nu pot să facă o preluare.”
„Îmi e foarte rușine de rușinea unui popor care a trăit azi o umilință. Am gânduri așa de negre, că mă gândesc la o limitare de scor la meciul cu Austria. La cum am arătat azi, îmi e teamă de asta. Noi nu am arătat nimic azi.”
*
În celălalt meci al grupei noastre, Austria (3 puncte în primele două meciuri) joacă în Irlanda de Nord (un singur punct, egalul cu România).
România are un egal, o victorie și o înfrângere după primele trei etape ale noului sezon din Liga Națiunilor. Pste trei zile, urmează alt meci dificil: reîntâlnirea cu Austria, pe care Mirel Rădoi și ai săi au bătut-o în deplasare – un 3-2 frumos, curajos – în urmă cu doar o lună. Ce s-a întâmplat de atunci? Greu de spus acum.
Indiferent de rezultatul cu Austria, Naționala trebuie să își recalibreze obiectivele. Dacă facem asta, mai avem o șansă să vedem un fotbal bun jucat de „tricolori”. Dacă nu, vânătorii de rezultate la alibi vor reveni pe banca României.
*
Norvegia 4 – 0 România
Au marcat: Haaland (’13, ’64, ’74), Sorloth (’39)
Norvegia: Jarstein – Elabdellaoui, Strandberg, Ajer, Meling – Normann, Berge – Odegaard, Elyounoussi, Haaland – Sorloth
Rezerve: Hansen, Rossbach, Ostigard, Rosted, King, Berg, Svensson, Linnes, Midtsjo, Henriksen, Hauge, Thorsby
Antrenor: Lars Lagerback
România: Tătărușanu – Manea, Burcă, Toșca, Bancu – Cicâldău, Crețu, R. Marin – Iancu, Pușcaș, I. Hagi
Rezerve: Niță, Lazar, Hanca, Bălașa, Alibec, Maxim, Keșeru, Deac, Mitriță, Grigore, Camora, Stanciu
Antrenor: Mirel Rădoi