A fost bine pentru o repriză: Dinamo pierde cu Flensburg, are nevoie de puncte în a doua parte a grupelor Champions League

Lead.ro 17 noiembrie 2021

După victoria excelentă cu Veszprem din etapa precedentă, Dinamo n-a rezistat decât o repriză cu Flensburg, vicecampioana Germaniei: a fost 37-30 pentru o echipă germană care începe să joace pe măsura așteptărilor. Mai energici și mai inspirați la finalizare, nemții s-au desprins devreme în a doua repriză, ajutați parcă și de generozitatea unei apărări dinamoviste care a avut (multe) zile mai bune.

Totuși, până aici, la jumătatea drumului în faza grupelor, Dinamo a arătat multe lucruri bune. Și multă calitate. Echipa antrenată de Xavi Pascual a pierdut clar cu PSG și Barcelona, a câștigat entuziasmant cu Kielce și Veszprem, însă a pierdut la un gol diferență și cu Porto, și cu Motor Zaporozhye, două dintre adversarele directe pentru calificarea în optimile de finală.

Meciul

Poate și pentru că este situat atât de aproape de granița Germaniei cu Danemarca, Flensburg e un oraș care iubește cu pasiune handbalul. Echipa locală a câștigat Liga Campionilor în 2014 – o surpriză în finala germană cu Kiel – și a continuat să fie una dintre echipele serioase ale Bundesligii. Nu se câștigă prea ușor în sala Flens-Arena (peste 6.000 de locuri), dar asta nu i-a interesat pe puținii și gălăgioșii suporteri dinamoviști care au făcut deplasarea în nordul Germaniei. Și au avut ce vedea.

Meciul a început într-un ritm alert, cu multe finalizări precise și puține atacuri irosite. Nemții, cu mai mulți campioni și vicecampioni mondiali în echipă, s-au distanțat primii, de la 3-3 la 8-3, ajutați și de câteva goluri simple marcate pe contraatac.

Din fericire, Xavi Pascual și jucătorii lui Dinamo n-au căzut. Dimpotrivă, după un time-out inspirat, Dinamo a început să se apere mai exact și să taie, pas cu pas, din avansul adversarilor. Egalarea a venit logic, 11-11, după patru goluri consecutive reușite de Dinamo; și șase goluri la rând cu pivotul – excelentul Shebib -, semn că Xavi Pascual a început să se facă tot mai bine înțeles de jucătorii lui.

Ajutată de intervențiile bune ale lui Heidaridad în poartă, încurajată de inimoșii ei suporteri, campioana României a continuat să fie echipa mai bună în partea a doua a reprizei: Dinamo a condus cu 13-12, dar la vestiare s-a mers umăr la umăr, 14-14.

Doar că echilibrul s-a rupt devreme în a doua repriză, când Flensburg și-a folosit excelent viteza mai bună de joc. Cu experimentatul Gottfridsson la coordonare, nemții au atacat mai bine culoarele, au finalizat bine și din centru, dar și din extreme, și scorul a început să reflecte treaba asta: în minutul 40, Flensburg s-a dus din nou la +4, 21-17.

De data asta – și în ciuda unor goluri spectaculoase reușite de Bannour, Ghionea sau Pascual – Dinamo n-a mai reușit să revină.

A lipsit parcă intensitatea cu care Dinamo a jucat acum două săptămâni, la victoria mare de tot cu Veszprem; au lipsit și câteva finalizări din poziții bune, dar au lipsit mai ales soluțiile din apărare.

Abia în ultimele șase-șapte minute, când Flensburg juca la adăpostul unui 32-26 liniștitor, Pascual și ai săi au schimbat sistemul defensiv, însă nici așezarea asta avansată – cu doi oameni ieșiți după linia de nouă metri – nu a prins prea bine în fața unor adversari foarte buni în situațiile de unu la unu.

În final, Flensburg a câștigat la pas, 37-30,  un rezultat care o împinge pe Dinamo pe locul 8 după șapte meciuri. Totuși, nimic nu e deja pierdut. Flensburg, Porto și Motor Zaporozhye pot fi prinse din urmă.

Urmează acum meciul retur cu Flensburg, pe 25 noiembrie, prima ocazie pentru Dinamo să urce din nou în clasament.

Așa cum știi, primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, în vreme ce locurile 3-6 merg în optimile de finală. Ăsta e și obictivul lui Dinamo în această grupă complicată.

Context

Dinamo – care a primit o invitație de la Federație Europeană – a revenit în Liga Campionilor după un an de absență. Și cu serioase întăriri. Pe lângă antrenorul Xavier Pascual – venit la București după ce a câștigat tot ce se putea câștiga în cei 12 ani petrecuți pe banca Barcelonei – Dinamo a adus și 10 noi (și foarte valoroși) jucători, între ei și cinci foști câștigători ai Ligii Campionilor.

În condițiile astea, echipa antrenată de Pascual (selecționerul echipei masculine a României) e un soi de pachet-surpriză într-o ediție a Ligii Campionilor în care nimeni nu o poate subestima. De fapt, ăsta e și obiectivul acestor investiții: ca Dinamo să devină o prezență obișnuită în Liga Campionilor. Și chiar în fazele eliminatorii. 

Dinamo a jucat sezonul trecut în grupele EHF European League, a doua competiție a Europei. Asta după ce cu un an în urmă impresionase în grupele secundare ale Ligii Campionilor, de unde s-a calificat până în optimile de finală (anulate din cauza restricțiilor legate de pandemia de Covid). 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.