La mare înălțime: Constantin Popovici și Cătălin Preda câștigă medaliile mondiale de aur și argint la high-diving!

Lead.ro 27 iulie 2023
Proiect susținut de
× Proiect susținut de

Aur pentru Constantin Popovici, argint pentru Cătălin Preda în concursul de sărituri de la 27 de metri de la Campionatele Mondiale de Natație de la Fukuoka!

Cei doi români au dominat competiția de high-diving de pe Seaside Momochi Beach, plaja artificială din Fukuoka, și au repetat dubla pe care au reușit-o, în acceași ordine, la Europenele de anul trecut.

Constantin Popovici (34 de ani) a intrat cu cel mai bun punctaj după cele două sărituri de miercuri, Cătălin Preda (32 de ani) l-a urmat, iar cei doi români au avut cele mai bune sărituri și azi dimineață: nota cea mai bună pentru a treia săritură i-a aparținut lui Preda, însă Popovici, cu o săritură imensă, și-a asigurat medalia de aur. Pe locul al treilea s-a clasat Gary Hunt (Franța), cel mai titrat sportiv din istoria acestui sport.

Clasamentul general:

Constantin Popovici: 472,8 puncte
Cătălin Preda: 438,45 puncte
Gary Hunt: 426,3 puncte

Captură Antena1

**

Constantin Popovici și Cătălin Preda au rezultate excelente și în Red Bull Cliff Diving World Series, competiția care a popularizat această probă cu adevărat spectaculoasă, care îți cere putere, precizie și control.

„Ai trei secunde care parcă nu se mai termină. Ai o senzație în care zici că ești în avion, mai ales cum te coordonezi și te poziționezi în aer, cu mișcări din mâini, ești ca un avion care aterizează”, descria Popovici senzația pe care o are când se lansează cu aproape 100 de kilometri pe oră spre o piscină care, de la 27 de metri înălțime, pare minusculă.

Constantin Popovici s-a apucat de sport devreme, la 5 ani. „Făceam abdomene, cardio, eram numai fibră la opt ani”, își amintește Constantin, care a începutul înotul în clasa I. Așa a fost remarcat la bazin de un antrenor de sărituri. „Eram foarte în formă, plus că eram și curajos, începusem să sar de la 7-10 metri. Nu mi-era frică, mă duceam cât mai sus.”

A continuat sportul de performanță, a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008, s-a clasat pe locul 8 la Mondialul de natație din 2009, la sărituri de la 10 metri înălțime, deși venea dintr-un oraș fără bazin și se antrena pe bureți.

În 2011, a renunțat la sport. Voia un viitor mai bun, așa că a acceptat o invitație de a participa la spectacole pe vase de croazieră, chiar dacă tatăl său n-a fost de acord. Și-a zis că a terminat cu sportul. „În 2011 am început spectacolele, eram artist, nu mai eram sportiv.” În următorii șapte ani, a participat la spectacole de sărituri în apă pe vase de croazieră, a lucrat în Las Vegas pentru Cirque du Soleil și în parcuri de distracții din Italia.

În 2018, Constantin a devenit primul român care a participat la o etapă a circuitului Red Bull Cliff Diving, alături de cei mai buni săritori din lume. A primit un wild-card pentru etapa din Copenhaga, unde a sărit de pe acoperișul Operei și s-a clasat pe șapte. Au urmat alte două prezențe în etape ale circuitului și o medalie de argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi din noiembrie, prima medalie mondială la sărituri în apă pentru România la seniori.

De atunci, Constantin Popovici n-a mai privit înapoi. Astăzi deține medaliile de aur și la Europene, și la Mondiale, și încă speră ca sportul lui să fie introdus la Olimpiadă. „Să vedem dacă va fi introdus în 2024 la Paris ca demonstrație măcar, ar fi o șansă în plus. Să vedem la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice. Deci, de ce să nu continui până atunci? Și să sper la o medalie olimpică acolo, știu eu?”.

Citește povestea lui Constantin Popovici

Drumul lui Cătălin Preda în sportul de perfomanță a început în copilărie, cu sărituri de la 10 metri, urmat de o renunțare, odată cu plecarea la studii în străinătate, apoi de reinventarea adusă de săriturile de la mare înălțime pe care le-a descoperit prin spectacolele de pe vase de croazieră. Un drum care l-a adus acum în poziția de vicecampion mondial și vicecampion european.

 

Înaintea ultimelor două sărituri de azi, l-am întrebat pe Cătălin cât de mult contează concentrarea și partea mentala într-un sport ca al lor:

„Dacă ar fi să tragi linie și să faci o comparație între săriturile în apă de la 10 metri, proba olimpică tradițională cu care majoritatea populației e familiară, și high-diving-ul, e o diferență foarte mare. Depindem foarte mult de cum impactează condițiile meteo, de buna sau mai puțin buna desfășurare a competiției. Niciodată nu poți anticipa o reacție din partea publicului, spre exemplu; e ceva nou, e ceva foarte spectaculos, poate într-o anumită măsură chiar șocant pentru cei care vin pentru prima oară, așa că e foarte important să înveți cum să blochezi orice te-ar putea distrage din exterior și să rămâi în zona ta, să-ți menții focusul pe ce ai de făcut în acel moment. Cumva, o mantră pe care o repet constant e: Chop wood, carry water. Este un proverb zen care până la urmă reprezintă concentrarea pe ce ai de făcut în acel moment. Focus on the task at hand.” 

Și cum se pregătește mental, cum ajunge în starea asta de concentrare?

„Întotdeauna e work in progress, e un constant proces de descoperire, întreaga călătorie până la urmă. Practic meditația de ceva ani. Am cochetat cu ea și în anii de liceu, dar n-am înțeles-o la adevărata valoare, lucrurile se întâmplă la momentul potrivit și așa a fost probabil și cu călătoria asta de descoperire de sine, care a fost foarte benefică pentru mine în momentul în care am devenit mai analitic în ceea ce privește abordarea mea, atitudinea mea: de ce, cum pot să fac să, etc.”

Când a avut loc schimbarea aceasta?

„În momentul în care am tranziționat din cadrul competițional de sărituri în apă – 10 metri fiind proba mea de bază -, în cadrul artistic, unde că am descoperit o cu totul altă abordare, că e nevoie de o cu totul altă atitudine și atenție distributivă și concentrare pe tot ce se întâmplă în jurul tău, nu doar pe ce ai de făcut. Și atunci am realizat cât de importantă e compartimentalizarea concentrării, și asta m-a ajutat să progresez într-un ritm mult mai accelerat decât am făcut-o până atunci. Evident, probabil și maturizându-mă în timp a contribuit, și asta sper că se reflectă în ce fac în prezent și cum fac lucrurile pe care le fac.”

Citește mai multe despre parcursul lui Cătălin Preda

Fotografii: Profimedia Images

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.