Ce meci, ce victorie imensă pentru Dinamo! Campioana României trece de puternica Veszprem, câștigă două puncte esențiale în Liga Campionilor

Andrei Năstase 28 octombrie 2021

Dinamo București câștigă un meci superb și foarte tensionat cu Veszprem, 31-29, își oferă o nouă dovadă că are calitatea – și curajul – să se bată de la egal cu cele mai puternice echipe europene. Campioana României are 4 puncte din primele șase  meciuri ale Grupei B, o grupă teribil de grea în care jucătorii lui Xavi Pascual au învins deja doi coloși: Vive Kielce și acum Telekom Veszprem.

Meciul s-a jucat și în amintirea îndrăgitului Marian Cosma, înjunghiat mortal în februarie 2009, la vârsta de 26 de ani. Marian a fost unul dintre cei mai valoroși pivoți români. A jucat patru sezoane la Dinamo, înainte să fie transferat de Veszprem – acolo a apucat să joace doar trei sezoane. El a rămas în inimile foștilor săi colegi și suporteri, așa cum rămâne în sufletul jucătorilor și suporterilor dinamoviști, care astăzi i-ar fi scandat numele cu mare dragoste. Așa, doar tatăl său lui Marian, Petre Cozma, a fost în Ștefan cel Mare pentru meciul dintre echipele fiului său.

*

Dinamo s-a întors în propria sală cu intenția de a rupe seria înfrângerilor. Au fost patru consecutive, două în deplasările imposibile de la Barcelona și Paris, celelalte două frustrante, de fiecare dată la un gol diferență, întâi cu Porto, apoi, acum exact o săptămână, pe terenul lui Motor Zaporoje. În ambele meciuri cu cele două adversare directe la locurile 5-6, Dinamo a avut cel puțin egalul în mână.

Poate și pentru a întoarce norocul în favoarea lor, Xavi Pascual și ai lui au început tare meciul cu puternica Telekom Veszprem – una dintre favoritele tradiționale la calificarea în Final 4. Ghionea, Shebim și Sorhaindo au ținut-o pe Dinamo aproape de Vesprem în primele minute, până la 4-4, când Veszprem, cu excelenții Maqueda și Omar, doi dintre cei mai buni marcatori la Mondialul din Egipt, s-a dus la 6-4.

A fost momentul care i-a ambiționat și mai tare pe dinamoviști. Cu puternicii Dissinger și Sorhaindo tot mai agresivi în apărare, Dinamo a reușit să revină imediat, profitând și de primele eliminări de două minute în echipa adversă. Mai mult, când Ghionea și Nantes au finalizat bine două contre rapide, campioana României s-a desprins la două și apoi trei goluri, 11-8, obligându-l pe antrenorul lui Veszprem să ceară primul lui time-out.

Mutarea a tăiat ritmul excelent al dinamoviștilor, Marguc și Nenandic au adus din nou echilibrul, 13-13, însă Dinamo s-a dus la vestiare cu un gol avans.

Până aici, jocul bun al lui Dinamo ne-a amintit că pe același teren a pierdut și Vive Kielce, unul dintre liderii complicatei Grupe B. De fapt, polonezii – și ei printre favoriții fazelor finale – au pierdut doar cu Dinamo; și au câștigat și cu Veszprem, dar și cu PSG.

La fel cum acea victorie din prima etapă a Ligii Campionilor ne-a arătat o echipă a lui Dinamo care poate juca la nivelul celor mai bune echipe europene, prima repriză din meciul cu Veszprem le-a dat dinamoviștilor speranțe că pot repara acum din stricăciunile provocate de înfrângerile cu Porto și Motor Zaporoje.

Iar repriza a doua a început în același echilibru în care s-a terminat prima. Veszprem a egalat imediat și a condus de două-trei ori, până la 17-16, însă Dinamo și-a crescut din nou nivelul, a găsit câteva goluri spectaculoase și s-a desprins din nou la +2, 19-17.

Când portarul Ghedbane a început să închidă tot mai bine poarta, diferența a crescut la 21-18, după o pătrundere în viteză a lui Alex Pascual, la al patrulea său gol.

Aici, la jumătatea reprizei secunde, au fost cele mai bune minute ale lui Ghedbane, care a scos din toate pozițiile și le-a dat ocazia colegilor să marcheze câteva goluri simple: Shebib l-a semnat pe unul dintre ele, după o aruncare din propriul nouă metri.

La 23-19 pentru Dinamo, echipa lui Veszprem s-a adunat pentru un nou time-out.

Însă problemele lui Xavi Pascual au început puțin mai târziu, când Dinamo a primit a patra eliminare de două minute a reprizei – de data asta chiar la portarul Ghedbane. Pe fondul acestor eliminări, Veszprem a venit la doi pași în spate, 24-22, obligându-l pe Pascual să-și tempereze puțin jucătorii.

