După ce ne-a obișnuit cu starturile bune și finalurile teribile, CSM București, campioana Europei, s-a decis să facă taman invers: a jucat fără idei și fără direcție în primele 20 de minute de la Rostov Don, dar a revenit puternic – de la șapte goluri distanță – și fugit cu toate punctele din Rusia.
S-a terminat 22-20 pentru CSM, o victorie care confirmă calificarea echipei în grupa principală a Ligii chiar înaintea ultimului meci din grupa preliminară, cu Midtjylland.
*
După ce a marcat doar două goluri în primele 16 minute, cu o mulțime de mingi rătăcite și un handbal timid, fricos, CSM s-a uitat spre tabela de scor ca să vadă un lung drum înapoi în meci: era 9-2 pentru Rostov, și puțini mai sperau la victorie în meciul de debut al lui Aurelian Roșca pe banca lui CSM.
RESULT: Winning start for coach Rosca as @csm_bucharest come back from 7 behind (9:2 after 15') to beat @rostovhandballe 22:20 in #ehfcl. pic.twitter.com/FKKTRPbyfY
— EHF Champions League (@ehfcl) November 11, 2016
Roșca, fostul antrenor al lui HCM Baia Mare, a ajuns pe banca bucureștencelor după cele trei înfrângeri consecutive ale echipei în Liga Campionilor. Înfrângeri grele, care au lăsat urme adânci nu doar asupra moralului campioanei Europei, ci și în vestiar. Conducerea clubului n-a mai avut răbdare cu echipa tehnică căreia îi încredințase obiectivul de a apăra titlul cucerit anul trecut și i-a reziliat, la începutul săptămânii, contractul danezului Jakob Vestergaard.
După doar patru zile împreună, Aurelian Roșca și noile lui fete au obținut o victorie mare, care schimbă dinamica sezonului și oferă echipei șansa să-și apere marele trofeu european.
*
CSM București a ajuns în Rusia încercând să oprească seria de trei înfrângeri consecutive în Ligă (și să-și salveze astfel ambițiile europene), dar startul jocului a fost ratat complet: defensiva agresivă a rusoaicelor a încurcat teribil construcția CSM-ului, care a părut, în primele 15 minute, o echipă care se grăbea să piardă.
Dincolo, la poarta Paulei Ungureanu, Alexandrina Barbosa și colegele ei au făcut cam tot ce-au poftit. În fața unei linii defensive lente și mai degrabă prietenoasă decât agresivă, Rostov a marcat cu o ușurință dezarmantă.
Într-un episod de 14-15 minute, vice-campioanele Rusiei au marcat de șase ori fără să primească și s-au repezit la un 9-2 care părea imposibil de remontat.
Dar handbalul e un joc curios. De unde Barbosa sau Ilina nu au ratat aproape nimic în primele 20 de minute, de unde atacul CSM-ului nu a reușit mai nimic în aceeași perioadă, totul s-a schimbat brusc și neanunțat: Rostov a intrat în propria beznă, CSM a profitat și s-a apropiat la 10-9.
La pauză s-a intrat cu diferența minimă, 11-10, și un meci care părea cu totul ratat a început să arate promițător. Dacă nu prin joc, măcar prin scor.
Iar direcția a continuat după pauză. CSM a tot crescut în meci, încurajată de intervențiile Jelenei Grubisic, în poartă, și de golurile lui Gullden, în atac, iar Rostov s-a scufundat tot mai tare, până la 19-15 pentru echipa lui Roșca.
De aici încolo, deși jocul s-a echilibrat din nou (la un nivel mai ridicat), CSM și-a ținut adversara la distanță.
RT @csm_bucharest: Proud moment as our handball girls get the win in Russia to secure qualification to the Champions League – Main Round pic.twitter.com/rdjl8lxZjk
— CSM Bucharest (@csm_bucharest) November 11, 2016
Pentru CSM urmează meciul cu Midtjylland, la București, pe 20 noiembrie. Grupa este condusă de Gyor, care are patru victorii din patru meciuri și joacă sâmbătă, în Danemarca, cu Midtjylland. Danezele Elizei Buceschi au și ele patru puncte, la fel ca CSM, cu două mai multe decât Rostov, care păstrează șanse teoretice la calificare. Pentru asta, însă, trebuie să bată pe Gyor.
Calculele acestea sunt importante și pentru campioanele României, care ar putea duce patru puncte în grupa principală dacă a treia echipă calificată va fi Rostov, nu Midtjylland.
Esjberg, Krim, Larvik și Savehof se bat pe cele trei locuri care vor completa grupa principală de șase în care Gyor și CSM deja au ajuns.