Time-out-ul lui a venit exact la țanc, Bannour a marcat pe atacul următor, tot el a scos un șapte metri transformat de Vali Ghionea (al 6-lea lui gol), și Dinamo s-a dus din nou la patru goluri, 26-22, cu ceva mai mult de 10 minute rămase de jucat.

Până aici, Dinamo a făcut probabil cel mai bun meci al său în actuala ediție de Liga Campionilor. Lucru confirmat imediat de Raul Nantes, care s-a grăbit să-l egaleze pe Ghionea la numărul de goluri: 27-23!

Însă finalul de meci nu avea cum să fie ușor. Mai ales că Militaru, foarte bun pe faza defensivă, a primit al doilea cartonaș galben și a fost trimis definitiv pe bancă. Iar Veszprem a profitat imediat. Doar două minute mai târziu, după trei atacuri ratate pentru Dinamo, maghiarii au egalat la 27. Patru goluri consecutive, ultimul marcat de excelentul Nenadic.

Atacul lui Dinamo a fost deblocat de curajosul Bannour, unul dintre cei mai importanți jucători ai lui Dinamo în ultimii ani, un tip cu brațul puternic în momentele-cheie. Dincolo, Veszprem a avut în Nenadic un jucător aproape imposibil de oprit. El a egalat pentru Veszprem, înainte ca Ghionea, deschis fantastic de Dissinger, să-și tragă echipa înainte: 29-28, minutul 58.

Cu o determinare fantastică în apărare, Dinamo a reușit să-i refuze lui Nenadic al 9-lea, iar Ghionea a pătruns și a finalizat perfect pentru 30-28, cu vreo 60 de secunde rămase de jucat. Și tot n-a fost simplu, tot n-a fost fără emoții. Dar a fost bine, a fost foarte bine și cu final fericit: Bannour a închis tabela la un 31-29 de toată frumusețea!

Cei mai buni marcatori ai lui Dinamo au fost Ghionea, cu 8 goluri, Nantes și Bannour, cu 6, respectiv 4 reușite. Însă va fi greu să alegi cel mai bun om al unei echipe care a tras într-adevăr în aceeași direcție și cu aceeași intensitate.

Victoria asta improbabilă va aduce multă bucurie la Dinamo, care zilele trecute a primit și altă o veste bună: punctele pe care le-a adunat în Europa în sezoanele precedente îi vor permite campioanei României – și Dinamo nu pare să cedeze ceva în campionatul intern – să joace direct în cea mai puternică competiție. Fără să mai depindă de invitația EHF.

E o veste care le poate da ceva mai multă liniște investitorilor de la Dinamo, care vor putea probabil să asambleze mai din timp echipa de anul viitor.

Până atunci, Dinamo rămâne cu șanse să prindă optimile de finală în actuala ediție a Ligii Campionilor. Esențiale devin acum cele două meciuri cu Flensburg, o echipă germană care a câștigat un singur punct din primele cinci meciuri. Nemții joacă mai târziu cu Motor Zaporoje. Porto are de jucat cu Barcelona.

Context

Dinamo – care a primit o invitație de la Federație Europeană – a revenit în Liga Campionilor după un an de absență. Și cu serioase întăriri. Pe lângă antrenorul Xavier Pascual – venit la București după ce a câștigat tot ce se putea câștiga în cei 12 ani petrecuți pe banca Barcelonei – Dinamo a adus și 10 noi (și foarte valoroși) jucători, între ei și cinci foști câștigători ai Ligii Campionilor.

În condițiile astea, echipa antrenată de Pascual (selecționerul echipei masculine a României) e un soi de pachet-surpriză într-o ediție a Ligii Campionilor în care nimeni nu o poate subestima. De fapt, ăsta e și obiectivul acestor investiții: Dinamo să devină o prezență obișnuită în Liga Campionilor. Și chiar în fazele eliminatorii. 

La primul meci de Liga Campionilor cu Xavi Pascual pe bancă, Dinamo reușise și prima victorie impresionantă: 32-29 cu Kielce, una dintre favoritele Grupei B. Au urmat două înfrângeri cât se poate de diferite: prima la Paris, unde PSG a câștigat cât se poate de clar, 41 la 30, a doua la București, 26-27 cu Porto, un meci pe care Dinamo are motive să-l regrete. Pentru că portughezii sunt și ei adversari direcți pentru clasarea pe locurile 5-6, ultimele care duc în optimile de finală.

Dinamo a jucat sezonul trecut în grupele EHF European League, a doua competiție a Europei. Asta după ce cu un an în urmă impresionase în grupele secundare ale Ligii Campionilor, de unde s-a calificat până în optimile de finală (anulate din cauza restricțiilor legate de pandemia de Covid). 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.